Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

EXKLUSIVT: Pehrssons Dif-planer: "Ska bli ledande i Sverige"

Först ett år utanför fotbollen – sedan ska Magnus Pehrsson ta Djurgården till Europa.
- Vi vill bli ledande i Sverige igen, säger han till fotbollskanalen.se.

Dagen efter beskedet om den förre mittfältshjältens återkomst till Stockholms Stadion får fotbollskanalen, som första svenska medium, en intervju med tränaren. Han berättar bland annat hur det gick till när han efter några säsonger i exil beslutade sig för att flytta ”hem” till Blåränderna. Nu som manager.

- När det tog slut i Ålborg för en dryg månad sedan tog vi kontakt, jag och Djurgården. Vi märkte snabbt att båda parter gillade den här idén. Sedan väntade såklart en förhandling, och där blev vi överens för några dagar sedan, säger Pehrsson.

Men det blir inget omedelbart tillträdde på nya jobbet. På grund av sin nuvarande kontraktssituation får 34-åringen inte kliva in i någon yrkesverksamhet förrän vid nästa årsskifte.

- Det är ganska enkelt. Jag har fortfarande ett avtal med Ålborg som löper vidare. Även om jag inte arbetar är det upplagt så, säger Pehrsson.

Varför enas ni inte bara om att gå skilda vägar?
- Jag vill inte kommentera det, det handlar om hur mitt avtal är skrivet. Det är bara så situationen ser ut.

Under nästa säsong ska Magnus Pehrsson i stället ägna sig åt förkovring, studera andra tränare och klubbar lite från sidan, för att samla intryck och erfarenheter inför framtiden. Ett arbete han tror är extra viktigt när man kommer tillbaka till en miljö där man tidigare hyllats.

- Precis. Det blir alltid en stor press och förväntan - som jag tänker leva upp till - när man verkar i sin hemstad och i klubben där man spelat. Då har jag bättre förutsättningar om jag haft tid att förbereda mig. Sedan tar jag tillfället i akt för personlig utveckling och till att arbeta med mitt ledarskap.

Lite Nanne Bergstrand-stilen?
- Ja, bland andra har han ju tyckt att det varit väldigt värdefullt med en liknande paus. Nu är jag inte så gammal, men det är nog alltid bra att få de här luckorna och tänka igenom allt innan man börjar.

Vad ska du göra mer konkret under året?
- Det har jag inte bestämt. Men det handlar som sagt om att se mycket fotboll, och att bredda nätverket. Få nya vinklar på saker och ting.

Magnus Pehrsson kliver nu in i en sportslig struktur där han står i nära förbindelse med blivande sportchefen Stefan Alvén. Enligt Pehrsson är båda två nöjda med rollfördelningen.

- Vi har haft en bra diskussion och fått en tydlig arbetsbeskrivning på papper. Vårt samarbete måste till att börja med vara väldigt starkt. Det gäller att få fram de bästa sidorna ur både mig och Stefan. Han ska ansvara övergripande för hela fotbollens verksamhet. Jag sköter a-truppen och rekryteringen till den, så självklart måste vi komma överens.

Nu tränar Lennart Wass och Carlos Banda laget. Hur vill du bygga upp ditt kommande team?
- Det är om 14 månader jag ska börja så egentligen vill jag inte prata om verksamheten nu. Men självklart: de som har kontrakt kommer att vara med. Sedan är det naturligtvis så att man får göra en analys efter året. Jag har inte jobbat med någon av de som finns kring laget nu. Jag känner dem inte ännu, men det har jag god tid att ändra på.

Om du tittar särskilt på Wass och Banda – är det personer du vill ha med i upplägget, eller tittar du på andra lösningar?
- Med utgångspunkt från i dag är det självklart så. Men vi pratar om fotboll och om 14 månader vet man aldrig hur situationen ser ut. I dag är Stefan chef över de anställda kring laget. När jag startar 1 januari 2012 blir jag chefen. Men de som har kontrakt har kontrakt, sedan får vi se hur vi sätter ihop allt till sist.

Vilken vision har du med Djurgården?
- Jag delar klubbens vision om att återigen bli ett ledande lag i Sverige. Det är dit vi ska.

Vad kan du tillföra för att leda klubben dit?
- För det första ska jag få teamet och laget att fungera. Se till att vi har en trupp som hela tiden utvecklar sig. Både genom träning och spelsätt, men dessutom med stöd av en god rekrytering. Det blir mina huvuduppgifter.

Publicerad 2010-11-18 kl 00:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons