Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Efter domarmissarna - domarbasen till attack mot media och tränarna

Två matchavgörande misstag. I två stekheta matcher. Två dagar på raken. Mardröm för domarkåren och domarbas Bosse Karlsson är nu kritisk till hur media och tränarna hanterat situationen.
- Det har blivit obehagligt, säger han till fotbollskanalen.se.

IFK Göteborg slog AIK i guldstriden med 3-1, men reprisbilderna visade tydligt att den assisterande domaren missade att Tobias Hysén var offside vid 1-0. Kalmar vann derbyt borta mot Öster med 2-1, trots att KFF-backen Emin Nouri räddade en boll på mållinjen med armen i sista sekunden. Domaren friade och Öster gick miste om en straff.
I båda fallen har domarna i efterhand medgett att det blev fel. Domarbasen Bosse Karlsson efterlyster nu mer förståelse - från spelare, ledare och media.
- Att det blir miss i varje match är mycket i såna här sammanhang. Det är olyckligt, men man måste komma ihåg att det är människor, det blir fel ibland. Måste ha respekt för det. Ingen gör det med vilje, säger han till fotbollskanalen.se.

ANNONS

Domarna har i båda fallen kommenterat besluten och medgett sina misstag. Vad tycker du om det?
- De medger när de sett det på DVD, men man måste ju tänka på hur de såg det i det aktuella fallet. Det är 0,01 sekunder där man måste ta beslut. TV-experterna säger alltid ”jag måste se igen”. Domarna får inte se det igen. Visst, deras jobb är att göra rätt men man måste kunna visa mer respekt. Programledaren i måndags (Tommy Åström, C More) tjatade tolv gånger om assisterande domaren. Det har blivit obehagligt.

Bosse Karlsson är också kritisk till att tränarna väljer att fokusera på domarinsatsen och att spelarna helt glöms bort.
- Hur mycket skriver man om positioneringen för Östers målvakt i dag eller försvarsspelet vid andra målet. Andreas Thomsson (Östers tränare) sa inget om det i intervjuerna. Han kanske tar det internt men i intervjuerna är det bara domarna. Det är otäckt.

Och Thomson är inte ensam. Utan bara en representant för ett skrå där strategin, enligt Karlsson, ofta är likadan vid förluster.
ANNONS
- Tränarna fokuserar för mycket på domarna och nämner inte egna spelare. Det är det jobbigaste. Det och storbilder skapar en miljö som är riktigt otäck. Det är sådant här som leder till att domare måste ha hemliga telefonnummer och i förlängningen kanske de inte kan bo var som helst heller.

Har det blivit värre?
- Nja, det har eskalerat men de senaste åren har det legat på en jämn nivå. I år har det varit lite lugnare för vi har gjort en bra säsong. Och det här är två missar, hade bara en kommit nu och en om tre veckor hade det inte blivit några skriverier.

Kan man göra något för att förbättra respekten från media och tränare?
- Nej, vi försöker men de lyssnar uppenbarligen inte.

Finns det något man kan göra för att publiken ska visa mer respekt?
- Nja, fansen håller på sitt lag och det är inget problem. Det kan jag förstå och det är lugnt att det buas och så. Det får inte gå för långt så att det blir tumultartat och man måste bryta matcher men att de buar och är missnöjda är ingen fara.
ANNONS

Domarna har en sedan tidigare bestämd träff på fredag när det är vilodag. Innan dess spelas ett stekhett derby i Skåne med direkt påverkan på guldstriden. Och dagen efter ett minst lika hett derby i Stockholm som kan ha påverkan på guldstriden. Domarbasen hoppas att det inte hänt några fler incidenter som skapat negativa rubriker innan fredagens träff.
- Ja, jag är ju orolig men jag hoppas att domarna som dömer inte är det. För börjar man fokusera på att inte göra misstag, då gör man misstag.
Publicerad 2013-09-25 kl 11:51

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto