Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Efter Källström-domen - SvFF öppnar för att se över sina regler

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se klippet med Källström i omklädningsrummet i spelaren ovan.

Kim Källström friades av SvFF:s disciplinnämnd.
Men nu pekas brister i regelverket ut - och SvFF:s tävlingskommitté öppnar för ändringar.
- Det här kan göra att vi måste se över det, säger kommitténs ordförande Gerhard Sager till Fotbollskanalen.

Det var under pausvilan i samband med Djurgårdens match mot Jönköpings Södra i helgen som avstängde lagkaptenen Kim Källström fångades på bilder från C More inne i hemmalagets omklädningsrum. Källström förde en konversation med sina lagkamrater och gestikulerade med sina armar, trots att det i Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser går att läsa följande:

"Spelare får under tiden denne är avstängd inte uppträda i någon ledarroll i tävling där spelaren erhöll sin avstängning under tiden denne är avstängd. Det innebär bl.a. att spelaren inte får befinna sig i närheten av det tekniska området och inte heller på annat sätt instruera sitt lag".

Källström anmäldes till SvFF:s disciplinnämnd av riksombudet Tobias Tibell, som yrkade på att mittfältaren skulle stängas av i den avslutande allsvenska omgången mot Kalmar FF. Men disciplinnämnden meddelade under torsdagen att Källström frias. Anledningen? Följande står i beslutet:

"Bestämmelsen tar alltså sikte på att spelaren inte får uppträda i en ledarroll. I inledningen av TB (tävlingsbestämmelserna) finns olika begrepp definierade och ledare beskrivs där på följande sätt: "Person, undantaget spelare, med assisterande roll som vid match är upptagen på domarrapporten som tillhörande deltagande förening". Kim Källström har inte varit upptagen på domarrapporten och har alltså inte varit ledare enligt definitionen i TB. Han är visserligen normalt lagkapten i Djurgården men det kan inte innebära att han därmed ska anses ha haft en ledarroll i en match han själv inte deltog i".

Det var dock inte en helt enad disciplinnämnd som fattade beslutet. En av sex ledamöter, Erlend Stavehaug, som tog ställning till anmälan anser att Källström borde ha stängts av i en match. Stavehaug skriver bland annat:

"Att Källström inte varit upptagen på domarrapporten förändrar inte situationen. Av angivna bestämmelser i TB (5:2 2 st och 5:15) framgår att den i TB angivna definitionen av ledare inte är tillämplig då t.ex. en utvisad spelare aldrig kan föras upp på domarrapporten som ledare. I angivna lagrum används inte heller "ledare" utan det vidare begreppet "ledarroll". Genom att närvara i omklädningsrummet under halvtidsvilan och peppa sitt lag har Källström således uppträtt i en förbjuden ledarroll och därmed brutit mot TB 5:15".

I tävlingsbestämmelserna står det att en utvisad spelare (vilket Källström inte var eftersom att han var avstängd på grund av tre gula kort) inte heller får "ha annan kontakt med sitt lag".

Erlend Stavehaug menar att syftet bakom punkterna om en utvisad spelare och en avstängd spelare "torde vara närmast identiska varför vägledning bör kunna inhämtas åt båda hållen. Ett sådant syfte är att begränsa möjligheten för en avstängd (eller utvisad) spelare att ha kontakt med sitt lag under hela matchen för att inte kunna påverka utgången".

Vidare skriver ledamoten:

"Oavsett om Källström härigenom instruerat sitt lag eller inte så bör just den här typen av situationer vara ytterligare en förbjuden sådan som ryms inom ändamålen bakom bestämmelsen i TB 5:15. Stöd härför finns även i TB 5:2 beträffande utvisade spelare vilka inte får "ha annan kontakt med sitt lag"."

En annan ledamot i disciplinnämnden, Linda Nordin, anser som majoriteten av beslutsfattarna att Källström ska bedömas som oskyldig, men hon har skrivit ett ett "eget tillägg" till beslutet. Hon skriver bland annat följande:

"Tävlingsbestämmelserna (TB) gör skillnad mellan spelare som är avstängda respektive utvisade. Utvisade spelare är enligt TB 5:2, 2 st förhindrade att i samma tävlings nästkommande match uppträda i någon ledarroll. Det innebär bl.a. att spelaren inte får befinna sig i närheten av det tekniska området samt inte heller instruera eller ha annan kontakt med sitt lag. Anmärkningsvärt nog saknas motsvarande bestämmelse för avstängda spelare".

Hon pekar också på ytterligare en brist i tävlingsbestämmelserna.

"Bestämmelserna för spelare verkar vara skrivna med utgångspunkterna att dels enbart spelare på laguppställningen vistas i omklädningsrummen och dels att en person har en ledarroll enbart om man står uppskriven på laguppställningen. Min egen erfarenhet är snarare att ingendera är överensstämmande med verkligheten. Som systemet ser ut idag kan en spelare i en informell/faktisk ledarroll undgå disciplinärt ansvar genom att avstå från att skriva upp sig på laguppställningen. Effekten blir ett kringgående av bestraffningsreglerna som sannolikt inte var avsett", skriver Nordin.

Nu öppnar Gerhard Sager, ordförande i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté, för att man kan kan komma att se över regelverket.

- Jag känner nästan det, att vi ska titta på det här inför representantskapsmötet, säger Sager till Fotbollskanalen.

- Jag har ingen anledning att ifrågasätta disciplinnämndens beslut i frågan, men jag kan tycka att ledamoten som reserverat sig har en hel del rätt och jag förstår även Linda Nordins invändning.

Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte äger rum den 1 december i år och det är på det mötet eventuella ändringar i tävlingsbestämmelserna kan klubbas igenom.

- Förslagen till det mötet är redan ute nu, men vi har tidigare kunnat göra tillägg sent. Jag ska ta det här med tävlingschefen och höra om vi möjligen kan göra ett tillägg här och förtydliga det här, säger Sager.

- Jag kan tänka mig att det här gör att vi måste titta på det här så att det blir tydliggjort.

Gerhard Sager är ytterst tydlig med att han inte kritiserar disciplinnämndens beslut i fallet med Kim Källström, men han ser punkter i tävlingsbestämmelserna som möjligen måste förtydligas.

- Definitionen av en ledare just nu är ju någon som står på laguppställning, och det är det som i så fall får förtydligas. Så att regeln inte bara gäller den ledare som står på laguppställningen, utan också en person som är avstängd för att den inte ska kunna verka som ledare, instruktör eller bidra till sitt lag på något sätt.

Publicerad 2017-11-02 kl 16:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons