Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Elitklubbarna går samman efter utspelet: "Kommer agera"

Foto: Scanpix

Efter polisen Per Engströms utspel mot svensk fotboll - nu går klubbarna i allsvenskan och superettan samman för att samla in en gemensam bild gällande frågan.
- Vi kommer försöka agera på ett eller annat sätt, säger Patrik Jandelin, ordförande i Elitklubbarnas Säkerhetsgrupp.

Det var under tisdagen som Per Engström, sektionschef för samordning hos polisen, i en intervju med Fotbollskanalen förklarade att han tycker att en minskning av publikkapaciteten på svenska fotbollsmatcher är en "självklarhet" och att "fotbollen inte vill lösa sina problem".

- Vi har försökt få med oss fotbollen, men de vill inte ha en dialog och komma fram till en lösning. Fotbollen har alltid snackat ihop sig med supportrarna då de alltid säger samma saker. Tillsammans skyller de på olika åtgärder, men sedan så kommer vi inte fram till något, sa Engström bland annat.

Men Per Engström fick direkt kritik från Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssupporterunionen för sina uttalanden, som inte känner igen den bild av fotbollen och supportrarna som polisen målar upp.

Nu har Elitklubbarnas Säkerhetsgrupp reagerat på Engströms uttalanden och går samman för att få fram klubbarna i allsvenskan och superettans syn på situationen i dag.

- Alla klubbar i allsvenskan och superettan är med i Elitklubbarnas Säkerhetsgrupp och vi har ett nära samarbete med Sef och SvFF (Svenska Fotbollförbundet). Vi tar upp olika frågor, det kan vara mer informella och jordnära saker, men samtidigt stora saker som till exempel den här frågan, berättar ESG:s ordförande Patrik Jandelin, evenemangsansvarig i Malmö FF, för Fotbollskanalen.

- Jag har bett vår sekreterare Mats Jonsson (evenemang- och säkerhetsansvarig i Djurgården) skicka ut en webbenkät till alla klubbar i allsvenskan och superettan. Vi har ställt ett antal frågor rörande de här uttalandena från Per Engström, där man bland annat ska svara på en skala kring hur mycket man tycker att uttalandena stämmer eller inte. Men det finns också möjlighet för att skriva fri text.

Jandelin fortsätter:

- Sen kommer vi sammanställa det för att se hur klubbarna ser på det här och utifrån de svaren kommer vi försöka agera på ett eller annat sätt. Jag vet att klubbar tagit kontakt direkt med sin lokala polis. Jag vill göra ett samlat grepp innan vi från ESG agerar.

På sin Twitter skriver Patrik Jandelin att ESG vill samla till ett möte med Sef, SvFF och polisen när svaren från webbenkäten har kommit in.

MFF:s evenemangsansvarig känner inte igen sig i bilden som Per Engström beskrivit för Fotbollskanalen.

- Både de poliser och klubbföreträdare som jag har pratat med om det här känner inte alls igen sig i den här bilden som Per målar upp. Och supportrarna känner inte igen sig.

Hur fungerar dialogen och samarbetet med er lokala polis i Malmö?
- Vi har ett väldigt bra samarbete. Både när det gäller supporterpolis, evenemangspolis eller vad det nu kan vara, ända upp till tillståndsmyndigheter. Vi känner från MFF:s sida att vi har ett bra samarbete och det har vi haft länge. Vi känner inte igen den här bilden. Och det har inte framkommit till oss att polisen tycker att vi inte gör något eller inte agerar.

Försvårar de här uttalandena ert samarbete med er lokala polis?
- Nej, det försvårar inte vår dialog. Men jag tror däremot att det kan sända signaler som är väldigt olyckliga, till publik, supportrar, massmedia, sponsorer och så vidare. Det är väldigt tråkigt, säger Patrik Jandelin.

Polisen vill begränsa publikkapaciteten: "Fotbollen vill inte lösa sina problem" 

Sef svarar polisen: "Grovt felaktigt och väldigt skuldbeläggande"

SFSU om polisens uttalande: "Oroar oss starkt"


Publicerad 2016-01-20 kl 12:26

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER