POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Experten tonar ner MFF:s knackiga försäsong: "Kan tvärtom vara bra"

Foto: Bildbyrån

Malmö FF har haft en knackig försäsong resultatmässigt.
Något som inte behöver spela någon större roll när serien väl drar igång, menar C Mores expert Jon Persson.
- Jag tror att det tvärtom kan vara bra för Malmö att det inte har gått för lätt, säger Persson.

Malmö FF är regerande svenska mästare, men har bitvis haft det jobbigt under försäsongen med sin nye tränare Magnus Pehrsson. MFF har endast lyckats vinna tre av åtta matcher och har fjärde sämst poängsnitt (1,38) av alla allsvenska lag under försäsongen.

- Den har inte varit så bra, kan man säga. Det är klart att man blir lite förvånad när de får stryk av AFC, som de mötte nu senast. Men sedan tror jag inte att de är jättestressade över resultaten på försäsongen, det hade inte jag varit i alla fall. De har ju en speciell försäsong i och med att många av de andra allsvenska lagen har spelat i cupen. MFF har fått spela mer "träningsspel", vilket gjort att de kanske mött bättre lag, exempelvis några norska. De har också så många spelare som jag tror är bättre i tävlingssammanhang. Det är klart att det inte är skitbra med en sådan försäsong, men jag tror inte att de är skitoroliga heller, säger C Mores expert Jon Persson.

Persson menar att man inte ska dra för stora växlar av MFF:s försäsong, och att det inte finns någon anledning att revidera favoritskapet inför säsongen.

- Nej, det tror jag verkligen inte. Sedan har ju en av deras viktigaste spelare i Anders Christiansen varit borta och slussats in i laget under de sista matcherna. Det är klart att han har saknats när han har varit borta, samtidigt som han kanske inte har varit 100 procent fit när han har kommit in. Men det är sådant som tillhör försäsongen, så jag tror att det tvärtom kan vara bra för Malmö att det inte har gått för lätt.

Att förlora i genrepet som man gjorde nu mot AFC Eskilstuna, vad betyder det att komma in i en tävlingssäsong med en sådan förlust så färskt i minnet?
- Jag tror inte att det betyder någonting, egentligen. Jag har erfarenheter själv av att ha spelat mindre bra genrep, och det blir en helt annan grej i en premiär. Speciellt i den premiären som de har mot Blåvitt som är riktigt haussad. Jag tror nog snarare att det kan vara så att de hade en del spelare som höll igen lite i genrepet. Då behövs det inte så mycket för att det inte ska se så himla bra ut.

Det har redan börjat gnissla en del bland MFF:s supportrar på exempelvis sociala medier efter försäsongsresultaten. Hur stort tror du att tålamodet med Magnus Pehrsson är i Malmö?
- Jag tror att tålamodet i Malmö är ganska kort överlag. Det tror jag Magnus får smaka på också om det börjar gå dåligt i allsvenskan. Så är det i princip i alla allsvenska storklubbar, och nästan ännu värre i storklubbar runt om i Europa. Men samtidigt: om de vinner i premiären så är allt frid och fröjd igen. Då är allsvenskan igång på riktigt. Men det är klart att jag förstår att supportrarna förväntar sig att det ska gå bra direkt. Det är nog ganska väntat för mig att det gnisslar lite, det hade varit konstigare om det inte gjorde det.

I den andra sidan av försäsongs-spektrat har Östersund imponerat stort. Norrlänningarna har vunnit åtta av nio matcher under vintern och våren och har ett poängsnitt på 2,78.

- De imponerade ju förra året, och fortsätter att imponera. I en av de här matcherna åker de exempelvis och slår Häcken med 3-1 på bortaplan. Man slog ju Malmö också i Salou. Jag har sett dem ett par gånger, både live och på tv, och man vet ju att de är och har varit bra offensivt, men jag tycker att de nu också är jäkligt bra defensivt. Dessutom har de Sotiris Papagiannopoulos på väg tillbaka, som i deras ögon är en general. Så de börjar få en riktigt bra bredd överlag, tycker jag. Man vet aldrigt riktigt med vad de kommer med för lag och hur de ska spela. Saman Ghoddos gick mycket ute till vänster förre året spelar på topp en hel del i år och har gjort det riktigt bra med mål och så. Så de är luriga, Östersund. De fortsätter bara att överraska, säger Persson.

Du var inne på att MFF:s resultat under försäsongen inte betyder så mycket - ska man ta det lite lugnt med att slå fast att Östersund blir en succé i år då också?
- Ja, det ska man också göra, så klart. De har ett spel och många spelare som är ganska lätta i kroppen, och sådana spelare brukar vara piggare tidigt på säsongen. Om man jämför med ett lag som IFK Göteborg kan man se att det där istället är ganska erfaret, det är lite trögare spelare på många positioner och så. De brukar inte ha det lika lätt i januari, februari och mars. Östersund har varit varit bra hittills, men jag tror inte att man ska dra för stora växlar på det. De har fortfarande steg att ta för att bli ett stabilt topplag. För de är utan tvekan ett topplag i sina bästa stunder.

Sämst poängsnitt av alla allsvenska lag under försäsongen har Jönköpings Södra. Persson tror att det kan bli ett tungt andra år för smålänningarna.

- Ja, det tror jag faktiskt. Jag tycker att man redan under hösten såg att de inte har samma bredd som exempelvis Östersund, som kom upp samtidigt. Jag tror att J-Södra kommer få det tuffare, och sedan är det så klart svårt att ersätta Pawel Cibicki som de hade på lån i fjol. Så jag tror definitivt att de får det tufft. För ett sådant lag tror jag att det blir viktigt att få en bra start. Får man inte det kan det gå lite åt andra hållet. Andra året är lite lurigt, och i år är det fler som har koll på J-Södra och tar dem på ett större allvar än i fjol.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-26 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå