POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Efter Tegnells oro – ansvaret ligger på krogar och supportrar: "Alla får ta sitt ansvar"

Foto: Bildbyrån.

Anders Tegnell är orolig över folksamlingar vid matcher utan publik.
Polisen har inget ansvar i frågan, det ligger på krogar och supportrar. 
-  Det är restaurangägaren som har ett ansvar att se till att det inte blir trängsel, säger Kristine Fornander, tf. avdelningschef på livsmedelsavdelningen på Miljöförvaltningen, till Fotbollskanalen. 

Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet hoppas på att allsvenskan ska komma igång den 14 juni. Sef har, till följd av coronavirusets utbrott, tagit fram protokoll med olika riktlinjer till klubbar, ledare, spelare och publik som presenterats för Folkhälsomyndigheten, men ännu har man inte fått klartecken om spel i juni. Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson skrev än dock i måndags, i ett öppet brev, att han den här veckan hoppas på klartecken och på fredag ska parterna träffas igen för ett möte. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell, som tidigare har uttryckt sig tveksamt till allsvensk start i juni, uttalade sig samtidigt i fredags om att själva fotbollen inte är problemet, snarare "människorna som rör sig runt" fotbollen, det vill säga bland annat supportrar. 

- Man måste se till att det här inte genererar folksamlingar och liknande runt omkring på olika sätt. Jag vet inte hur det kommer att utvecklas i Danmark och i Tyskland (där elitfotbollen har fått grönt ljus). Vi får se om det här är en modell som fungerar. Då får vi ta de diskussionerna vidare, sa han till TV4.

Regeringen har dock sedan tidigare fattat beslut om ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer, men samtidigt brukar en hel del supportrar vanligtvis samlas på restauranger och barer inför matcher och för att se matcher, vilket därmed nu kan leda till ett ökat tryck på krogar med anledning av att allsvenskan lär inledas inför tomma läktare. Det kan också i sin tur leda till risk för smittspridning på krograrna. 

Just nu finns det samtidigt olika typer av begränsningar kring trängsel på restauranger och barer. Folkhälsomyndigheten vill inte att det ska vara trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar, samtidigt som besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Dessutom ska besökare äta och dricka sittandes vid bord och personal måste bära ut beställningarna till gästerna. Däremot, om det är möjligt, får besökare hämta mat och dryck i det fall att det inte leder till köer. 

Om en bar eller restaurang inte följer trängselreglerna kan den stängas ner av smittskyddsläkaren, vilket ett par krogar har tvingats till runt omkring i landet, då man inte följt reglerna. En krog kan dock få öppna upp igen om man vidtagit åtgärder. 

Fotbollskanalen har pratat med polismyndigheten om hur man kommer att tackla att det kan uppstå folksamlingar på olika platser framöver vid allsvenska matcher utan publik.

Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, menar att det inte ligger på polisens ansvar, i stället på bland annat restauranger och barer.

- Ansvarsfördelningen är följande: Är det på restauranger och sådana platser som har utskänkningstillstånd så är det Miljöförvaltningen i respektive kommun som har ansvaret för att göra bedömningarna om hur man har skött Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De bedömningarna går kommunerna sedan vidare med till smittskyddsläkaren i respektive kommun. Sedan är det upp till smittskyddsläkaren att fatta erforderligt beslut, säger han till Fotbollskanalen.

Österling ser heller ingen svårighet i polisens arbete kring att supportrar nu kan spridas ut i grupper på många olika ställen under matcher. 

- Så är det även före och efter match också, och det är vi rätt duktiga på att bedöma. Jag ser inte det som någon speciell svårighet. Det är ingen skillnad från linjeverksamheten i alla fall, det är sådant vi håller på med årets alla dagar.

Tar man höjd för exempelvis högriskmatcher utan publik?
- Vi tar höjd för det 365 dagar om året. Vi följer alla konflikter i samhället för att kunna bemanna oss korrekt. Det är ingen skillnad mot nu. Vi följer även risksupportrar vintertid för att kunna göra korrekta bedömningar. Det är ingen skillnad, det är vår linjeverksamhet att följa upp konflikter i samhället som kan innehålla brottsliga momenten.

Kristine Fornander, tf. avdelningschef på livsmedelsavdelningen på Miljöförvaltningen, berättar i sin tur att man inte diskuterat om det skulle kunna uppstå en problematik med stora folksamlingar med risk för smittspridning på restauranger och barer vid matcher utan publik. 

- Det har nog inte diskuterats om enskilda fall. Vi har diskuterat utifrån att det inte ska vara trängsel, men om det är Kristi Himmelsfärdsdag eller kungens födelsedag har vi inte tagit ställning till. Det handlar mer om vad vi ser i samhället och ansvaret ligger på restaurangerna kring att de ska ha tillräckliga rutiner för att klara av situationer som kan uppstå, vilket kan vara exempelvis fint väder också, som kan bidra till högt tryck. Det är inget vi har diskuterat, säger hon till Fotbollskanalen. 

Därmed kommer inte Miljöförvaltningen att vidta extra åtgärder inför att elitfotbollen eventuellt drar igång igen framöver inför tomma läktare. 

- Nej, eftersom att lagstiftningen är ganska tydlig där. Det är restaurangägaren som har ett ansvar att se till att det inte blir trängsel. Då måste ägaren tänka till hur den ska agera om det blir ett extra hårt tryck. Den som kan verksamheten bäst vid fotbollsmatcher förstår också det bäst kring vilka åtgärder som ska vidtas för att minska trängseln, säger hon och fortsätter:

- Man måste vända det till baren och dennes publik, att anpassa verksamheten så att man kan följa föreskrifterna i de skeendena som sker. Uppvärmningen innan en match kanske inte kan se ut som den alltid har gjort med föreskrifterna som finns. Alla får ta sitt ansvar. 

Fornander beskriver vidare hur processen går till om en restaurang eller bar inte följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer: 

- Inspektörerna går två och två och gör kontroller. Om de ser något som inte stämmer överens med föreskrifterna får barägaren information om det och det görs en uppföljande kontroll. Om det då inte är åtgärdat skickas det vidare till Smittskydd, som kan fatta beslut om en eventuell stängning av restaurangen. Sedan informerar Smittskydd om det beslutet och restaurangägaren får sedan informera om vilka åtgärder som vidtagits. Sedan går vi ut och tittar på om man löst avvikelserna som man sett vid kontrollerna och då kan det bli så att man får öppna, vilket Smittskydd tar beslut om. Det är själva gången i hanteringen.

Borde klubbar, förbund och intresseorganisationer uppmana supportrar till att inte samlas i stora grupper, på exempelvis barer, vid matcher?
- Ja, men här har vi alla ett ansvar att informera och se till att alla respekterar de föreskrifter som finns. Det gäller för alla i alla situationer, att man håller avstånd, vilket kan påverka hur man uppträder. Det låter som en god idé.

Publicerad 2020-05-12 kl 21:20
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto