POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
49v

Efter Etuhus dom: "Det mesta talar för att vi kommer ansöka om prövningstillstånd i Högsta Domstolen"

Foto: Bildbyrån

Dickson Etuhu dömdes av Svea Hovrätt till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta.
- Det mesta talar för att vi kommer ansöka om prövningstillstånd för målet i Högsta domstolen, säger advokaten Johan Åkermark till Fotbollskanalen. 

Den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu åtalades för nästan exakt ett år sedan, misstänkt för att ha försökt muta den tidigare lagkamraten Kenny Stamatopoulos inför mötet med IFK Göteborg i allsvenskan. 

I rätten friades Etuhu och ytterligare en man som stod åtalad, från misstankarna om grovt givande av muta.

Men i Hovrätten dömdes de båda under onsdagen till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta. 

"Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer båda männen för givande av muta. Hovrätten kommer fram till att det är fotbollsspelarens uppgifter som ska läggas till grund för bedömningen av vad som sades mellan männen och honom. Hovrätten kommer vidare fram till att innehållet i det som männen framförde till spelaren har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta. Hovrätten anser att det är utrett att mutan uppgått till ett betydande belopp. Enligt hovrätten ska brottet rubriceras som ett brott av normalgraden. Hovrätten bestämmer påföljden för båda männen till villkorlig dom och dagsböter", skrev Hovrätten i ett pressmeddelande.

När Fotbollskanalen når advokat Johan Åkermark säger han så här:

Jag har pratat med Dickson här som såklart är chockad och besviken över den här domen och det enda nya åklagaren åberopar är nya rader i en bok vilket Hovrätten som jag uppfattar det har delvis dömt på grund av det som står i den här boken, säger Åkermark.

Tingrätten skrev nämligen i sin dom: "Försvaret har invänt att två miljoner kronor är en helt orimlig förtjänst för en aktör i en läggmatch och att de insatser som hade krävts för att nå sådana vinster genast hade stoppats av spelbolaget p.g.a. misstänkt matchfixning. I förhållande till tillgänglig utredning i målet kan den invändningen inte helt ignoreras”.

Efter rättegången kunde Fotbollskanalen avslöja att en allsvensk match i snitt omsätter runt hundra miljoner kronor, vilket sedan också bekräftades av en rapport, gjord av schweiziska Sportradar. I rapporten gick att läsa att en allsvensk match för herrar omsätter i snitt nio miljoner euro, drygt 95 miljoner svenska kronor. Något som nu har gett ytterligare stöd i Hovrättens bedömning. 

I domen går att läsa: "Den av åklagaren åberopade rapporten, enligt vilken omsättningen av vadhållning för varje match i Allsvenskan internationellt sett uppgår till cirka nio miljoner euro, ger ytterligare stöd för denna bedömning".

Nu menar advokat Åkermark att man vill ansöka om prövningstillstånd. 

- Det mesta talar för att vi kommer ansöka om prövningstillstånd för målet i Högsta domstolen och jag tror att vi har ganska stora chanser att få prövningstillstånd och få upp det här i HD. Detta på grund av att den här rättsfrågan aldrig har prövats förut så vitt jag vet av HD, säger han.

Vad säger du om utfallet?
- I den här branschen lär man sig att vad som helst kan hända, det är svåra frågor det här. De tidigare domarna som finns om matchfixning har för det mesta varit en starkare bevisning än vad det har varit i det här fallet. Det är någonting som Högsta domstolen tycker jag borde pröva för att tingsrätten och Hovrätten ska tillämpa den här kanske lite svåre lagstiftningen, säger Åkermark.

Publicerad 2019-11-13 kl 12:57
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto