Elfsborgs fiasko - Helsingborg kan ta guld i morgon

Elfsborg lyckades inte ladda om batterierna efter segern mot serieledande Helsingborg i onsdags.
-Det var lite trögt i både huvud och ben, säger tränaren Magnus Haglund efter 1-2-förlusten mot Mjällby.

Nu kan Helsingborg säkra SM-guldet redan på söndagen.
Mjällby vann med 2-1 (1-0) på Strandvallen och tog ett stort kliv mot nytt allsvenskt kontrakt.
-En oerhört viktig seger för vår del, säger Mjällbytränaren Peter Swärdh vars lag fortsätter att hålla undan för jagande Syrianska och Trelleborg.

Frånsett de första minuterna av matchen satte inte Elfsborg den press på motståndarförsvaret som laget brukar. Mjällby fick i lugn och ro bygga upp sina anfall och det var också Blekingelaget som kom att dominera den första halvleken.
Mjällbys ledningsmål kom på en snabb omställning där bollen gick som på ett snöre mellan spelarna.

William Leandersson och David Löfquist spelade sig igenom Elfsborgs högerförsvar. Pär Eriksson hoppade över inlägget som i stället gick till den defensive mittfältaren Daniel Nilsson. Denne satte bollen stenhårt i nättaket.
Ekenberg hjälte

-Det var viktigt för oss att få första målet. Jag fokuserade bara på att hålla bollen på mål, säger den glade målskytten som i förra veckan blev pappa och därför stod över matchen mot Helsingborg.

Mot slutet av halvleken fick Elfsborg lite tryck mot hemmaförsvaret. En nick i överkant på ribban från Martin Ericsson var det farligaste serietvåan kunde åstadkomma.

Elfsborgs bästa målchans kom en bit in i andra halvlek. Stefan Ishizaki lobbade bollen över en utrusande Mattias Asper, men på mållinjen dök William Leandersson upp som en räddande ängel.

-Vi hade behövt mål där, konstaterar Haglund.

I stället kom 2-0 bara minuterna senare.

Marcus Ekenberg hade först en boll inne som blev bortdömd för offside, men strax efter fick han sätta dit en på riktigt - snyggt framspelad av David Löfquist.
Bäddar för Helsingborg

Med femton minuter kvar att spela fick Elfsborg en hårt dömd straff. Stefan Ishizaki reducerade, men inte ens det kunde tända Elfsborg och Mjällbys seger var aldrig hotad.

-Ishizaki och Daniel Ivanovski höll och drog i varandra lika mycket. Vi blev förvånade när straffsignalen kom, säger Robin Cederberg som tillsammans med Ivanovski vikarierade för ordinarie mittbacksparet Patrik Rosengren/Joachim Lantz.
-En fantastiskt bra insats av våra mittbackar, berömmer Peter Swärdh.

Serieledande Helsingborg möter Gais borta på söndagen. Vinst där, samtidigt som AIK tappar poäng borta mot Malmö, och HIF kan titulera sig svenskt mästarlag 2011.

Publicerad 2011-09-24 kl 17:25

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.