Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Experttrio munhuggs inför premiären

Tre av landets mest ansedda experter sjunger ut: "Malmös spelstil passar inte i Europa", säger en – en annan tror på Andreas Haddad som skyttekung medan en tredje dömer ut Norrköping: "Mest b-spelare".

Med elva dagar till allsvensk premiär börjar FotbollDirekt nedräkningen. Nu tar tre experter ton och siar om säsongen. Radiosportens Ralf Edström, SVT:s Thomas Wernerson och TV4/Fotbollskanalens expert Anders Andersson är panelen som sätter klorna i de hetaste frågorna inför den allsvenska premiären.

Och det råder vitt skilda åsikter bland experterna som verkar ha svårt att enas. Kan Elfsborg leva upp till guldtrycket eller blir det Malmö som upprepar fjolårets bedrift? Och vilka får lämna? En av experterna lämnar ett oväntat tips.

- Jag har ingen logisk förklaring, det är bara en känsla, lyder den luddiga motiveringen.

Här följer panelens splittrade åsikter inför den efterlängtade säsongsstarten om en dryg vecka.

Vilka är årets guldfavoriter?

Ralf Edström:
- Det måste vara Malmö, de har inte tappat något speciellt från i fjol. Även om vi vet att det är svårt att försvara ett guld.
Jag tror förutsättningarna är goda men sen vet man inte vad som händer i sommar, kommer Roland Nilsson stanna? Men möjligheterna finns.

Thomas Wernerson:
- Elfsborg. De har bredast trupp. Jag tycker de har åtgärdat det som de var svaga på i fjol med försvarsspelet.
Ralf sa Malmö.
- Ja, men Ralf... Han har alltid fel, haha.

Anders Andersson:
- För en gångs skull har allsvenskan, världens jämnaste serie, klara favoriter.
Malmö och Helsingborg har fått behålla sina trupper, Elfsborg är alltid favoriter. Och så tror jag på Örebro, det andas optimism i klubben. Men med eventuella sommartapp så går jag ner till två och säger Malmö och Elfsborg.

Vilka åker ur?

Ralf:
- Det här är det värsta jag vet att tippa. Men Gefle har ju hängt på gärdesgården i några säsonger nu. Och så tror jag det blir svårt för Norrköping och Halmstad.
Norrköping har ju värvat lite i år, men jag tycker det är mest b-spelare från andra allsvenska lag. Det är väl Florén som kan bli något.
Och sen vet man inte med spanjorerna i Halmstad, det känns osäkert.

Thomas:
- Jag tror Gais får det jobbigt om inte Wanderson kommer hem. Norrköping får det jobbigt. Halmstad blir antingen topplag eller bottenlag, det är fågel eller fisk.
Det finns många lag där nere, men jag har ju sagt Trelleborg också. De blev 5:a förra året men jag tror de får det jobbigt. Jag har ingen som helst logisk förklaring till det, det är bara en känsla.

Anders:
- Nej, jag håller inte med Thomas där. Trelleborg är för bra.
Men det här är svårt. Jag tror ju också Gefle får det tufft, de har som sagt hängt på en skör tråd några år.
Sen är jag orolig för Gais, Halmstad och Norrköping.
Det är ju skittråkigt att ta alla givna, men det måste bli så.

Vem får årets genombrott?

Anders:
- Eftersom jag har följt superettan, så har jag ju bra koll på Syrianska. Där tror jag att en sådan som Besim Kunic kan överraska. En riktigt fräck lirare med ruggigt skott. Han har varit skadad en del, men får han vara hel kan han bli bra.

Thomas:
- Det är någon vi inte hört talas om än. Det kommer fram så mycket nya spelare som man inte känner till, så det blir någon vi inte hört något alls om innan.

Ralf:
- Det tror jag blir någon i Elfsborg. Oskar Hiljemark eller Niklas Hult. Sen finns det Rexhepi i Malmö också, men jag säger... Niklas Hult.

Vem blir årets skyttekung?

Thomas:
- (Lång tystnad) Det var knepigare. Om Gerndt blir kvar kan det bli han. Men det brukar bli olika varje år. Äh, jag säger Gerndt.

Ralf:
- Beror ju på vem som får vara kvar, även om väl Marcus Berg vann på bara en halv säsong.
Mohammed Bangura kommer nog göra en del mål men jag säger Gerndt om han får vara kvar.

Anders:
- Då säger jag Haddad i Örebro. Jag har varit lite tråkig på de andra så jag sticker ut hakan här. Han är en dark horse, han har stora kvaliteter. Lite småful, men stor och stark och väldigt allround.

Tar sig Malmö FF in till Champions League?

Ralf:
- Det beror på lottningen. Men det är det lag som haft bäst möjligheter på flera år.
Jag tippar med hjärtat och säger att de tar sig in.

Thomas:
- Nej. Jag tror inte Malmös spelstil passar. De är för lika mot de lag som de europeiska klubbarna möter. Sen fick många spelare i Malmö sitt genombrott i fjol. Det är numret för stort fortfarande.

Anders:
- Part i målet vet jag inte, men har man spelat 11 säsonger i MFF så...
Men jag måste att för svenska lag så är vi väldigt beroende av lotten. Med rätt lottning kan det gå, Malmö har ett internationellt spel i sig.
Jag håller väl med Thomas till viss del, men tror ändå att den svenska disciplinen kan ta dem långt.

Publicerad 2011-03-24 kl 16:28
Annons
Annons
Annons