Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Falang vill ta makten i förbundet: "Pågår en kamp bakom kulisserna"

10å

Lars-Åke Lagrell vill sitta kvar till 2012.
Inte alla står bakom den tanken – och kampen pågår i valberedningen.
- Det finns en falang som försökt ta fram en kandidat under lång tid, säger en initierad källa till fotbollskanalen.se.

Nyligen meddelade Lars-Åke Lagrell offentligt att han kommer att avgå som förbundsbas 2012 efter över 20 år på toppen. Därmed skulle valberedningen få tid på sig att ta fram en kandidat att efterträda honom.

ANNONS

Men uppgifter till fotbollskanalen.se gör gällande att kampen om ordförandeposten pågått ett längre tag, och att även valberedningen är delad.

- Det pågår en kamp bakom kulisserna och det är inte så att alla vill att Lagrell ska sitta kvar, säger en källa med insyn i arbetet i förbundets innersta.
- Fast en falang vill verkligen ha en socialdemokrat och det vill inte Lagrell, för då anser han att det blir politik av det

Dessutom finns kritik mot att förbundets styrelse kan avsätta ordföranden och därmed i praktiken styra valberedningen, vilket skedde när Lagrells ovän Bengt Madsen petades vid årsmötet 2009 och ersattes av den mer Lagrell-vänlige Börje Sandgren. Under 2010 ska valberedningen ha intervjuat ett flertal kandidater, men det finns uppgifter att man upplever att Sandgren försökt påverkat arbetet.

ANNONS

Berndt Lindström som sitter i valberedningen är förtegen:
- Vi har sagt att ordföranden sköter all kontakt med media.

Vi har uppgifter om att ni hade intervjuat olika kandidater och hade ett förslag som sedan Börje Sandgren stoppat. Då rör det ju honom personligen och då kanske inte hans ord ska stå oemotsagt?
- Ja, men det förändrar inte min ståndpunkt.

Stämmer uppgifterna?
- Det kan jag faktiskt inte bekräfta eller dementera.

Vill inte eller kan inte?
- Kan inte bryta överenskommelsen inom valberedningen.

Även Per Eliasson vill ligga lågt om eventuella splittringar:
- Det jag kan säga är att vi har tagit fram ett antal kandidater som vi har intervjuat. Sedan rör ju det här ett rekryteringsuppdrag och då tycker jag att man ska ha hög integritet och därför kan jag inte säga något mer eftersom det rör vissa personligen.

ANNONS

Men frågan gäller snarare huruvida Börje Sandgren stoppat övriga kandidater till ordförandejobbet och i så fall varför?
- Precis som jag sa innan så rör det valberedningens arbete och jag vill inte kommentera det. Men vi har intervjuat ett antal och det är också ur ett förberedande perspektiv för att se att det finns kandidater för framtiden också. Jag förstår vad du menar men vill inte kommentera det. Oavsett vad man tycker och tänker så ska man hålla det för sig själv i det här läget.

Även Raul Björk är ledamot i valberedningen och vill inte säga något om eventuella kandidater:
- Vi är mitt uppe i nomineringstiderna nu och vi kommer att få in förslag framöver. Sedan möts vi i januari och går igenom det.

Hur ser du på att det blir en annan möjlig kandidat?
- Ja, det är väl om någon blir nominerad.

ANNONS

Chanserna?
- Det får vi se i mitten av januari.

Upplever du att det finns en önskan att byta ut Lars-Åke Lagrell redan nu eller vill man låta honom sluta 2012 som han själv vill?

- Det är ju det vi ska ta reda på nu under nomineringsprocessen och sedan vet vi hur det ser ut i januari. Det enda vi vet är ju att han har sagt själv att han har för avsikt att kandidera och sedan avgå 2012.

Hur ser du på att han talar om att avgå 2012 innan han ens är vald till ordförande för den perioden?
- Det är ju ett besked han har lämnat. Det kommer ju en dag när det är dags att sluta för alla och allt han har sagt är ju hur hans planer ser ut. Sedan återstår det ju att se om det finns andra som vill kandidera emot honom redan 2011.

Enligt Uefas stadgar ska en förbundsordförande inte vara äldre än 70 år, hur ser ni i valberedningen på det i och med att Lars-Åke Lagrell redan är 71 år?

ANNONS

- Vi har inte haft någon bestämd åldersgräns i Sverige utan snarare betraktat det som en rekommendation. Det var inte länge sedan vi var med och nominerade Lennart Johansson till ny Uefapresident och då hade han passerat 75 år. Vi ser det alltså mer som en rekommendation.

Vad är det ni letar efter?
- Det man söker är nästan en fantom av något slag. Du ska kunna umgås med medier, du ska vara väl förankrad i fotbollsrörelsen, du ska ha god kontakt med den politiska sfären. Det betyder att enligt kravspecen är det väldigt få, om någon, som lever upp till alla de krav vi ställer. Däremot finns det några som lever upp till vissa av kraven och det är där vi får väga saker mot varandra.

- Tidigare har ju Tomas Bodström nämnts i massmedia. Det är ett sådant namn som har varit uppe, men det är väl ett år sedan nu.

ANNONS

Karl-Erik Nilsson nämns?
- Ja, det är klart. Han är ju engagerat i fotbollen och har gjort många stora och viktiga uppgifter. Inte minst nu senast med U21-EM i Sverige där han var ansvarig. Det är klart att han är ett spännande namn.

Publicerad 2010-12-30 kl 11:43
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto