Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
1v

Elfsborg-basen hyllar Bajrami efter avskedsbeskedet: "En av de mest framstående vi haft"

Foto: Bildbyrån.

Emir Bajrami meddelade i dag att han slutar efter säsongen.
Nu hyllar Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson mittfältaren. 
- Han är en av de mest framstående vi haft i Elfsborg, säger han till Fotbollskanalen. 

Elfsborgs landslagsmeriterade mittfältare Emir Bajrami, 30, lät i dag meddela, via klubbens hemsida, att han lägger skorna på hyllan efter säsongen. 30-åringen har i flera år haft stora skadeproblem, både utomlands i Monaco och i Panathinaikos, men även sedan återkomsten till Elfsborg 2015. Nu känner han att kroppen inte klarar av mer fotboll. 

- Kroppen sätter stopp, den vann till slut. Jag har stretat emot i sju och ett halvt år och nu går det inte mer. Jag är 30 år gammal, har ont varje dag, vad jag än gör - på fotbollsplanen, i vardagen, sa han i en kommentar på Elfsborgs hemsida. 

För Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson är det på sätt och vis ett känslosamt avsked. Han var med när Bajrami kom till klubben från Köping i mitten av 00-talet och följde sedan mittfältarens framfart i Europa fram till att han återvände till Borås igen. 

- Vi har haft en lång resa ihop sedan han kom från Köping. Först var han ganska ung i Elfsborg och sedan imponerade han i allsvenskan och det blev en stor affär för oss, när han gick till Twente. Jag har sedan följt hans utlandskarriär och när han var på topp så var han extremt bra, både i klubbarna och i landslaget. Han hade sedan lite problem med skador och pekade väl för att sedan gå nedåt. Han kämpade för att komma tillbaka i både Monaco och i Panathinaikos och kom sedan hit för att få lugn och ro och komma tillbaka, säger Stefan Andreasson till Fotbollskanalen. 

- De fanns stunder där han visade sin gamla kvalitet och nivå här, men det blev inte så i slutändan. Han är en av de mest framstående vi haft i Elfsborg och även utomlands, så det är tråkigt att spelarkarriären slutar så tidigt. Han är bara 30 år... Han har samtidigt även stora ambitioner med tränaryrket och det ska bli spännande att följa honom som tränare, fortsätter han. 

Andreasson anser att Bajrami betytt mycket för klubben genom åren. 

- Han har blivit en genuin Elfsborgare. Det märks när han är här, men det märktes även utomlands, då vi alltid höll kontakt, samtidigt som han ofta var hemma i Borås och nog ser det som ett hem numera. Han har även fina egenskaper, då han är seriös, har humor och alltid sprider glädje. Han har samtidigt även en stor fotbollshjärna och har tillfört mycket under den här lite svårare perioden, även om han inte har spelat så mycket. Han är ett föredöme som alltid ställer upp för föreningen och bidrar. Det är såklart lite tråkigt att han slutar, men man har känt det ett tag och vi har pratat lite om det sista året. 

Dessutom drog Bajrami in drygt 35 miljoner kronor till Elfsborg vid försäljningen till Twente 2010. Han är därmed klubbens största försäljning någonsin. 

- Vi har haft spelarförsäljningar i många år, men Emir blev störst. Vi har vågat teckna nya avtal för att inte hamna i bosman-diskussioner och Emir var ett föredöme med det på ett klokt sätt. Han var eftertraktad något år innan, men det blev inte av och då tog vi beslut att vänta till det var dags. Sedan kom det en klubb som han ville till, samtidigt som vi fick väldigt bra betalt, säger han. 

- Det är klart att det har varit en del i hela vår satsning och gjort den möjlig också. Det är en viktig inkomst för klubbar med försäljningar och just den försäljningen skapade trygghet för oss från 2010 och framåt. Den är hittills unik och störst, fortsätter han.

För Bajrami väntar nu arbete ihop med Tobias Linderoth i Elfsborgs U19- och U21-lag. Andreasson anser att det är en bra lösning. 

- Vi pratade om det här innan också, så det var bra tajming utifrån det. Han har ambitioner med tränaryrket och det ska bli spännande att följa honom som tränare, samtidigt som det är roligt att han fortsätter i Elfsborg. Han kommer att drilla våra yngre talanger ihop med Linderoth och det känns jättebra. Det är bra att börja här eftersom att det är en lång väg att vandra med erfarenhet och många utbildningar. Men det känns äkta med honom, han har en ambition med den karriären också. 

Men först gör Bajrami på måndag sin sista hemmamatch i Elfsborgtröjan, när laget tar emot Brommapojkarna hemma på Borås Arena. Då blir det någon form av hyllning. 

- Ja, det blir lite tajt, men det är klart att vi har pratat en del om det. Han landade ju någonstans i det här för ett par dagar sedan, men det är klart att vi ska avsluta det här på bästa sätt. På måndag blir det sista avslutet på hemmaplan och det ska vi hantera på ett bra sätt, även om det senare även kommer en avslutningsmiddag och en stor gala som vi har. Det finns flera tillfällen att tacka av honom som spelare, men boråsarna får på måndag chans att tacka av honom. 

Tror du på mycket publik?
- Ja, det beror på hur man definierar mycket. Det har inte varit överfyllt i år, men jag hoppas att det kommer ett antal extra för att hylla Emir en sista gång. Det är han värd...

Publicerad 2018-11-03 kl 23:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons