POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Efter Club Consulting-affärer - nu straffas Gefle och Åtvidaberg

Foto: Scanpix

Åtvidaberg och Gefle får böter.

Efter Fotbollskanalens avslöjande om Club Consultings intresse i Gefle och Åtvidaberg anmälde SvFF klubbarna till Disciplinnämnden.

Nu har lagen straffats.

– Det är ett exempellöst högt bötesbelopp, säger Gefles ordförande Leif Lindstrand vars klubb får böta en kvarts miljon.

Gefle och Åtvidaberg dömdes på onsdagen till böter att ha brutit mot reglerna kring självbestämmande i samband med tredjepartsägande. Det handlar om samarbetet med riskkapitalbolaget Club Consulting och där SvFF.s Disciplinnämnd anser att Åtvidaberg och Gefle avstått bestämmanderätt i flera avtal gällande spelare.

Spelarna det handlar om i Åtvidaberg är Emmanuel Dogbe och Mohammed Abubakari samt ett tilläggsavtal som rör Tom Pettersson.

Spelarna det handlar om i Gefle är följande och det handlar om fyra olika avtal: Zakaria Abdullai (Avtal 1), Olof Mård, Jonas Lantto, Marcus Hansson, Mikael Dahlberg och Simon Lundewall (Avtal 2), Joachim Adukor (Avtal 3), Jonas Olsson, Sive Pekezela, Emil Bellander och Oskar Larsson (Avtal 4).

Riskkapitalbolaget Club Consulting går däremot utan straff. Det var fotbollskanalens avslöjande om affärerna mellan bolaget och Åtvidaberg och Gefle tidigare 2014 som fick förbundet att i augusti anmäla klubbarna till Disciplinnämnden och då sa förbundsjuristen Anders Hübinette:

- Man ska komma ihåg att SvFF har ingen möjlighet att bestraffa ett privat bolag som ligger utanför RF (Riksidrottsförbundet). Föreningar och spelare kan bestraffas, men inte något annat.

Gefles ordförande Leif Lindstrand var inte överraskad över domen. 

– Jag är inte överraskad. Jag kan tycka att det är märkligt att förbundet har jagat och letat saker för att hitta en hake i det hela och förbundet borde vara till för oss och inte tvärtom. Det är inte förbjudet att ha riskkapitalbolag, att man då inte hjälper till för att förebygga brott i stället för att stjälpa, det kan jag inte förstå. Nu är det de två minsta aktörerna som blir granskade, säger Leif Lindstrand till fotbollskanalen.se.

Hur ser du på att ni får betala 250 000 kronor?

– Det är ett exempellöst högt bötesbelopp. Disciplinnämnd har bedömt det som ett allvarligt brott, säger Lindstrand som inte visste om att Åtvidaberg fått ett mindre bötesbelopp.

– Jaha, det är bara att gratulera Åtvidaberg då.

Åtvidabergs sportchef Mats Karlsson vill inte kommentera domen:

– Jag har hört rykten, men har inte tagit del av domen. Just nu vill vi inte göra några uttalanden. Jag får återkomma om det. 

Hur ser du på att ni har fått böter på 200 000 kr?

– Jag vet inte vad som gäller. Det vore bra om jag slipper uttala mig just nu, jag har ingen aning om det.

När fotbollskanalen.se pratade med Anders Hübinette för en månad sedan förklarade han att Djurgården inte är misstänkt för att ha gjort något otillåtet och att Club Consulting inte kan utredas av förbundet.

- Jag vill inte kommentera så mycket utanför vad jag har anmält, men man ska komma ihåg att SvFF har ingen möjlighet att bestraffa ett privat bolag som ligger utanför RF (Riksidrottsförbundet). Föreningar och spelare kan bestraffas, men inte något annat, sa han.

Leif Lindstrand tycker inte att Club Consulting har kommit lindrigt undan:

- Jag skyller inte på dem. Vi har ett förmånligt avtal med Club Consulting och vi har inte gjort något fel. Inget ont om dem.

Fotnot: I tidigare artiklar har fotbollskanalen skrivit att Henrik Berggren och Bosse Andersson är delägare i Club Consulting. De var det från början men har sålt sina andelar och vi ber om ursäkt för felaktigheten.

att ha brutit mot reglerna kring självbestämmande i samband med tredjepartsägand
Publicerad 2014-09-24 kl 14:31

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto