Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

En allsvenska med 15 lag kostar klubbarna miljoner: ”Klart att det inte är bra”

Östersund är i ekonomisk gungning.
Om det bara blir 15 lag i allsvenskan kan Discovery och Unibet omförhandla avtalen med Sef, enligt vad Fotbollskanalen erfar.
- Klart det måste ske diskussioner med alla parter, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Ingen har nog vid det här laget missat turerna kring Östersunds FK. Klubben nekades elitlicens i första instans, men fick sedan rätt av överklagandenämnden, bland annat på grund av ett sponsoravtal med ett cypriotiskt bolag som skulle inbringa runt 16 miljoner kronor.

Men några pengar från bolaget Puls8 har klubben ännu inte sett röken av och enligt Aftonbladet har klubben beslutat sig för att stryka den potentiella inkomsten i sin resultat- och balansräkning, vilket i sin tur kommer att leda till att man kommer redovisa en förlust på runt 40 miljoner kronor för 2019.

Om Östersund går i konkurs innan 1 mars kommer den vakanta platsen i allsvenskan erbjudas Brage (som förlorade kvalet mot Kalmar). Går man däremot i konkurs efter det datumet kommer allsvenskan att spelas med 15 lag, om inte ”särskilda skäl” föreligger.

ANNONS

En serie med 15 lag skulle, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, även kunna påverka Svensk Elitfotbolls avtal med tv-bolaget Discovery och spelbolaget Unibet. Discovery äger som bekant rättigheterna för att sända allsvenskan från och med den här säsongen, samtidigt som att spelbolaget Unibet är ny huvudsponsor efter Svenska Spel.

Discovery betalar, enligt Fotbollskanalens uppgifter, runt 555 miljoner kronor årligen för att sända allsvenskan och superettan och Unibet betalar cirka 140 miljoner per år i sin roll som huvudsponsor för allsvenskan och superettan. Om det bara blir 15 lag i serien skulle det innebära 30 matcher färre att tv-sända för Discovery och betydligt färre spelobjekt per omgång att erbjuda för Unibets del.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen har de båda bolagen möjlighet att omförhandla sina respektive avtal med Sef, om det blir så att serien kapas till 15 lag då det man betalat för har förändrats. Omförhandlingar som i så fall kan slå mot klubbarna i form av mindre pengar in på kontot.

ANNONS

Allsvenskan har rätt till tre fjärdedelar av 555 miljoner vilket är 416 miljoner. En sextondedel av det  är potentiellt 26 miljoner mindre på tv-avtalssidan och från spelavtalet handlar det om runt sju miljoner kronor.

Totalt görs det fyra utbetalningar till klubbarna av de knappt runt 700 miljoner kronorna, den första i perioden runt ligastarten. Dessutom har klubbarna redan fått förskott av pengarna från Discovery då man valde att ta pengar från 2020 och sprida över 2018 och 2019, så en del av pengarna har redan gått åt.

- Ingen kommentar ännu. Det är högst hypotetiskt och vi avslöjar ingenting kring de avtalen. Vi får se om den situationen inträffar och då hanterar vi det då, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen. 

Kan du säga någonting kring vad det skulle kunna innebära i praktiken om det blir 15 lag i serien, med tanke på avtalsfrågan? Får det någon betydelse alls?

ANNONS
Ja det är klart att det måste ske diskussioner med alla parter, men jag vill inte spekulera i det innan vi vet om det blir verklighet. Jag förstår att ni måste titta på vilka alternativ det finns men än så länge utgår vi från att det är en 16-lagsserie och om det skulle visa sig annorlunda tar vi de frågorna då.

Har tidigare partners haft den möjligheten?
Återigen, jag kan och får inte kommentera avtalen med Unibet eller Discovery. Det var samma sak tidigare med C More. Ni får ta det som en spekulation i så fall, att något sådant kan bli följden, men jag kan inte kommentera det. 

Är Unibet/Discovery oroliga?
Vi har inte haft det här på agendan än så länge. Det är ett väldigt stort steg att ett lag skulle försvinna helt från allsvenskan och det är ganska ovanligt, milt uttryckt. Just nu utgår vi från att det inte kommer hända. 

ANNONS

Per Carlander är Sverigechef på Unibet. Han är, precis som Mats Enquist, fåordig kring vad som händer vid ett sådant scenario, men bekräftar att det är en fråga som bolaget håller sig uppdaterade kring.

- Det är klart att vi pratar om det, absolut. Vi hålls informerade om läget, säger han till Fotbollskanalen. 

- Jag vill inte gå in på exakt vad som står i avtal men det är ju så klart inte bra för oss om det blir färre lag och färre matcher. Det som är dåligt för ligan och sporten är heller inte bra för oss som huvudsponsor.

Är ni oroliga?
Nej… eller jag är ganska neutral och är inte insatt i alla frågorna. Det är inte något som går att diskutera eller spekulera i egentligen. Det blir fel fokus. 

Nyligen avfärdade Östersunds FK:s pressansvarige, Niclas Lidström, risken att klubben ska gå i konkurs, även om sponsringen inte kommer.

ANNONS

"Nej, vi kommer inte att riskera konkurs om pengarna uteblir”, skrev han i ett sms till Fotbollskanalen då.

Enligt förbundets chefsjurist Anders Hübinette är det upp till en konkursförvaltare att, i ärende av konkurs, få in pengarna till fordringsägarna.

- Går ett företag, eller i det här fallet en klubb eller ett idrottsaktiebolag, i konkurs ska konkursförvaltaren berätta för klubbens fordringsägare vad som är bäst för dem, för att säkra deras möjligheter att få ut någonting ur konkursen. Då får man göra en avvägning om man ska fortsätta med en viss verksamhet eller stoppa omedelbart för att minska skadorna. Det är den tvåstegsraketen som är i sådana fall, säger han.

Publicerad 2020-02-26 kl 15:40
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto