POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Experten: "Nostalgi med 16 lag i allsvenskan"

Allsvenskan kan komma att bantas - från 16 ner till tolv eller tio lag.
En av Sveriges främsta fotbollsexperter applåderar förslaget.
- Allt annat är nostalgi.

- Det är rätt väg att gå, allt annat är nostalgi. Alltså, jag älskar ju Åtvidaberg, men de hör faktiskt inte hemma i allsvenskan, säger SVT:s fotbollsexpert Thomas Wernersson till FotbollDirekt.se.

Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, har utvärderat fördelar och nackdelar med att banta allsvenskan. Från 16 lag som nu, till tolv eller till och med tio lag. Bland fördelarna med färre lag framhålls en vassare spets och därmed större chans för svenska klubbar ute i Europa.
Thomas Wernersson gillar tanken på att skära ner antalet lag.

- Ja, det är på tiden. Men tio lag direkt känns lite drastiskt. Börja med tolv lag, så får vi utvärdera sen.

- Om SEF:s pengar fördelas på färre lag får de mer i kassan och på sikt kan vi äntligen börja konkurrera i Europa.

Ett argument mot en bantning är att yngre talanger kan få svårare att slå sig fram i konkurrensen.
Thomas Wernersson köper inte argumentet alls - det kommer att fungera ändå.

- Titta på vilka som släpper fram ungdomar, det är ju topplag som Malmö och Göteborg. Bottenlagen köper ändå bara "videospelare" på sommaren, värvar för att överleva. Låt de unga killarna spela i superettan i så fall, de kommer att möta bottenlagen i allsvenskan fast där istället. Jag tror inte att det är någon fara för utvecklingen.

Vid en bantning till tolv lag föreslår SEF att man ska låta de åtta bästa göra upp i en slutspelsserie. Detta gillas inte av Thomas Wernersson. Han förespråkar istället slutspelsformen - som det var på 80-talet, när han själv var aktiv i IFK Göteborg.

- Det blir en försmak av Europaspel om man tillämpar slutspel med hemma- och bortamöten. Jag tror det gynnar topplagen att få in den vanan.

SVT-experten anser också att antalet matcher måste upp. Därmed måste arenorna bli bättre för att klara det skandinaviska klimatet.
Wernersson menar att det inte är alla klubbar som har förutsättningar att klara det.

- Har vi tio lag som gör upp så kommer en majoritet av dem att ha moderna arenor, på sikt kommer alla ha det.
Som det är nu kommer det uppstickare som gör en säsong i allsvenskan för att sedan försvinna i 15 år.

- Alltså, jag älskar ju Åtvidaberg, men de hör faktiskt inte hemma i allsvenskan. Du kan inte begära av sådana klubbar att de ska ha moderna arenor som klarar kraven när de bara är uppe i allsvenskan och vänder.

Thomas Wernersson kan dock se ett minus med färre lag. Den geografiska spridningen försvinner och därmed det breda intresset ute i landet.

- Till viss del blir det ju så. Intresset för de klubbar som är med kommer i gengäld gå upp, men det går ut över andra, visst.

- Men jag tror inte att det blir total storstadskoncentration. Vi har till exempel Helsingborg, Elfsborg, Kalmar och Norrköping. De kommer finnas med även i framtiden, det är jag övertygad om.

FotbollDirekt.se

Publicerad 2011-01-15 kl 19:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå