POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
51v

Efter kritiken mot AIK:s Dubai-resa - nu vill flera sponsorer ha diskussioner: ”Vill höra varför de väljer att åka dit"

Foto: Bildbyrån

AIK tränade på kungafamiljens privata träningsanläggning och bodde på deras hotell i Dubai – något som Martin Hvidt, lektor i Mellanösternstudier, menade är lika med att indirekt stötta politiken i landet.
Nu vill flera av klubbens sponsorer diskutera hur man kan undvika liknande situationer i framtiden.
- Jag vill höra med AIK varför de väljer så här, säger Johan Karlsson, märkeschef på Volkswagen.

För fem år sedan började AIK att lägga sina träningsläger i Dubai och då var det fler lag från Skandinavien som också var på plats där. Men det har förändrats. Efter protester från sina medlemmar så har bland annat IFK Göteborg och Malmö FF valt bort Dubai för andra resmål och nästa år kommer även Bröndby att åka någon annanstans. 

I år var det bara AIK och Örebro som var svenska representanter i Dubai, och för Svenska mästarna var det alltså femte året i rad man var på plats. Anledningen till att laget fortsatt att åka dit är, enligt sportchefen Björn Wesström, att det är de bästa förutsättningarna för att förbereda sig för säsongen. 

Varje år har AIK betalat pengar för att laget har tränat på Nad Al Sheba och bott på Meydan Hotel.

Nad Al Sheba är Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoums privata anläggning. Han är kronprins i Dubai.

Meydan Hotel ägs av kronprinsens pappa Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, som är emir och regent i Dubai, och premiärminister och vicepresident i Förenade arabemiraten.

Familjen är alltså med och regerar i landet som får tung kritik för att inte leva upp till mänskliga rättigheter. Och varje gång man ger en stat intäkter så stöttar man indirekt landets politik, menar Martin Hvidt, lektor i Mellanösternstudier vid Syddansk Universitet och som har bott i Dubai i tre år.

- Om man ger pengar till kungafamiljen i Förenade arabemiraten så ger man också pengar till att familjen kan upprätthålla det styret som familjen har och som flera olika rapporter har visat bryter mot mänskliga rättigheter, sa Hvidt nyligen till danska BT.

- Jag ser en klar skillnad på om man hyr en anläggning av kungen eller privat. Om man hyr av kungafamiljen så kan man vara säker på att man stöttar den familjen ekonomiskt. Om klubben nu har betalat en miljon eller ett annat belopp så är det ju klart att det stärker kungafamiljen. 

Efter kritiken mot AIK så vill nu några av klubbens sponsorer träffas för att dels höra varför man åker till just Dubai och använder kungafamiljens anläggningar, och dels kolla om det går att åka någon annanstans.

- Egentligen vill jag ta det här direkt med AIK, vår syn och anledningen att klubben väljer just den här platsen. Min känsla som sponsor är att vi är nöjda med AIK Fotboll. Men jag vill höra vad AIK säger om detta, varför man väljer så här. Jag kan förstå med klimatet där, men man kan ju åka någon annanstans eftersom alla andra åker till andra ställen, säger Johan Karlsson, märkeschef på Volkswagen, och fortsätter:

- Jag behöver ha ett möte med AIK för att diskutera detta, som vi brukar ha om det blir trassel med de vi sponsrar. Vi har haft ett långt samarbete som jag hoppas fortsätta men då vill man ju att klubben gör rätt saker. Jag får lyssna vad ledningen där säger om hur de tänker kring detta i framtiden.

Stadiums presschef Angelica Larsson tror inte att AIK avsiktligt vill stötta Förenade arabemiratens politik, men säger samtidigt att man vill ha samtal med klubben efter kritiken som varit.

- Som partner till föreningen tar vi inte ställning till var träning och läger förläggs utan vi utgår från att föreningen gör sina val för att skapa bästa förutsättningar. För oss är det tydligt att det inte funnits någon baktanke från föreningen kring att direkt eller indirekt stötta någons politiska agenda, ekonomi eller ställning men med anledning av den kritik som nu riktas för vi tillsammans en dialog kring hur liknande situationer kan undvikas framöver, säger hon.

Fabeges vd Christian Hermelin vill också prata med AIK och innan han har gjort det blir det inga kommentarer till media.

- Jag är för lite insatt. Det finns alltid två sidor. Jag vill höra båda sidor, säger han.

Efter 23 år som huvudsponsor skalade Åbro inför förra årets allsvenska säsong ned sitt engagemang i AIK, men företaget har fortsatt att sponsra klubben, om än i lägre utsträckning.

- Jag vill inte uttala mig om träningslägret i Dubai eftersom jag inte länge är exklusiv sponsor. Jag har en liten del kvar i AIK men är på väg därifrån. Men jag har ingen förkärlek för de länderna och deras diktatur, säger Åbros vd Henrik Dunge.

Notar ser inga problem med att AIK åker på träningsläger till Dubai och använder kungafamiljens anläggningar. 

- Man kan säkert ha åsikter, men vi väljer att se positivt på det. Vi ser inget politiskt i vårt sponsorskap av AIK, säger Notars presschef Henrik Rundgren.

Publicerad 2019-02-22 kl 10:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå