Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Enquist efter nya skandalen: "Kan inte bygga vallgravar"

Foto: SCANPIX.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Återigen har svensk fotboll drabbats av en läktarskandal.
Och återigen har samma debatt blossat upp.
Svensk Elitfotbolls generalsekreterare var nedstämd dagen efter attacken på Olympia.
- Man kan inte ställa in alla i stålburar och bygga vallgravar, säger Mats Enquist till Fotbollskanalen.

När säsongen 2016 i allsvenskan ska summeras kan man peka på publikfester, underhållande spel – och dramatik. Men det finns dessvärre även enskilda händelser som till viss del lägger sordin på året. Attacken mot Tobias Sana, åskådaren som slog ner Östersunds målvakt Aly Keita – och så gårdagens skandalscener på Olympia är exempel på att det fortsatt finns problem att ta itu med på svenska fotbollsläktare.

När Sveriges inrikesminister Anders Ygeman i dag gästade SVT tryckte han på att en viktig del för att komma till rätta med problematiken är att sätta hårdare krav på arrangörerna. Helsingborg fick i går svidande kritik vad gäller bemanning och agerande på matchen, och Ygeman menar att där finns mycket att hämta.

- Man måste ställa krav på arrangörerna. De som rusar in på planen ska inte vara där, vakterna ska gripa dem och de ska få tillträdesförbud till arenorna. Fler säkerhetspersonal behövs i en sådan här match, men det ska inte vara poliser, sa Ygeman enligt TT.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson menar samtidigt att ledarna för supportergrupperna måste plockas bort.

- Det här är inget lealöst kollektiv. Man ska hitta dem som styr och få bort dem, det tror jag är något som man behöver titta på mer framöver.

Mats Enquist är generalsekreterare hos Svensk Elitfotboll. Han menar att man redan i dag ställer hårda krav på arrangörerna och att det snarare handlar om att få stöd från samhället.

- Vi ställer redan hårda krav på arrangörerna och vi kommer att göra en utvärdering efter varenda match. Det är ingen risk att det glöms bort. Vi har i dag ett väldig tufft system där både vi och polisen granskar varje evenemang för att se om det har funkat eller möjligen inte funkat. Har man haft problem så ökar kravbilden. Det där gör vi redan och det kommer vi att fortsätta att göra. Det är klart som sjutton att ingen av oss är intresserade av att det blir så här.

- Vi har ett bra samarbete med polisen och har en helt annan organisation i dag för att försöka just utvärdera var bristerna ligger och vad man kan göra till nästa match och så vidare. Sedan kan jag tycka att det är viktigt att man får ett stöd från samhället, inte just kring själva arrangemanget, där har vi samsyn. Vi behöver inte fler poliser på arenan. Det vi verkligen vill ha är att få hjälp så att de här personerna lagförs och det är klart att det också har en effekt.

Där finns det mer att göra?
- Ja, och där är vi också väldigt överens i dialog med polis och åklagare. Framför allt hos åklagare och domstol där sådan här ärenden nedprioriteras. Det anses inte alls vara lika allvarliga när man ser det ur ett tekniskt, juridiskt perspektiv.

Om man tittar på just matchen i går, har du satt dig in i om det fanns något Helsingborg kunde gjort annorlunda i sitt säkerhetsarbete?

-  Nej, jag kan inte säga så mycket än. Jag måste få alla rapporterna. Jag har för lite fakta för att veta. Men vi har ett riksombud och matchdelegater som går igenom alla händelser noggrant i detalj och så återkopplar man med en rapport till vår säkerhetsgrupp. Efter det beslutar man om vilka åtgärder som bör genomföras. Innan det är det svårt att säga så mycket annat än att det är jävligt tråkigt att det händer.

Enquist menar att det är för tidigt att prata om eventuella inskränkningar av publikens möjligheter på matcherna

- Det är hela tiden en avvägning. Det är inte alla evenemang som ser ut så här tack och lov. Det är illa nog att något göra det, men hela tiden får man väga en anpassning av vad som är rimligt. Vi tror att vi fortfarande vill ha en så öppen fotboll som möjligt, men för varje sådan här händelse så ökar trycket över att fundera på en ”mindre öppen” arena. Men jag har inget bra svar än. Hittills har vi trots allt haft en sjunkande brottslighet och ett ökande publiktal. Det blir lätt att komma med snabba slutsatser. Med 2,6 miljoner besökare och 480 evenemang kan man inte ställa in alla i stålburar och bygga vallgravar. Man måste verkligen tänka igenom vad som har hänt och hur man kan göra det här.

I klippet ser ni fansens attack mot Jordan Larsson.

Publicerad 2016-11-21 kl 09:11

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER