Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Efter misstankarna om ekobrott - nu väcks åtal mot Daniel Kindberg

Daniel Kindberg ska upp i rätten.
I dag väckte åklagaren åtal mot Kindberg, "Peabmannen" och "Sollefteåbon", som också är misstänka i den ekobrottsutredning som pågått sedan i våras.
- Jag tycker jag kan bevisa att de begått brott, säger åklagaren Niklas Jeppsson till Fotbollskanalen.

Det blir rättegång i ekobrottshärvan runt Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg (tagit time out från styrelsearbetet). Under måndagen väcktes åtal mot Kindberg, "Peabmannen" och "Sollefteåbon", som också är misstänka i ärendet.

ANNONS

Kindberg åtalas på fyra punkter. Dels för grov trolöshet mot huvudman i två fall, dels för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, dels för grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

Ekobrottsmyndigheten uppger att man genom sin utredning kommit fram till att det är 11,8 miljoner och 3,8 miljoner som de åtalade misstänks på ett brottsligt sätt fört in i Sollefteåbons företag.

De åtalade ska ha slussat pengar via olika bolag till Sollefteåbons företag. Till en början från Fältjägaren (som Kindberg var vd för fram till 2014) till Peab och vidare till Sollefteåbons företag. Efter att Kindberg gått över till Östersundshem i januari 2014 ska pengar istället ha slussats från just Östersundshem till Peab och därefter vidare till Sollefteåbons företag.

I en sammanfattning av stämningsansökan skriver Ekobrottsmyndigheten följande:

ANNONS

"De tre tilltalade har haft en gemensam brottsplan som syftat till att utnyttja projektchefen (Peabmannen) och VD:s (Daniel Kindberg) möjligheter att godkänna fakturor i Peab Anläggning AB (Peab) samt Fältjägaren 7 AB (F7AB) och Östersundshem Exploatering AB (Östersundshem). Genom osanna fakturor har pengar förts till Sollefteåföretagarens bolag".

"Förfarandet har enligt åtalet gått till så att Sollefteåföretagaren upprättat fakturor som omfattat arbete som inte utförts och skickat dessa till Peab. Projektchefen (Peabmannen) har i sin tur godkänt dessa fakturor så att de utbetalats trots att han känt till att arbete inte utförts. På så sätt har cirka 11,8 miljoner kronor betalats ut felaktigt".

Ekobrottsmyndigheten uppger att bevisningen bland annat utgörs av e-postkonversationer mellan de åtalade och även handskrivna noteringar som rör de osanna fakturorna. Dessutom finns muntlig bevisning bestående av förhör med personal på de arbetsplatser som nämns ovan.

ANNONS

De 3,8 miljoner som tidigare nämnts har Sollefteåbons företag fått efter att ha skickat fakturor direkt till Fältjägaren, enligt åtalet.

Vidare skriver Ekobrottsmyndigheten följande rörande åtalspunkt sju (grovt bokföringsbrott):

"Driftaren AB, som är ägs av Östersunds fotbollsklubb, har under 2013 skickat fakturor till Sollefteåföretaget avseende i huvudsak utförda entreprenadarbeten. Åtalet i denna del avser att fakturorna mellan Driftaren AB och Sollefteåföretaget är osanna och har omfattat arbete som inte utförts. Syftet med faktureringen har varit att förflytta pengar från Sollefteåföretaget, som mottagit betalning för osanna fakturor från Peab och F7AB (enligt åtalspunkt 1 och 2), till Driftaren AB. VD:n (Daniel Kindberg) har varit företrädare för Driftaren AB och åtalas för grovt bokföringsbrott då han haft kännedom om att fakturorna varit osanna och att bokföringen därför varit missvisande".

ANNONS

Tidigare har det av en genomlysning som Skatteverket gjort visat att Sollefteåbons företag under 2014 och 2015 betalat ut runt 4,6 miljoner kronor till Östersunds FK.

- Kopplingen till Östersunds FK är ju att en av de tilltalade har ordförandeposten där. Det är ju kopplingen. Det bolag (Sollefteåbons företag) som pengarna har samlats ihop i har köpt sponsring och reklam av Östersunds Fotbollsklubb. Det är de kopplingarna som finns, säger åklagaren Niklas Jeppsson till Fotbollskanalen.

Skatteverket har ju ifrågasatt sponsringen och reklamen. Hur ser du på det, har det varit sponsring och reklam eller har det i själva verket varit något annat?
- Vi har egentligen inte haft anledning att titta närmare på det. Vi kan konstatera att brotten begås och att det samlas pengar i ett bolag. Det är där brotten är begångna. Vad en gärningsman sen gör med pengarna är inte alltid av vikt. Att det har köpts reklam och så vidare betvivlar jag inte men naturligtvis är det stora summor som har gått dit (ÖFK), orimligt stora summor kan man till och med tycka.

ANNONS

Åklagaren yrkar på att Daniel Kindberg ska straffas med ett näringsförbud på sju år. Under den tiden skulle han i sådana fall inte få bedriva näringsverksamhet.

Sollefteåbon åtalas för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott i fyra fall och grovt skattebrott. Peabmannen åtalas för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Kindberg, som nekar till brott, säger fortfarande att han förutsätter att han blir frikänd.

Publicerad 2018-12-10 kl 09:45
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto