POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
11å

Expertens fel - anser Ijeh-åtalade

De två före detta ledare i IFK Göteborg som åtalats i Ijeh-härvan bör dömas till minst två års fängelse, anser åklagaren.
Försvaret ger en helt annan bild, och lägger störst skuld på IFK:s förre skatteexpert.

Efter sju dagars förhandling avslutade hovrätten i Göteborg på torsdagen rättegången om de ekonomiska turer som startade i IFK Göteborg efter värvningen av Peter Ijeh från Malmö FF hösten 2003.

I tingsrätten dömdes både förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson till ett års fängelse för bland annat grovt skattebrott och trolöshet mot sin huvudman, alltså IFK Göteborg.

Det straffet bör skärpas, tycker åklagarna från Ekobrottsmyndigheten. De åtalade själva anser sig däremot vara oskyldiga. Hovrätten kommer nu att ta en rejäl funderare på saken. Domen meddelas om fem veckor, den 2 oktober.
Den skatterättslige expert som IFK Göteborg använde vid tiden för värvningen av Ijeh hamnade i centrum under sista dagen i hovrätten, trots att han inte själv var där.

Mats Perssons advokat, Per E Samuelson, hänvisade i sitt slutanförande till vad experten berättat när han förhördes i hovrätten. Han kallade expertens nya vittnesmål för "mycket mer erkännande", jämfört med vad som sades i tingsrätten.
Samuelsons resonemang går ut på att de åtalade följde de råd skatteexperten gav, när man planerade hur Peter Ijeh skulle få sina utlovade sign-on-pengar i form av en skattefri gåva på 1,2 miljoner kronor från kassören Jan Nilsson.
-Alla har varit i god tro. Att inte inhämta en "second opinion" kan inte heller vara grov vårdslöshet, sade Samuelson i hovrätten.

-Den som varit mest vårdslös måste vara skatteexperten, tillade han.
Åklagaren menar dock, liksom tidigare, att experten inte getts en korrekt och tillräcklig bakgrund för sin rådgivning.
-Det är helt otroligt att han gett ett sådant råd, om han hade alla fakta, säger vice chefsåklagare Lars Lithner till TT.

Den tredje åtalade, IFK-spelaren Stefan Selakovic, fick ledigt från sista rättegångsdagen för att åka till lagets cupmatch i Enköping. Han friades helt i tingsrätten, och har haft en undanskymd roll i hovrätten.
Åklagaren hävdar dock att Selakovic bör dömas till böter eller samhällstjänst, för att han hjälpt de huvudåtalade genom att inte att agera när hans konto och kontrakt användes för att dölja en återbetalning från klubben till Jan Nilsson.

TT

Publicerad 2008-08-28 kl 20:10

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto