POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Elfsborg-back toppar allsvenska "varningsligan": "Fått för mycket koll på mig"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när Elfsborgs firar målet mot Kalmar med publiken i spelaren.

Tre spelare toppar "varningsligan" i allsvenskan: Kalmars Fidan Aliti, Sundsvalls Juanjo Ciercoles och Elfsborgs Simon Strand.
Boråslagets ytterback tycker dock att några gula kort varit oförtjänta.
- Jag har hört snack om att domarna har extra koll på mig, säger han till Fotbollskanalen.

Inför säsongen tog Simon Strand, 26, steget från Dalkurd till Elfsborg. I Boråslaget har ytterback fått stort förtroende av tränaren Jimmy Thelin och cementerat sin plats i startelvan.

- Jag tycker att det har gått bra. Jag har fått ut lite mer av mitt spel jämfört med förra året. Jag spelar i ett bra lag och får ut mycket av mitt eget spel. Sedan har det varit ganska många gula kort. Jag vet inte om det har blivit någonting. Jag har hört snack om att domarna har extra koll på mig. Jag vet inte var det kommer ifrån. Jag har fått några gula kort som är lite enkla från min synvinkel, eftersom jag har fått lite för mycket koll på mig. Men fotbollsmässigt tycker jag att det har gått bra. Jag har gjort lite poäng ändå och spelat väldigt mycket. Jag känner mig väldigt trygg i Elfsborg, hur vi jobbar och jag trivs med Jimmy (Thelin, tränare), övriga ledare, klubben och så vidare, säger han till Fotbollskanalen.

Vad ytterbacken menar med många gula kort? Jo, han toppar nämligen "varningsligan" i allsvenskan tillsammans med Gif Sundsvalls Juanjo Ciercoles och Kalmar FF:s Fidan Aliti. De har alla fått nio gula kort den här säsongen.

- Det är ganska många faktiskt. Men man kan kolla tillbaka på de gula jag har fått och det är ganska enkla, skulle jag säga. I vissa matcher kan man spela väldigt schysst  i 80 minuter och sedan i 86:e minuten råkar man tackla ner en kille och då får man ett gult kort. Det är väl enklare att få gula kort i slutet av matcherna. Det tycker jag att domarna kan bli lite bättre på.

Strand tycker till exempel att han fick ett billigt gult kort i mötet med Kalmar FF på hemmaplan. Då gjorde Marokhy Ndione 2-1 i slutminuterna och flera Elfsborg-spelare rusade ut mot publiken för att fira, inklusive Strand.

- När vi hoppade upp i publiken och firade i mötet med Kalmar kunde domaren ha gett halva laget gult kort, men han valde att ge varningen till mig. För mig är det ganska konstigt. Ser man på övriga matcher i allsvenskan är det ingen kontinuitet. De dömer inte lika, som till exempel i vår match mot Djurgården. Jag kollade ju på den eftersom jag inte fick spela då jag blev avstängd efter Kalmar-matchen. I den matchen springer Kevin Walker ut och firar i publiken och då händer ingenting. Jag vet inte, men det känns som det olika för olika spelare. Det tycker jag faktiskt inte är okej.

Han fortsätter:

- Sedan är det så att alla är olika i domarkåren. En sak man gör i en viss match är inte lika i en annan. Till exempel när jag fick gult kort i tolfte minuten i den senaste matchen för att jag chippade tillbaka bollen till en Siriusspelare vid avblåsning. Han kunde tagit bollen med händerna, men valde att ducka istället. Det var ingen snabb frispark som skulle sättas igång, utan det var ett inkast. Då väljer domaren att ge mig gult kort. Innan dess mötte vi mötte Sundsvall och de sparkade bort bollen hejvilt och det hände ingenting. Det är olika för alla spelare och jag vet inte om de har hittat någon som de gillar att ge gult kort till. Det är ingen fara för mig, men det är tråkigt att man får spela mindre matcher.

 Du tycker att domarnivån är ojämn?
- Jag förstår dem också, men man måste ha lite förståelse för spelarna också. Det är mycket känslor på planen som spelar in. Man måste ha förståelse för det. Det känns som att det är olika nivå på domarna och som att de inte pratat ihop sig. Det måste vara lika för alla. Jag tycker det verkar som att de gillar att dela ut varningar för snack och sådant där. Man kanske inte ska jämföra med hur det är utomlands, men där kan du springa fram till domarna och göra i princip vad som helst utan att det händer något. Här i Sverige får man knappt prata med domaren utan att han svär åt dig eller att han bara skickar iväg dig. Eller ger dig ett gult kort. 

Säsongen tycker 26-åringen har varit lite hattig för lagets del. Elfsborg ligger nia i allsvenskan på 28 poäng med åtta matcher kvar att spela.

- Det har varit upp och ned. Vi hade en liten dipp i mitten av säsongen, men innan dess tyckte jag att vi hade någonting spännande på gång. Nu tycker jag att vi är tillbaka på någonting som känns bra. Vi har kommit tillbaka till grunderna och vi jobbar mer som ett kollektiv och det känns mycket bättre.

Ni befinner er lite i ett ingenmansland, hur tänker ni kring de åtta kvarvarande matcherna?
- Vi vill vinna så många matcher som möjligt och då är det bara vinna. Vi vill vinna alla matcher som är kvar och det skulle ge oss en bra känsla inför nästa säsong.

Elfsborg ställs härnäst mot AFC Eskilstuna på måndag nästa vecka. Den matchen sänds på C More Fotboll och kan stremas på cmore.se. Matchstart 19.00.

Publicerad 2019-09-10 kl 16:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå