TV: Dubbelbyte bakom Elfsborgs snabba vändning - självmål sänkte "Peking"

Elfsborg

Ett dubbelbyte när det såg som mest jobbigt ut. Då vände Elfsborg en hotande första förlust till fjärde raka segern. 2-1 (0-1) borta mot IFK Norrköping.
-Tre tunga poäng att ta med in i bussen, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Nya Parken har inte varit någon önskearena för Elfsborg sedan Norrköping återvände till allsvenskan för tre säsonger sedan.

Men nu bröts sviten efter två raka förluster.
-En av säsongens svåraste bortamatcher, säger Lennartsson.
-Tidigare har vi haft marginalerna med oss. Det hade vi inte i dag. Jag är jättebesviken på att vi inte får med oss en "pinne". Det är motflyt nu, säger kollegan Janne Andersson.
Men det var han som skrattade först.

Ingen av Norrköpings tre allsvenska målskyttar den här säsongen fanns med från start: Gunnar Heidar Thorvaldsson (5 mål) och Imad Khalili (3) går skadade och Christopher Telo (2) placerade tränaren Andersson på avbytarbänken.

Hur skulle det gå?
Hur bra som helst.
Norrköping fick en kalasstart.
Ledning efter två minuter
Lars Krogh Gerson smekte fram en öppnande djupledsboll till Christoffer Nyman, som iskallt släppte vidare till Isaac Thylin. En lätt bredsida och det var 1-0.
Då hade det gått mindre än två minuter.

Vissa i Norrköpings hemmaklack firade med att börja boxas med varandra. Med polisiär hjälp ebbade den oron ut. Elfsborgsförsvaret fick stå ut med sin ett tag till. Mest stökade Martin Smedberg-Dalence till det med sina hårda, inåtskruvade inlägg.

Skjuta kan han också, men förre Norrköpingsmålvakten Abbas Hassan, enhandsräddade frisparken på sin 28-årsdag.
-Han visste nog hur jag skulle slå den, men jag fick bra träff. Det var en fin räddning, säger yttermittfältaren om chansen som kunde avgjort matchen.

Den var bra, så där böljande fram och tillbaka som är lajbans för publiken, mindre roligt för tränare.

Värst var det för Lennartsson som var tvungen att hitta på något. Det gjorde han. Och han gjorde rätt. Ut med Viktor Claesson och Henning Hauger efter 62 minuter och in med Joachim Jørgensen och James Keene.

Effekten kom efter mindre än fyra minuter. Marcus Rohdén tog elegant ned Jørgensens 60-metersboll och placerade lika vackert in 1-1.

Och Keene ska ha sin beskärda del segermålet åtta minuter senare. Det var han som störde målvakten David Mitov Nilsson och Mathias Florén så till den grad att Florén nickade bollen i eget mål.
-Bra inhopp av Jörgen och James, men den var en stark insats av alla spelarna att komma tillbaka. Jag är väldigt nöjd, säger Lennartsson.

Elfsborg klättrar vidare mot toppen. Nu är man tvåa i en haltande tabell som leds av Helsingborg.

Publicerad 2013-05-10 kl 20:53