Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
46v

Enorm respons på Östersunds ljusshow: ”Är det bättre med olagliga fyrverkerier?”

Foto: Scanpix

Försök igen

Östersund bjöd på en annorlunda ljusshow inför matchen mot Hammarby. Responsen var enorm på sociala medier – och ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg kan bara skratta åt de negativa kommentarerna.
- Är det bättre att stå med massa olagliga fyrverkerier? säger Kindberg till Fotbollskanalen.

Publiken på Jämtkraft Arena bjöds på en unik ljusshow innan Östersunds match mot Hammarby började.

I drygt sex minuter fick de 6 664 åskådarna se ljus och laser dansa i mörkret, samtidigt som hög musik dunkades ut från högtalarna.

Klippet spreds flitigt på sociala medier och reaktionerna var ännu fler. Bland både positiva och negativa kommentarer fanns en del i stil med ”Sådana ljusshower tillhör hockeyn” och ”Det hör inte till fotbollen”.

ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg brister ut i ett gapskratt när han får höra de två exemplen ovan, innan han får en fråga ställd till sig.

- Det kanske är därför som hockeyn omsätter mer än fotbollen för att de varit kreativa i de här delarna? frågar han sig när Fotbollskanalen når honom.

- Vad passar för fotbollen då? Inte vet jag. Är det bättre att stå med massa olagliga fyrverkerier och pyro, är det det som passar fotbollen?

- Vi står bakom deras föreställning till 110 procent. Men om någon inte gillar det så får man respektera det, alla får tycka vad de vill.

Ljusshowen anordnades av klubbens supportergrupp Falkarna. Dess ordförande Joakim Castberg talar om att föreningen försöker tänja på gränserna.

- Det är vanligt i hockeyn och ovanligt i fotboll - ja. Men att säga att något ”hör till” känns lite väl trångsynt och gammaldags. Vi för vår del känner att vi, precis som ÖFK, gärna vill testa nya grejer och tänja på gränserna för vad man kan göra på en fotbollsarena - och dessutom lagligt. Och då är det tråkigt att bara ha lakan, tyger och konfetti som ”pensel”, säger Joakim Castberg till Fotbollskanalen.

- Vi skiter också i om det kallas tifo, intro eller show. Om man får använda lasrar och släcka ner, då får ni kalla det vad ni vill. Syftet är ju att tända publiken och laget, vilket vi också gjorde. Om man gör som man alltid gjort, så blir det som det alltid har varit.

Kommer ni göra fler ljusshower?
- Känner vi för det så, och om vi hittar något som passar för det så varför inte? Men förmodligen i kombination med något annat i så fall. Vi kommer iallafall att fortsätta att testa nya grejer, och förmodligen reta gallfeber på fotbolls-Sverige igen...

Supporterföreningen fick tillstånd från polis och myndigheter att köra pyroteknik på arenan och talade även med flygledningen för dirigera om flygplanen över Östersund. ÖFK-ordföranden Kindberg är imponerad av supporterföreningens arbete med showen. 

- Man måste ha en tydlig, professionell plan för att baxa igenom en sådan jätteshow, det påverkar många saker runt omkring. Säkerhetsfrågan blir viktig. Vågar man släcka ner en arena vid den tidpunkten? Det fanns många parametrar och att våga ta det jobbet det innebär är jag väldigt imponerad av.

- De (supportergruppen) hjälper oss enormt mycket. Det är kanske därför vi slår 800 passningar och Hammarby bara 200.

Du tror det alltså?
- Spelarna var inspirerade i alla fall. De tyckte att det var jättehäftigt.

- Supportergruppen har gjort det här från A till Ö själva. Sen har vi naturligtvis inom organisationen hjälpt till när de velat ha vår hjälp. Jag tycker att våra fans och supporterföreningar har utvecklats enormt, kanske till och med fortare än vad föreningen och laget sportsligt har gjort. De håller väldigt väldigt hög nivå i allsvenskan.

Se ljusshowen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-10-27 kl 14:52
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER