Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

“EL-gruppspel – lika mycket värt som ett SM-guld”

Namnstarka nyförvärv och ny arena på gång. Då kommer Europa League play off mot CSKA Moskva som grädde på moset för AIK:
- Ett gruppspel skulle vara lika mycket värt som ett SM-guld, säger AIK:s vd.

Efter värvningar som Daniel Majstorovic och Henok Goitom, flytt till Friends Arena och ny träningsanläggning kommer dessutom chansen på en jättebonus för AIK i morgon – vd:n Thomas Edselius vill ha fötterna på jorden så svår lottning man nu fått i CSKA Moskva.

- Men drömma måste man få göra. Jag ser ett avancemang till gruppspel som minst lika mycket värt som ett SM-guld. Det finns så mycket mervärde; du har intäkter, erfarenhet av Europaspel, möjligheten till sponsorer och skyltfönster för spelare, att få ögonen på sig utomlands, säger Edselius till FotbollDirekt.se.

- De kommande 12 månaderna blir en definierande tid i AIK:s historia. Den hajp som nu finns runt klubben måste vi ta tillvara på bästa sätt. Vi står inte och faller med det här, men det är klart att det skulle lyfta oss ännu mer.

Europa League innebär garantiintäkter på 11 miljoner bara för avancemang – i fjol fick Malmö FF in närmare 40 miljoner på gruppspelet i fjol, något som räddade klubbens ekonomi.

Men ett avancemang kommer inte få AIK att avsätta pengar till nya spelare. Att det skulle hända så mycket mer vad gäller spelare in i truppen har sportchef Jens T Andersson hållit som osannolikt, och ett eventuellt gruppspel i Europa League lär inte förändra läget med transferfönstret nästintill stängt.

Istället oroas AIK-vd:n av skyltfönstret Europa League-matcherna innebär. Bland andra Niklas Backman omgärdas av flyttrykten efter sin starka säsong.

- Vi har lärt oss en hel del av Champions League 1999 och hur vi brände pengar då, och det vill vi inte göra om nu. Fönstret stänger snart och det skulle vara nyförvärv för nästa år i sådana fall. Men man budgeterar ju inte direkt med ett gruppspel.

- Nej nu är man ju livrädd att vi ska göra en supermatch mot ryssarna och att de får upp ögonen för våra spelare (skratt). Nej men de har ju transferfönster in i september och det är en marknad som mer och mer tittar västerut. Det är bara att titta på hur många svenskar som gått i den riktningen på senare tid.

Det kan väl ändå inte bara vara dåligt med de resurser som finns där borta? Och ni kan ju fortfarande säga nej?

- Nej, så är det förstås. Vi får se det som något positivt i sådana fall och vi känner också att vi har en stark trupp som vi har det nu. Samtidigt behöver vi inte ha daglig koll på kassainflödet längre som tidigare. Det finns en stark grund att stå på.

- Flytten till nya arenan, nya sponsorer och pengarna från Bangura-försäljningarna i fjol har gjort att vi nu kan nå den här mixen av etablerade namn som Goitom och Majstorovic utan att för den skull sluta scouta, värva och förädla tidigare okända spelare. Vi har en trygghet nu som vi inte haft på länge.

 

 

Publicerad 2012-08-22 kl 13:13
Annons
Annons
Annons