Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Experten om Elfsborgs kris: "Tränaren måste kunna få med sig spelarna"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Situationen i Elfsborg som BT beskriver är alarmerande, menar C Mores expert Jon Persson.
- Lyckas inte Haglund ta tillbaka riktningen måste man gå skilda vägar, säger han.

Under onsdagen publicerade Borås Tidning en artikel med uppgifter om ett spelaruppror inom Elfsborg. Lokaltidningen uppger bland annat att spelartruppen hade en omröstning inför den här säsongen, där 22 spelare ska ha sagt att man saknar förtroende för tränaren Magnus Haglund. Endast en spelare ska ha svarat att den har förtroende för Haglund.

Efter förlusten senast mot Malmö FF samlades delar av spelartruppen igen för att diskutera igenom situationen, enligt BT. 

Det har funnits ett utbrett missnöje under en ganska lång tid nu. Det har klagats på den taktiska förståelsen och coachningen, att kravbilden är för låg på träning och att ledarskapet är undermåligt. Att spelarna utanför elvan inte är värda mer än luft och att diskussionen och kommunikationen är för feg, säger en källa till BT.

En källa uppger för tidningen att det är en "one man show" som pågår, där de andra ledarna i tränarstaben inte har något att säga till om. Glädjen i truppen beskrivs som "bortblåst". Både ordföranden Bosse Johansson och Magnus Haglund själv säger sig inte känna till missnöjet, trots att BT har uppgifter på att spelarna meddelat ledningen om de upplevda problemen.

C Mores expert Jon Persson reagerar med förvåning på uppgifterna.

- Att det finns lite frågetecken kring Elfsborg efter de senaste säsongerna, som inte varit så bra som jag tror att man själva förväntat sig, förstår jag. Men att det skulle vara de här siffrorna (i spelarnas omröstning) är förvånande. Det förvånar mig att missnöjet sägs vara så enormt utbrett, säger Persson.

- Det en ledare finns till för är att staka ut riktningen. Det är en jättefara när spelarna inte litar på ledaren. Det är ett jätteproblem när inte ledaren är betrodd.

Vad finns det för alternativ för Elfsborg nu?
- De behöver ju lösa det här. Steg ett är att försöka reda ut situationen så att Haglund kan ta tillbaka riktningen. Går inte det, om det har gått för långt, då måste man gå skilda vägar.

- Nu tror jag styrelsen tar upp det här, de får ta ett snack med en del spelare, de informella ledarna i truppen. Styrelsen behöver skapa sig en bild av hur långt det här gått och se om man kan göra något åt det. Sen måste man agera utifrån det.

Vad har du för krav rent generellt på Elfsborg i den situation som klubben befinner sig i?
- Det är ett lag som ska kriga om plats bland de tre till fem bästa i allsvenskan. De har inte riktigt truppen för att ligga allra högst upp, men de har en väldigt spännande trupp. Sen lider jag med dem över att blev av med så bra spelare förra året, Rohdén, Claesson och Hauger.

Hur mycket bör en klubb lyssna på spelarna i en sådan här situation, hur mycket makt ska spelarna få ha?
- Det funkar som överallt i samhället, de som är utpekade ledare måste ha egenskapen som gör att de kan få med sig gruppen. Så som samhället fungerar i dag är det en egenskap som en ledare behöver. Klubbarna måste lyssna till viss del, för spelarna är tränarens verktyg. Det är tränarens filosofi som pekar ut riktningen, tränaren måste själv sälja in sina idéer till spelarna. 


SISTA CHANSEN: Tävla och vinn exklusiva VIP-paket till Stockholmsderbyt

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-05-12 kl 11:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons