Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
10å

Efter supporterattacken - "Loföraren mycket chockad"

Att fotbollssupportrar går till direkt fysiskt angrepp mot en utomstående som när en lokförare utsattes för en attack med en smällare är mycket ovanligt. Ingen har ännu gripits efter angreppet i Malmö på tisdagen.

Den kvinnliga lokföraren stod och väntade på perrongen när tåget med fotbollssupportrar från Helsingborg rullade in på centralstationen i Malmö. Då några av dem passerade henne, blev hon upptryckt mot tåget och någon riktade en smällare mot hennes ansikte.

Enligt polisens rapport ska smällaren ha tryckts in i munnen på lokföraren, som dock lyckades spotta ut den innan den smällde. Hon fick ändå lindriga brännskador i överläppen.

Enligt en annan uppgift, från arbetsgivaren SJ, ska tingesten ha kastats mot kvinnan och rört vid hennes mun innan den brann av.

-Visst kan tredje man ibland bli drabbad, till exempel när man kastar raketer. Men att man angriper folk på det här sättet har, vad jag vet, inte hänt tidigare, säger Per-Olov Forslund, kriminalkommissarie med ansvar för supporterfrågor på Rikspolisstyrelsen.

Vid några tillfällen tidigare har utomstående drabbas av fotbollshuliganer. Fyra personer dömdes exempelvis till fängelse för att ha misshandlat en busschaufför i Stockholm 2002 efter en match mellan AIK och IFK Göteborg.

Supportervåldet breder ut sig i Sverige, även till orter som hittills varit förskonade. Angreppen mot polisen har blivit värre och värre i Stockholmsområdet.
I Malmö avfyrades på tisdagen fyrverkerier mot polisen och stolar och bord flög i luften.

-Det tuffaste Skånederbyt vi haft, säger supporterpolisen Henrik Qvist.
Före lokförarattacken hade bord, glasväggar och flaskor krossats och lister slitits av på tåget som förde supportrarna från Helsingborg.

Henrik Qvist håller säger att polisen trots allt är nöjd med att en direktkonfrontation mellan Helsingborgs- och Malmösupportrar kunde undvikas.

Den angripna lokföraren togs omedelbart ur tjänst. Hon är mycket chockad och mår dåligt.

-Hon kommer inte tillbaka till jobbet förrän hon själv och hennes läkare bedömer att det är lämpligt, säger SJ:s informatör Sven-Ingvar Håkansson.

TT

Publicerad 2008-10-01 kl 18:16
Annons
Annons
Annons