POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Elfsborgs mål - ta sig tillbaka till toppen: "Vill inte att fotboll ska bli en storstadssport"

Foto: Bildbyrån.

Elfsborg gick minus för tredje året i rad.
Samtidigt har klubben för avsikt att nå toppen, trots en ny ekonomisk verklighet.
- Vi har en ambition om att vara en toppklubb, säger klubbchefen Stefan Andreasson till Fotbollskanalen.

Elfsborg släppte nyligen sin årsredovisning för 2019. Klubben visade då upp röda siffror för tredje året i rad. Klubben gick back med nästan tre miljoner kronor (2,947 m kronor). Det var bättre än föregående år, 2018. Då gjorde Boråsklubben ett minusresultat på nästan 14,8 miljoner kronor. Klubbchefen Stefan Andreasson ser det som positivt att klubben förbättrade sig, och han tror att det ekonomiska läget är på väg att ljusna.

- Det är en utmaning för fotbollsklubbar i allsvenskan att göra bra ekonomiska resultat. Vi har gjort en avsevärd förbättring gentemot förra året. Men det gäller att se på det över tid på något sätt. Vi är till för att använda de pengarna och skapa sportslig framgång. För att kunna utmana, vilket vi har som ambition att göra, gäller det att öka intäkterna och vara kloka med kostnaderna. Vi tror på 2020, mycket på grund av uppgraderingen av vår arena, för det har hänt mycket sedan vi byggde den. Sedan har vi haft en nedgång, men det känns som att det är på väg att vända, säger han till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Vi ska ha ett positivt eget kapital och vi skapade ett större eget kapital för ett x antal år sedan. Någonstans är meningen att man ska använda pengarna till verksamheten. Sedan har vi en ambition att stärka det egna kapitalet över tid. Det är lätt att skjuta in sig på ett år och att det går dåligt. Men om man tittar över tid har vi skapat ett eget kapital och det är på en nivå, även om vi vill skapa större inkomstkapital i framtiden. Vi har en stabil ekonomi, sedan hoppas vi att publik, näringsliv och allt sådant är med oss i framtiden så att vi kan fortsätta försöka utmana storstadsklubbarna. Den utmaningen har blivit större och större, så är det.

Sett till förra säsongen ritades den allsvenska kartan om. Faktum var att storstadsklubbarna, samt IFK Norrköping, slutade på de sju första platserna i tabellen. De alla omsatte mer än Elfsborg och alla har nu ett större eget kapital än Boråsklubben, som har 15,9 miljoner kronor i eget kapital. Men Elfsborg, som slutade åtta i fjol, kommer inte att lägga sig ned och dö. De gulsvarta har som målsättning att ta sig tillbaka till toppen.

- Någon sa att det är 96-4 i korrelation i dag mellan ekonomi och sportsligt resultat. När vi var som bäst tror jag vi var femma i ekonomiligan, då överpresterande vi och hade de nio, tio åren med medaljer. I dag är vi nere på nionde plats, men vi tror fortfarande att det inte bara handlar om pengar. Det finns undantag och det finns andra värden som man kan jobba med för att vinna utan att ha mest pengar. Det är allsvenskan ett exempel på, Malmö vinner inte varje år. Det finns andra värden för att kunna utmana, det kan vara miljö och ledarskap. Det finns väldigt mycket ytterligare att göra, tror jag. Därför tror jag att allsvenskan fortfarande inte kommer att vara helt given. Vi vill inte att fotboll ska bli en storstadssport, utan vi kommer att göra vad vi kan i Borås och Elfsborg. Utmaningarna har blivit större, så är det, men de får man ta sig an.

Utmaningen är någonstans att ta sig tillbaka till toppen?
- Vi har en ambition att vara en toppklubb i Sverige. Om det innebär att kunna utmana något år eller flera år, det får vi se. Vi jobbar hårt för att kunna göra det.

Finns det en återspegling i Elfsborgs truppbygge till hur man tänker konkurrera utifrån det ekonomiska läget? Möjligen. Klubben har bland annat knutit till sig löftet Jacob Ondrejka, 17, från division 1-laget Landskrona Bois och Alexander Bernhardsson, 21, från Örgryte. Därtill har man exempelvis värvat tillbaka Johan Larsson, som spelade i klubben fram till vintern 2015.

- Det är klart att man anpassar sina kostnader efter intäkterna. Under de senaste åren har vi haft en viss dipp, men jag känner att 2019 var en vändning och att vi är på väg uppåt igen. Jag tycker att vi har behållit vår identitet, vilket jag tror är viktigt när man hamnar i en sådan situation. Då kan det kanske vara lätt att ge upp värderingar, identitet och göra kortsiktiga grejer. Vår identitet är många egna spelare. Vi har haft som krav att ha 50 procent egna spelare och där är vi.  Sedan är hemvändare någonting vi tror på, Johan Larsson är det senaste exemplet, det känns väldigt bra och vi tror på den mixen. Sedan handlar det att hitta en motorisk spets som kompletterar, och det känns som 2020 års lagbygge är väldigt bra och redo att utmana.

Publicerad 2020-03-12 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto