Svenska mästarna ska inte kunna tappa 7—1-resultatet från Borås Arena i bortareturen mot lettiska Daugavpils.

Redan på fredag lottas den tredje kvalomgången i Champions League. Redan då kan de svenska mästarna Elfsborg börja specialstudera motståndet.

- Klart man slänger en liten blick. Men vi måste fokusera på de matcher vi har emellan också, säger ytterbacken Johan Larsson.

Att avancemanget i princip är säkrat verkar dock de flesta i Elfsborgslägret vara överens om.

- Att det blev 7-1 är fantastiskt bra, det gör att det blir en lugn resa i nästa match, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Stukat självförtroende

Elfsborgsspelarna var överraskade att de kunde köra över det lettiska mästarlaget Daugavpils så lätt. 7-1-segern inför blott 3 342 på Borås Arena var odiskutabelt. Förutom letternas 1-5-reducering i slutskedet hade gästerna knappt ett avslut mot mål.

- Jag trodde inte att vi skulle dominera så mycket. Jag trodde att det skulle vara tuffare, säger tvåmålsskytten Marcus Rohdén.

Elfsborgs självförtroende inför matchen var annars något stukat efter endast en poäng på de två senaste allsvenska matcherna — på hemmaplan dessutom.

Var ni oroliga när ni inte gått så bra i allsvenskan?

- Nä, vi vet ju vad vi kan här ute på Borås Arena och spelar vi på topp med ett högt bolltempo med en bra rörelse, så är vi svårslagna här hemma, säger Marcus Rohdén.

Självmål av letterna

Det gjorde Elfsborg under större delen matchen. Men trots ett gigantiskt spelövertag i första halvlek var det endast 1—0 till Elfsborg i halvtid. Marcus Rohdén stötte i den 21:a minuten in ledningsmålet när han fick bollen till skänks av Daugavpils lagkapten Jurijs Sokolovs, som inte lyckades få bort bollen efter hörna.

- Sen kom ju islossningen i andra halvlek, säger Marcus Rohdén.

Återigen fick Elfsborg hjälp av otursgubben Solokovs, som tryckte in 2—0 i egen bur tre minuter in i andra halvlek. Och då rasade det rejält för Daugavpils. Inom loppet av en minut stängde Lasse Nilsson och Marcus Rohdén matchen genom två raka mål.

Till slut alltså 7—1 till Elfsborg — och biljetten till nästa kvalrunda av Champions League är i princip säkrad.