Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Ekenberg hyllar Swärdh för Mjällbys succé

Sånär som på en match har Allsvenskan tagit VM-uppehåll. Det stora skräll-laget är Mjällby och veteranen Marcus Ekenberg vill framhålla tränaren Peter Swärdh som nyckeln till framgången.

- Swärdh har betytt mycket. Han har hjälpt oss mycket att få ett eget spel och bli ett mer spelande lag. Inte minst hade vi nytta av det mot Malmö FF hemma och framförallt mot Örebro borta, säger Marcus Ekenberg till FotbollDirekt.se.

Vad är det han specifikt har lärt ut som du känner varit nyckeln till framgången?
- Att vi ska tänka vad vi ska göra och våga hålla i bollen och det har han lyckats pränta in i oss. Han har fått oss att tro på och våga ha ett eget spel, säger Ekenberg.

Ekenberg själv har haft, enligt vad han tycker själv, en okej säsong med sex mål på elva matcher.
- Det har känts bra spelmässigt men när det gäller mål hade jag önskat att jag gjort några till. Men sex mål på elva matcher får jag vara nöjd med. Jag har också missat några matcher på grund av en skada.

Mjällby är alltså på fjärde plats vid VM-uppehållet och är därmed i allra högsta grad med i snacket om en plats i Europa League - inte illa för att vara nykomling.
Det mesta har gått Blekingelagets väg den här säsongen och premiären mot AIK på Råsunda är en av faktorerna till framgången trots att matchen slutade 0-0.
- Den matchen har varit viktig för oss. Då fick vi känslan av att vi kan hänga med och vi fick det självförtroende som vi sedan har burit med oss under resten av säsongen.

Den enskilt bästa instasen från den här sidan, vilken är det?
- Det är första halvleken mot Malmö FF. Där spelade vi riktigt bra och Malmö hade inte en enda målchans, säger Ekenberg.

Det har varit mycket proffssnack kring anfallskollegan Mostapha El-Kabir men kring Ekenberg har det varit tystare.
- Jag har haft som dröm att få spela med Mjällby i Allsvenskan och göra mål för dem. Nu har jag uppfyllt den drömmen - och visst har man alltid som mål att komma utomlands någon gång i livet.

- Och jag är ju i rätt ålder nu. Det sägs att en fotbollsspelare är som bäst mellan 29 och 32 och jag är 29 nu.

Du hade redan spelat i Allsvenskan innan, när du i början av 2000-talet var i Helsingborg, var det en nyttig erfarenhet att ha med sig när ni nu gick upp?
- Ja. När jag var där fick jag inte så mycket uträttat men jag fick sitta på bänken i Champions League. Jag lärde mig väldigt mycket, både som spelare och som person så det är ingen tid jag vill ha ogjord, även om jag inte fick spela så mycket.

Och nu kan det bli spel i Europa igen om ni håller i det fina spelet från våren...
- (skratt) Ha ha. Ja, det kan det faktsikt bli men det är inget man har tänkt på närmare faktiskt. Men vi får se om vi får revidera vår målsättning när vi kommit en bit in på höstsäsongen och försöka nå Europa.

Publicerad 2010-05-24 kl 16:14
Annons
Annons
Annons