Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Anna Lu Lundholm.

Tom Davidson och DNA.

EXKLUSIVT: Löftet från Djurgårdens investerare: "Mer motiverade än någonsin"

Djurgården skakas av turbulens och avhopp. Då sluter några av klubbens mest resursstarka supportrar leden – och fortsätter sin satsning.

- Vi är mer motiverade än någonsin, säger Tom Davidson till fotbollskanalen.se.

Tom Davidson är medgrundare till insamlingsstiftelsen DNA, det nätverk där personer ur näringslivet hjälper Stockholmsklubben på olika sätt. Bland medlemmarna finns många kända företagsledare, inte minst Hennes & Mauritz storägare Stefan Persson och vd:n Karl-Johan Persson. Dessutom sitter stiftelsens styrelseordförande, Alexander af Jochnick, i ledningen för det internationella kosmetikaföretaget Oriflame.

Sedan starten 2010 har DNA verkat för att "utveckla Djurgården sportsligt, ekonomiskt och socialt" och varje år skjuter man till pengar för att bygga upp klubbens långsiktiga verksamhet och göra den självförsörjande. Arbetet med den så kallade Djurgårdsandan är ett av stiftelsens flaggskepp.

ANNONS

- Det som hänt på sistone är en tragedi naturligtvis, och vi tar allvarligt på situationen. Samtidigt vet vi att det finns oerhört kompetenta personer i ledningen för Djurgården Fotboll, såväl när det gäller valberedning som styrelse, vd och sportslig ledning. Vårt stöd fortsätter med oförminskad kraft, säger Tom Davidson i en exklusiv intervju med fotbollskanalen.se.

Gäller det alla medlemmar i stiftelsen?

- Allt jag fått höra är stöd och beslutsamhet. Även om jag inte haft enskilda samtal med alla de 101 personer som är involverade i DNA finns inga signaler om att någon skulle vilja dra sig ur. Vi är oerhört motiverade – kanske mer än någonsin – att stötta Djurgården Fotboll på alla sätt. Vi står bakom de grundläggande värdena som är glädje värdighet och respekt, samt att vara en ansvarstagande aktör socialt i Stockholm via Djurgårdsandan och att bedriva en fin, bred ungdomsverksamhet.

Davidson berättar att mycket av arbetet framöver kommer att handla om att backa upp nyckelpersoner inom Djurgårdens organisation och att komma tillrätta med de problem kring supporterkulturen som belysts på senare tid.

ANNONS

- Vi vill vara lyhörda och fråga "hur kan vi hjälpa till?" i det prekära läge som uppstått. Jag tror att väldigt många är fast beslutna om att vända det som varit negativt till något positivt, säger han.

Många av er inom DNA har även hjälpt Djurgården ekonomiskt. Ställer ni några motkrav för att det ska fortsätta?

- Självklart för vi hela tiden en god dialog med föreningen. Klubben har tagit fram en handlingsplan som vi kommer att vara delaktiga i och den låter väldigt bra. Vår inställning är att så länge man jobbar stenhårt i den riktning som stakats ut så stöttar vi med alla resurser vi kan. Sedan betonar vi ju att det som hänt är oacceptabelt, men jag tycker inte att man kan lasta föreningen för det. Det är enskilda individer som ställt till det här, och det beror på kulturproblem som Djurgården och flera andra svenska klubbar måste handskas och gå till botten med.

Att Tommy Jacobson klivit av sitt uppdrag som ordförande behöver heller inte, enligt Tom Davidson, betyda att han även lämnar insamlingsstiftelsen DNA. Tvärtom har Jacobson själv signalerat att han tänker fortsätta med sitt engagemang i sociala frågor genom Djurgårdsandan. Däremot uppstår naturligtvis en lucka som måste fyllas inom klubbens orgsanisation.

ANNONS

- Tommy har jobbat för Djurgården Fotboll på ett fantastiskt sätt och stått upp för klubben i 15 års tid. Han är en Djurgårdshjälte. Nu lämnar han oss på ett lite mer dramatiskt sätt och tidigare än vad vi hade väntat oss. Men på samma gång känner vi en stor tilltro till att Djurgården kommer att kunna rekrytera en väldigt duktig ordförande framöver också. Den processen inleds nu och vi är helt övertygade om att att lösningen blir bra i slutändan, säger Davidson.

Vilken information har ni fått om ny ordförande och eventuell utlysning av ett extra årsmöte?

- Den frågan äger valberedningen och jag är fullt nöjd med den information vi fått. Djurgården jobbar på framåt på ett klokt och långsiktigt sätt. Det är en stor Djurgårdsfamilj som sluter upp nu, och vi har full tilltro till nuvarande styrelse och vår vd Johan Alborg. Det finns oerhört mycket kompetenta människor inom Djurgården, även om två duktiga personer lämnat oss.

Publicerad 2013-04-30 kl 14:56

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto