POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Efter kritiken mot förbundet - Goitom och Djordjic i möte med SvFF-basen

Foto: Scanpix

Henok Goitom, AIK

Henok Goitom och Bojan Djordjic kritiserade SvFF.

Då ville förbundets generalsekreterare Mikael Santoft träffa dem för ett möte.

- Vi kanske har en input på något som de inte har, säger Goitom till fotbollskanalen.se.

På sociala medier riktade AIK-profilerna Henok Goitom och Bojan Djordjic kritik mot Svenska fotbollsförbundet och funderade på om de var välkomna som ledare inom svensk fotboll och öppnade för att i stället börja titta efter tränarutbildning utomlands.

Kort därefter berättade Ola Larsson, akademiansvarig för landets största ungdomsförening Brommapojkarna, i en intervju med fotbollskanalen.se att han är orolig för svensk fotboll och menade att de måste bli bättre på att jobba med ledare med invandrarbakgrund.

I intervjun hyllade han Henok Goitom och Bojan Djordic för deras arbete i förorten och med Kista Galaxy, som utöver fotbollsverksamheten bland annat anordnar läxhjälp, som de är med och driver.

- Spelarna och ungdomarna i förorten vill vara som dem. Det Henok och Bojan har gjort med Kista Galaxy är fantastiskt. Jag tror på den typen av förebilder, att man kan ha personer med invandrarbakgrund som talar till personer med invandrarbakgrund, sa han.

Dagen efter intervjun ringde Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Mikael Santoft upp Henok Goitom och Bojan Djordjic, ett telefonsamtal som några dagar senare mynnade ut i ett möte.

För fotbollskanalen.se berättar nu Goitom varför SvFF ville ha ett möte.

- Det är väl ett tecken på att man vill göra saker och ting i ett förebyggande syfte och kanske är det ett tecken på att man går ifrån sin bekvämlighetszon lite och vill gå till det okända, säger han.

Vad ville förbundet prata om?

- De frågorna borde ni ställa till fotbollsförbundet för att det är förbundet som sitter på makten och då tycker jag att man först ska börja intervjua makten innan man i det här fallet kan intervjua mig och Bojan. Jag vill se vad förbundet säger. Sedan kan vi alltid fylla på och se om det är en rättvis artikel eller så är det inte det.

Varför tror du att förbundet tog kontakt med er?

- Förhoppningsvis i ett förebyggande syfte. Vi kanske har en input på något som de inte har.

Vad pratade ni om?

- Hur vi ser på saker och ting och hur förbundet ser på saker och ting. Jag tror att det handlar om att om man har förståelse för olika parter då är det mycket lättare att arbeta åt samma håll. Om man inte har det är det väldigt lätt att man utgår från sig själv. Att man utgår från sitt eget perspektiv och det kan ibland bli fel för alla har inte samma bakgrund, alla har inte samma erfarenhet. 

Ska ni samarbeta på något sätt?

- Det finns många kamper man kan ta i livet, men vi väljer att prioritera och ta just det sociala engagemanget mer som vår nummer ett. Förbundet får komma senare. När vi har tid med det.

Kommer ni att snacka mer?

- Ja, om förbundet är intresserat. Jag vet inte riktigt. Jag och Bojan har några saker som vi brinner för väldigt mycket och det kommer i första hand nu den närmaste tiden. Vi har AIK och lite socialt engagemang. Sedan får allt annat komma senare. Vi har inte så mycket tid. Om de tar kontakt så är jag och Bojan alltid öppna.

Ola Larsson i Brommapojkarna pratade om hur viktiga du och Bojan är. Vad tycker du att ni kan bidra med för förbundet?

- Det vi håller på med är precis som alla andra allsvenska spelare när de går sin universitetsutbildning. De måste plugga, har prov, får resultat och så vidare. Det är samma sak för oss också, fast i vårt fall går vi inte till en skola utan vi utbildar oss själva. Man tar in information, man försöker göra någonting och det kan vara på fotbollsplanen och kanske som tränare eller som socialt engagemang.

- Men det är ingen som sätter press på dig hur mycket eller hur lite du ska göra utan du gör det som du hinner med och förmodligen blir man smartare för varje gång man gör det. Och när man slutar med fotbollen börjar man inte från noll utan man har då fått så mycket bagage att man därifrån kan fortsätta och sen förhoppningsvis lära sig av andra som förhoppningsvis har ännu större bagage och lära ut till folk som inte har ett bagage. Jag tycker att det är kul och det ger mig mycket energi. Det viktigaste av allt är att ingenting får påverka min prestation när det gäller AIK för AIK är nummer ett i mitt liv.

- Jag och Bojan är från en skola utomlands. Jag har haft turen att ha haft Juan Manuel Lillo som tränare i Almeria, en tränare som är med i Barcelonafamiljen och som har lärt Guardiola mycket. Jag tycker att intelligens är mitt största vapen, men med honom blev det som att man steg en nivå högre. Man trodde inte att det skulle finnas men det var som ett litet barn som lyssnade på en vuxen man som berättade om saker och ting som var intressant. Jag hade turen på min sida att få den erfarenheten.

Håller du med Ola Larsson om att de klubbarna som förstår hur viktigt det är, har förståelse för och satsar på spelare från förorten kommer regera svensk fotboll?

- Jag tycker att man ska satsa på alla. Man ska inte tänka för mycket på att de här har det dåligt och därför ska vi bara satsa på dem, vad händer med andra då? Det handlar om att man ska satsa på alla, men att kanske satsa på olika sätt. Alla har olika behov. Det är det som man måste titta på.

Kan du se saker i svensk fotboll som förbundet kan göra bättre?

- Det är klart att ha mer oförutsägbara övningar i träningen så att man hela tiden får tänka fotboll, man ska alltid ha en tanke med allt man gör. Vare sig man knyter skorna eller om man trixar en boll så ska det alltid finnas en tanke om varför du gör det. Det är det man tycker att vi i Sverige bör förbättra. Jag tycker att det är för mycket att vi är kvar i vår bekvämlighetszon, att man är bra på det här och då gör man bara det här. Vad händer om motståndaren läser dig? Är du då handikappad som fotbollsspelare, ska du göra ett byte för att motståndaren har läst dig?

- Det här gäller på barn- och ungdomsnivå för det är dem som inte har blivit skolade som spelare utan är helt nya och vill ta in. De är som svampar som vill ta in information. Det är lite sånt. Man håller på lite på egen hand. Det är kanske andra saker som man inte vet om, kanske som vädret, det spelar också stor roll i talangutveckling för vi har inte sommar tio månader av tolv.

- Jag tycker att det är en härlig utmaning där du har inte någon press egentligen utan du får leta dig igenom information och erfarenhet och sånt. Sedan tycker jag att det är kul, jag brukar alltid bolla idéer med AIK och så. Om allt går bra så blir jag förmodligen anställd av AIK också efter fotbollen. Det är i alla fall vad jag hoppas på. Det är kul med konversationer och hur man kan förbättra varandra.

Har svensk fotboll en bra förståelse för hur talanger i förorter fungerar eller finns det mycket att lära sig?

- Jag kan egentligen bara utgå ifrån AIK och där tycker jag att man har gjort ett riktigt bra jobb. 

Andra klubbar då?

- Mer och mer, jag tror att det handlar om att hela tiden pusha sig själv framåt. Det är det enda man kan begära från klubbarna. Man kan inte säga så, att vi behöver göra så här. Det kanske inte finns resurser. Det är många saker runt en förening som man inte vet om. Så länge man pushar sig själv framåt hela tiden till att bli bättre, det är det enda man egentligen kan kräva från klubbarna.

Vill du bli tränare när du slutar spela?

- Vill bli, jag kommer bli. Det är garanterat. Antingen tränare eller sätta prägel på en förenings spelfilosofi. 

Hur ser du på att AIK nyligen tog in Bojan som tränare i föreningen?

- Vad Bojan har är att han vet hur AIK fungerar och han har erfarenhet från spel utomlands. AIK har fått ett helt paket. Blanda det med att han ska få lite erfarenhet från tidigare AIK-tränare eller tränare som fortfarande är i AIK med andra saker som hur en tränare ska fungera. Bojan har fortfarande en lång väg dit.

- Jag tycker att det är bra för om du kollar utomlands, som i Barcelona, ett tag var Guardiola i A-laget och Luis Enrique i B-laget, i pojkar 15 var det Sergi. Alla har gått igenom Barcelona. Samma sak i Milan med Inzaghi. Det tycker jag är bra för då håller man kvar AIK-mentaliteten som är inom klubben. Det är bra. Om man bryter det helt tror jag att AIK kan gå fel väg.

Publicerad 2014-04-10 kl 13:02
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå