POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Experten: "Djurgården största besvikelsen"

En tredjedel av allsvenskan är färdigspelad - vem har floppat, vem är mest underskattad och vem har fått största genombrottet? En av Sveriges främsta fotbollsexperter summerar våren.

- Jag tycker att våren varit upp och ner, det har verkligen pendlat i kvalitet på matcherna, säger Radiosportens expertkommentator Ralf Edström till FotbollDirekt.se.

- Men som alltid är det oförutsägbart, alla slår alla och det är både överraskningar och besvikelser. På så vis är det samma som tidigare, man vet aldrig vad man kan förvänta sig.

Här summerar Ralf Edström vårsäsongen; toppar och dalar, flippar och floppar:   

Största överraskningen, lag:
Gefle

- Flera som gått bättre än väntat, som Kalmar och Trelleborg. Men Gefle är i en klass för sig. Jag kan ändå förstå varför många tippade dem lågt: De fick kvala ifjol och hade nästan inga nyförvärv i år, det är egentligen logiskt. Men man får nog inse att man aldrig kan räkna ut dem. Pelle Olsson måste skratta åt hur fel alla haft.

- Sedan måste de hyllas för sin scouting, hur de kan plocka fram en kille som Jakob Orlov, går nästan direkt från Skövde till allsvenskan och levererar direkt. De är fantastiskt bra på att ta fram sådana spelare.

Största överraskningen, spelare: Alexander Milosevic, AIK

- Det måste vara den spelare som folk visste minst om som varit bäst. Teteh Bangura har också varit jättebra, men honom var det mer surr kring innan säsongen. Milosevic klev bara in och tog för sig direkt, trots all press. En kille som är född 92, och han tar steget från Vasalund till AIK på ett så självklart vis, Det är riktigt starkt.

Vårens genombrott: Niklas Hult, Elfsborg

- Han var ju på gång redan ifjol, men i år har han tagit sista steget. Han har det där osvenska, att kunna utmana gång på gång och så det kvicka löpsteget. Jag gillar Mattias Johansson i Kalmar också, men Hult har varit strået vassare.

Största besvikelsen, lag:
Djurgården

- Hård konkurrens från Halmstad, men jag måste bara
säga Djurgården här. Halmstad var lite osäkert var de stod, det kunde bli fågel eller fisk. Djurgården visste man mer vad det var för lag.

- Kanske har folk större förväntningar på dem än de förtjänar för att de är just Djurgården. Själv trodde jag inte på någon supersäsong, men att de borde kunna förbättra fjolåret med en nästan helt intakt trupp. Men de har underpresterat.

- Samtidigt känns det som att de kommer klara sig kvar, just för att nästan ingen spelare kommit igång. De har så mycket kvar att få ut av sitt lag.

Största besvikelsen, spelare: Agon Mehmeti, MFF

- Han började bra, men sedan har han kommit av sig. Jag
vet inte vad det beror på, till viss del så har väl Malmö inte fått igång fjolårsspelet. Men man förväntar sig mer än två mål från en sån spelare. Sedan tror jag att det är tillfälligt, såpass bra som han är måste det lossna snart.  

- Men det är en tendens; att många av de som glänste ifjol har underpresterat, Alexander Gerndt och Wilton Figueiredo är andra exempel, Mohamed Bangura har varit okej men inte på samma nivå som ifjol. Det visar hur svårt det är att prestera över tid.

Bästa värvningen: Lasse Nilsson, Elfsborg.

- En bra värvning redan i vintras, men han har övertygat ytterligare under våren och jag tycker den bästa värvningen hittills. Det känns som att han har utvecklats enormt av åren utomlands, han är en mycket mer komplett spelare. Har varit direkt avgörande för Elfsborg flera gånger om.

Han är mest underskattad: Jonas Lantto, Gefle.

- Att ingen större klubb högg på honom redan i vintras fattar jag bara inte. Lantto är riktigt bra, löpstark och ger alltid allt, men han har ju allt det andra också, bra teknik och en fin inläggsfot. Gefle kan vara glada att de fick behålla honom till i år, men fortsätter han så här kommer han försvinna förr eller senare.

Vårens match:
Elfsborg-Malmö (3-0)

- Kanske inte hela matchen, men i 60 minuter då Elfsborg ju kör över Malmö. Man hade stora förväntningar redan innan, de två mest spelskickliga lagen skulle göra upp. Men Malmö hade verkligen inget att sätta emot då. Det var häftigt att se Elfsborgs flygande anfallsspel där.  

Vårens mål:
Guillermo Molins, 1-1-målet hemma mot Örebro

- Egentligen bägge målen Molins gör i den matchen.
Det första drar han ju in från 35-40 meter, ruggigt tungt skott, så det kanske är mer imponerande egentligen. Men målvakten är på den, så jag säger ändå 2-1-målet. Det var från kortare avstånd, men från stillastående och klockrent upp i krysset. Fantastiskt vackert.  

 

Publicerad 2011-05-29 kl 18:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå