Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fansen kostar Hammarby stora pengar: "Det är bedrövligt"

Eldning med bengaler och allmän förstörelse i samband med matcher har kostat redan hårt brandskattade Hammarby nästan 150 000 kronor. Pengar som kunnat använts till att få bukt med lagets redan skrala ekonomi.

- Det är bedrövligt. Vi försöker spara in där det går. Jag har slitit med min budget och sparat in 30 000 kronor. Men det rök direkt på ett derby, säger klubbens informationsansvarige Urban Rybrink till Svenska Dagbladet.

Flera personer har varslats och hela Hammarby fotboll står inför ett stort sparbeting, där flera miljoner ska sparas. Trots det väljer vissa av klubbens supportrar att dra på klubben ytterligare kostnader.

I samband med derbyt mot AIK i slutet av maj dömdes Hammarby till 60 000 kronor i böter på grund av att rökgranater, knallskott och bengaler antänts. Inkastade föremål och bortslitna stolsitsar har också förekommit och som har gett ytterligare kostnader.

Totalt är bötesbeloppet uppe i 140 000 kronor och mer lär det bli efter att en supporter sprungit in på planen i lördagens match.

Ordförande i Bajen Fans, Daniel Sundqvist, säger till Svenska Dagbladet att det inte är "riktiga" hammarbysupportrar som ställer till det på läktarplats.
- Ursäkta uttrycket men det är ofta "bönder" som kommer hit, plockar med sig ett par bengaler och tänder på och så kostar det klubben en massa pengar.

Dialog är en den enda lösningen på problemet enligt Sundqvist, även om han kan känna det som en hopplös situation.
- Dialog är den enda vägen. Alla borde kunna göra någon form av konsekvensanalys. Men det går aldrig att stoppa någon idiot som vill klättra in på planen till exempel. Och att säga åt folk att inte tända bengaler eller slänga in grejer på planen är ungefär som att tala om för en vuxen människa att de ska äta med kniv och gaffel. Det är så självklart att man inte ska behöva förklara det, säger Sundqvist.

Under hela förra säsongen hamnade bötesbeloppet för Hammarby på 300 000 kronor men redan nu är klubben uppe i nästan hälften av den summan.
- Min uppfattning är att Hammarby blir hårdare bedömt än andra klubbar. Tidigare var det Black Army som fick mest skit, nu verkar det vara Bajen, säger Sundqvist.

Hammarbys informationschef Urban Rybrink dömer ut hela bötessystemet.
- Det verkar ju inte hjälpa speciellt mycket. De pengarna skulle kunna användas till att förebygga problemen, säger han till tidningen.

Här är alla böter som fotbollförbundets disciplinnämnd beslutat om under vårsäsongen:

Hammarby 300 000
Djurgården 90 000
AIK 90 000
Malmö FF 60 000
IFK Norrköping 35 000
Ängelholm 35 000 (böter för dålig planbelysning samt bristande arrangörsansvar)
Syrianska 30 000
IFK Göteborg 25 000
Gais 25 000
Helsingborg 15 000
Landskrona 15 000
Assyriska 5 000

Publicerad 2009-07-07 kl 10:34
Annons
Annons
Annons