POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Efter tuffa beskedet - Rydström: "Ska bygga vidare på det som är Nanne"

Foto: Bildbyrån.

Kalmar FF-tränaren Nanne Bergstrand är sjukskriven. 
Då blir Henrik Rydström för första gången huvudtränare. 
- Vi ska bygga vidare på det som är "Nanne", säger nye Kalmar FF-tränaren till Fotbollskanalen. 

Kalmar FF meddelade i dag att Nanne Bergstrand är sjukskriven tills vidare och ersätts på obestämd tid av assisterande tränarna Jens Nilsson och Henrik Rydström, som får huvudansvar över den allsvenska klubben. Det var i samband med gårdagens träning, som Rydström nåddes av beskedet efter att Bergstrand var frånvarande vid träningsplanen. 

- Jag hade givetvis kommunikation med honom tidigare också, men det var då vi fick det definitiva beskedet. Det är två lägen i det, dels ett jävla tråkigt besked. Det är alltid individen och personen som är viktigast, att man mår bra och kan göra det man vill. Det andra är, "hur fan gör vi nu?". Nu blir det att förbereda laget inför träningarna framöver och till matchen mot IFK Göteborg. Det är två sidor av det hela tiden, men övergripande är det den personliga biten som är större, att Nanne ser till att han kan komma tillbaka, säger Henrik Rydström till Fotbollskanalen. 

Rydström tog efter sin spelarkarriär över Kalmars U17- och sedermera U19-lag för att under 2016 bli assisterande tränare till Peter Swärdh i allsvenskan. Därefter tog han åter samma roll, när Nanne Bergstrand återvände till föreningen sommaren 2017.

Nu blir det däremot en helt ny roll för honom - som huvudtränare. 

- Jag tycker ändå att vi hade en organisation som inte var helt oförberedd för något sådant här, även om det inte var något man funderade på, men om det hände, så hade vi ett väldigt bra upplägg med Nanne. Han hade huvudansvar, medan jag planerade merparten av våra träningar och var drivande där, samtidigt som jag ibland också hade genomgångar efter matcher. Det blir därmed inte plötsligt en helt ny roll, att spelarna kommer att testa mig för att se vad som krävs, säger han. 

- Jens var även med på 75 procent av våra träningar och har tidigare även varit assisterande tränare till A-laget, så jag känner mig ändå trygg med det även om ingen av oss tidigare har haft ett huvudansvar. Vi har även ett bra team med fystränare, videoanalytiker och målvaktstränare, så om något skulle gå helt fel, så finns det ändå folk runt omkring som kan hjälpa till och korrigera det. Jag tror att utmaningen handlar om att fortsätta med det som Nanne gjort, men med min och Jens personlighet. Det är väl egentligen det som kommer att bli annorlunda, fortsätter han. 

Hur mycket förändringar kommer det bli i spelsystem, startelvor och så vidare?
- Jag tror att det alltid är så, att om du och jag skulle se på samma fotbollsmatch, så tycker man olika kring olika spelare och situationer. Däremot är det också på det viset att om man jobbar ihop och, som i det här fallet med mig, även spelat under Nanne, så glider man kanske åt ett håll, att man vill ha liknande saker i spelet och liknande spelartyper.

- Däremot så är Jens Jens och jag är jag. Vi kanske trycker på några andra bitar utifrån den vår spelmodell, som vi har skapat och som vi har jobbat med sedan i januari. Det vore konstigt om vi inte lyfter fram några andra saker, men det är inte så att vi plötsligt kommer skita i att ha presspel eller något sådant. Vi har en gemensam syn i det stora hela, men kring vad vi trycker på just nu, så kommer det säkert skilja sig åt. Jag har mitt sätt att vara och han (Nanne) har sitt. Jag kommer inte att ta efter allt, i stället kanske trycka på något annat från vårt gemensamma tänk. Vi ska väl försöka bygga vidare på det som är "Nanne", fortsätter han. 

Hur är det att få chansen som huvudtränare efter något sådant här?
- Ja, det är bara att konstatera att det är en märklig situation. Jag tänker däremot främst på Nanne och att han ska kunna komma tillbaka och då är det mer att jag ser det mer som ett ansvar man får, inte en möjlighet. Det handlar snarare om att jag ska bidra till att vi blir bättre än vad vi är just nu.

Däremot hymlar han inte med att hans arbete nu hamnar mer i rampljuset, även om det inte är vad han tycker är viktigast i den här situationen.  

- Jag förstår ju att man alltid blir bedömd. När jag gjorde min första match i Kalmar, så fick jag spela för att andra gjorde någon dålig match. Då tog jag chansen och så är det lätt att man kanske ser det, men jag gör inte det. Allt jag tänker på är hur man kan föra det Nanne vill vidare så bra som möjligt under den här perioden. Min målbild är att Nanne kommer tillbaka och då går vi tillbaka till det andra. 

Efter tre raka förluster i serien, så tar han nu sikte mot sin första match som huvudtränare ihop med Nilsson i lördagens möte med IFK Göteborg på Guldfågeln Arena i Småland.

- Det är en jävla puls i att få möta IFK Göteborg, som är inne i ett intressant skifte med en av de stora framtida tränarna i svensk fotboll. Det är bara roligt att få möta dem, men det viktigaste är hur vi uppträder. Vi är inte nöjda med våra senaste matcher, som har varit för initiativlösa och tveksamma. Det är inte så vi vill vara som fotbollslag. Det är där utmaningen ligger nu, att lösa upp bitarna.  

Publicerad 2018-07-31 kl 15:02
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå