POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Efter uppgifter om trakasserier och hot - nu är AIK:s utredning klar

Foto: Bildbyrån.

Medarbetare inom AIK har vittnat om trakasserier och hot.
Klubben inledde en utredning – och resultatet har nu offentliggjorts.
”Jag har under tiden som utredningen pågått tagit emot en handfull e-postbrev med beskrivningar av händelser”, skriver advokaten Pia Nyblaeus på ADN Law i sin rapport.

Det var i december i fjol, efter att det framkommit uppgifter om att det förekommit trakasserier och hot mot anställda inom AIK, som klubben valde att tillsätta en oberoende utredning. Resultatet var först tänkt att presenteras i januari, därefter mitten av februari, men arbetet drog ut på tiden.

Klubbens tidigare vd, Mikael Ahlerup, som tidigare vittnat om ovälkommen påhälsning under en avskedsmiddag samt "mörka och dåliga krafter" kring AIK kontaktades först inte under utredningen. Först när Fotbollskanalen ställde frågor återkopplades det till Ahlerup.

- Det känns som ett märkligt förfarande, sa Ahlerup till Fotbollskanalen då.

Men under tisdagen presenterade AIK så rapporten på sin hemsida. I den går att läsa att advokat Pia Nyblaeus, som lett utredningen, fått ta emot ett antal mejl på beskrivningar, men också haft kontakt med totalt tio personer.

”Det har dels varit som en uppföljning av e-post brev som skickats och dels nya kontakter. Ingen konkret anmälan har registrerats i något fall. Ett ärende har jag bedömt kan behöva utredas vidare av polis men personen har själv avstått från vidare åtgärd, dock inte på grund av rädsla utan av andra personliga skäl.”, skriver Nyblaeus.

Nyblaeus skriver också att ett flertal personer hört av sig och ifrågasatt hennes arbete.

”Några av telefonsamtalen har inte varit någon anmälan utan samtalen har redan vid den första kontakten istället enbart varit starkt negativa mot mig och ifrågasatt både mig som person, min yrkeskunskap och mitt oberoende. Jag har inte själv uppfattat samtalen som hotfulla.”

Som förslag på åtgärder föreslår utredaren bland annat AIK Fotboll ska införa en visselblåsarfunktion ”så det finns en möjlighet för de som har behov av anonymitet att rättssäkert få råd och hjälp.”

Nyblaeus föreslår också att AIK ska: "Upprätta skriftliga rutiner för hur anmälningar som sker internt till säkerhetschefen ska dokumenteras och handläggas och rapporteras till styrelsen samt vid behov till rättsvårdande myndigheter" samt att man ska införa "skriftliga rutiner för uppföljning av de ärenden som är pågående och avslutade med löpande redovisning av vidtagna åtgärder till styrelsen."

Hela rapporten går att läsa i sin helhet här.

Publicerad 2018-03-15 kl 08:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå