POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Elitlicensen i fara efter katastrofår - Sundsvall vädjar om extra tid av SvFF

Foto: Bildbyrån

Gif Sundsvalls eget kapital uppgick vid årsskiftet till minus 6,3 miljoner kronor.
Nu vädjar klubben till SvFF om extra tid för att kunna få en beviljad elitlicens.
- Vi har skickat ett brev till elitlicensnämnden, säger ordföranden Johan Nikula.

Under torsdagen höll Gif Sundsvall i sitt årsmöte och berättade då om sitt ekonomiska resultat för 2017. Klubben backade drygt 6,9 miljoner kronor och vid årsskiftet uppgick det egna kapitalet till minus 6,3 miljoner kronor.

- Det vore förödande om vi inte hankar oss kvar i allsvenskan, sa ordföranden Johan Nikula under årsmötet som sändes live av Sundsvalls Tidning.

För att beviljas elitlicens av Svenska Fotbollförbundet måste en förening ha ett positivt eget kapital. I SvFF:s anvisningar om elitlicensen skriver förbundet: "Förening får inte ha negativt eget kapital i årsredovisningen per den 31 december. Vid negativt eget kapital måste föreningen senast den 31 mars nästföljande år till Licensnämnden ge in en handlingsplan som beskriver hur föreningen under innevarande kalenderår avser att eliminera det negativa egna kapitalet".

Med tanke på det prekära läget har Sundsvall nu kontaktat förbundet för att vädja om extra tid till att nå ett positivt eget kapital igen.

- Vi har en tvåårig plan för återställande av vårt eget kapital, med ett frågetecken efter. Varför ett frågetecken? För vi äger inte frågan själva. Det är elitlicensnämnden som gör det. Vi har skickat ett brev dit och förklarat att det skulle vara mycket bra att få två år på sig, vilket egentligen går emot regelverket. Vi har inte fått svar än och lär få det ganska omgående efter 15 mars då alla räkenskaper ska vara inne hos förbundet, sa Nikula under årsmötet.

- Varför? Dels för att möjliggöra det här. Det är ju avsevärt lättare att skrapa ihop sju miljoner på två år än ett år. Sen är det ju så att när 2018 och 2019 är avklarade så kommer det nya tv-avtalet till 2020, och då fördubblas tv-intäkterna som Svensk Elitfotboll förhandlat fram. Istället för tolv miljoner brutto är det 24 miljoner brutto som vi får in. Det är precis de pengarna vi behöver.

Sundsvall planerar för att öka sina intäkter med 8,7 miljoner kronor under 2018.

- På intäktssidan misslyckades vi med ökningen av intäkterna, ganska ordentligt. Både sponsor- och publikintäkter sänktes och vi lyckades inte sälja arenanamnet, säger Nikula till Sundsvalls Tidning om 2017.

På frågan om han är orolig över föreningens framtid säger Nikula:

- Nej, jag är förmodligen en obotlig och möjligtvis naiv optimist. Men det är väl också det som gör att jag stiger upp och kämpar vidare.

Sundsvall hade under 2017 stora ekonomiska problem, och tvingades då låna fem miljoner av olika företag.

Publicerad 2018-03-01 kl 21:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto