Ex-djurgårdaren bröt måltorkan - sänkte AIK

Seger mot serieledaren i början av veckan. Förlust med 0-2 mot tippade bottenlaget Gefle i slutet av densamma. Det svänger rejält om AIK.

Extra surt för "Gnagarna" var att det var en tidigare Djurgårdare som sänkte Solna-laget.

Mikael Dahlberg hade inte gjort mål i allsvenskan sedan augusti 2008. Då borta mot Halmstad när han spelade i Djurgårdströjan.
Men när Gefle gästade AIK på Råsunda tyckte Dahlberg det var dags igen - två gånger om dessutom.

- Helt underbart för honom, vi unnar honom det här av hela vårt hjärta, säger Gefle-tränaren Pelle Olsson till Canal Plus om Dahlberg.

- Hela klubben, hela laget, ja hela staden Gävle är nog glada för hans skull nu, fortsätter Gefle-tränaren.

Det första Dahlberg-målet kom redan i den tionde minuten på en fin framspelning av Jonas Lantto. Och det andra fyra minuter före halvtid, den gången på en hörna slagen av just Jonas Lantto. Lägg därtill ytterligare ett par bra målmöjligheter från Dahlbergs sida och det var ingen tvekan om att han var matchens förgrundsfigur.

AIK försökte men förmådde inte skapa några kvalitativa målchanser. Ett halvhjärtat skott från 25 meter av Helgi Danielsson i den första halvleken och ett par fint slagna hörnor i inledningen av den andra - det var allt som AIK mäktade med att skapa offensivt.

Fjolårsfyndet Mohamed Bangura har inte alls övertygat i de senaste matcherna och även mot Gefle hade han det tungt offensivt. Anfallskollegan Teteh Bangura var lite piggare men kom ändå inte till ordentligt i avsluten.
AIK försökte att förändra matchbilden genom några byten i den andra halvleken. Bland annat togs inte allt för lyckade fösvararen Per Karlsson ut och ersattes av mittfältaren Viktor Lundberg men det gav inte den effekt som AIK-ledningen hade tänkt sig.

Gefle, som förra året fick kvala sig kvar i allsvenskan, försvarade sin ledning på ett bra sätt och tog i och med segern ytterligare tre viktiga poäng i jakten på att undvika att bli indraget i bottenstriden.

Nu är laget uppe på en sensationell fjärdeplats, medan AIK hoppar ner till femteplatsen.

Publicerad 2011-05-21 kl 18:00