POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Enquist om klubbarnas förvåning: "Kan göra mig lite frustrerad"

Foto: Bildbyrån.

Klubbar är förvånade över det ekonomiska lyftet 2020. 
Mats Enquist anser att det är en icke-fråga - pengar gick ut i förskott. 
- Det kan göra mig lite frustrerad över att vi inte kommer ihåg våra egna beslut, säger han till Fotbollskanalen. 

Discovery Networks Sweden tar från och med 2020 över medierättigheterna för svensk fotboll och därmed höjs intäkterna för klubbarna i allsvenskan och superettan från dagens 230 miljoner kronor till runt 550 miljoner kronor varje år. Dessutom tillkommer intäkter från ett nytt spelavtal med Unibet värt 140 miljoner kronor per år. Allsvenskans 16 lag får tre fjärdedelar och superettans 16 lag får en fjärdedel av summan. 

Men under fredagen rapporterade Fotbollskanalens Olof Lundh, i en krönika, att en del representanter från klubbar blev förvånade över summan pengar som klubbarna får 2020. Sef-ledningen meddelade nyligen under ett möte att klubbarna får 55 procent mer 2020 gentemot 2019 och 80 procent mer 2021. Det innebär att klubbarna inte får hela den nya kakan under ett och samma år just 2020, i stället 2022. 

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, anser att upplägget för pengarna inte var något nytt för klubbarna för det mötet som nyligen ägde rum. Enquist berättar att klubbarna var helt med på det upplägget, då klubbarna tidigare ville och har fått ut ett förskott av de nya pengarna. Sedan har det informerats om det under flera möten efter det att beslutet togs, samtidigt som totalsumman tillfaller klubbarna oavsett. 

- Klubbarna valde att ta ut ett förskott för 2020 och ta ut det tidigare. Då förändrades bilden. Det är faktiskt 100 procent upp från 2019 till 2020 som det är sagt tidigare. Om du tar pengar från 2020 och lägger ut det över 2018 och 2019, så ökar det onormalt mycket över de åren och då förändras den bilden eftersom att vi har mer pengar än vad vi skulle haft de här åren och också mindre pengar 2020. Ingenting är ändrat. Det är fortfarande hundra procent upp som sagts tidigare, förutom att klubbarna ändrade genom att begära att ta ut ett förskott. Det är allt, säger han till Fotbollskanalen. 

Enquist berättar att det var klubbarnas initiativ att få ut ett förskott av pengarna. 

- Det var helt och hållet klubbarnas initiativ. 100 procent. Det ville man därför att alla naturligtvis sitter i tuffa situationer och har kämpat med kniven på strupen. Då ville man få pengarna så tidigt som möjligt och sedan glömmer man bort då: "Just jävlar, vi tog ut dem", säger generalsekreteraren. 

- Du kan räkna själv. Säg att du har 100 ett år och året före 50. Om du då säger att nästa år får du dubbelt så mycket, du går från 50 till 100. Det är ju fakta. Sedan säger någon: "Vi tar tio från nästa år och betalar ut i förskott. Då får vi ut 60 första året och 90 andra året". Men sedan säger någon: "Vänta nu, vi ökar bara med 50 procent och går från 60 till 90. Det är en skandal". Det är exakt det som inträffat och det kan göra mig lite frustrerad över att vi inte kommer ihåg våra egna beslut. Det där är inte Seflednings-beslut. Det är klubbarnas beslut, fortsätter han.

Enquist anser därmed att de klubbar, som är förvånade över summan pengar som kommer 2020, får ta konsekvensen av det framöver. 

- Vi har inte vikt en millimeter från det vi lovat och levererat rakt igenom och det har vi redovisat nu till klubbarna. Det är att de själva får börja ta konsekvenser av att de valt att plocka ut pengar i förskott. Det kan inte vi göra mycket åt. En hel del klubbar vet om det och har agerat efter det, medan andra klubbar kanske inte har tagit höjd för det riktigt eller kanske inte internt fattat det eller lyckats kommunicera här på ett bra sätt. Då vänds det snabbt till att vara Sefs fel, men jag kan säga att jag kan gå i god för varenda siffra till 100 procent. Det finns ingen avvikelse mot vad vi har lovat tidigare. Det är lite tråkigt i ett läge när vi faktiskt har totalt sett tredubblat intäkterna under den här resan från 2012 och framåt och att det ska låta ungefär som att vi blåst någon. För det har vi inte gjort.

Då har man, som klubbledare i det är läget, inte rätt att vara förvånad?
- Rätt har man givetvis, mer frågan om det finns anledning till det. Jag vet ju att det där förekommer och därför försökte vi vara extra tydliga på förra mötet. Trots att vi har informerat gång efter gång, så finns det fortfarande en förväntan på att Sef-pengen är någon sorts bidrag. Men det är det inte. Det är ett kommersiellt avtal och skiljer sig inte från om till exempel en klubb har ett kommersiellt avtal, säger han. 

Enquist förtydligar vidare också att ett kommersiellt avtal innebär ett brutto och ett netto, som sedan skickas ut till klubbarna. Innan pengarna skickas ut finns också kostnader eftersom att parterna vill ha saker och ting tillbaka. Han menar också att det är självklart att det inte blir en dubblering av pengarna från 2019 till 2020, då pengar gick ut i förskott. 

Publicerad 2019-09-13 kl 19:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå