Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Linus Pettersson

Farnerud: "Jag hade hoppats komma längre i min karriär"

2014 kopplades han samman med klubbar som Inter och Lazio. Sedan åkte Alexander Farnerud på två korsbandsskador, lämnade utlandsäventyret och vände hem till Sverige.
Han önskar att mycket hade blivit annorlunda.
- Jag kommer aldrig få reda på hur långt det hade kunnat gå om jag inte hade fått mina skador. Det känns lite bittert, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

- Ich verstehe, ja. Aber ich glaube...

ANNONS

Med mobiltelefonen tryckt mot örat lunkar Alexander Farnerud runt på Gothia Park Academy. Tyskan sitter perfekt.

- Jag har tysk fru. Lite vänner och sådär kvar sedan Tysklandstiden, berättar han när telefonsamtalet är avklarat och han har tid att sitta ner en stund i ett av mötesrummen.

- Så vi har bott i Stuttgart under sommaren. Och jag tränade med Darmstadt (Bundesliga) en vecka när jag inte hade något kontrakt.

Nu är dock både han, frun och deras dotter påväg att lämna sommarlägenheten för en permanent bostad i Göteborg. Den 9 augusti stod det klart att han hade kommit överens med Häcken. I tre och ett halvt år framöver ska han tillhöra de gulsvarta från Hisingen.

- Det kändes bra då och det känns bra nu, säger han och skrattar till.

- Jag har inte fått någon ångest!

ANNONS

Samtidigt som han skakade hand med sportchef Sonny Karlsson och skrev på det där avtalet satte han punkt för en 13 år lång utlandskarriär. En karriär som hade tagit honom till fem olika klubbar i fem olika länder. Lite vemodigt kanske?

- Nej, det kändes skönt på något sätt. Jag har varit ute och krigat i många år. Det har gått bra på vissa ställen, mindre bra på andra. Nu kändes det bra att välja Häcken, säger han och minns tillbaka på allt han har hunnit med.

Minns hur han lämnade moderklubben Landskrona BoIS som 19-åring för att testa lyckan i Frankrike och Strasbourg. Hur han därefter tog karriären vidare till Stuttgart (Tyskland), Bröndby (Danmark) och Young Boys (Schweiz) innan han landade i italienska Torino sommaren 2013.

Det var där han skulle nå karriärens absoluta topp, men också tvingas hantera karriärens tyngsta motgång.

ANNONS

- När jag kom till Italien kändes det väldigt bra. Vi gjorde en bra försäsong och slutade sjua första säsongen. Före lag som Milan, Udinese... Att ett lag som Torino gjorde det var jättestort. Och jag hade en stor del i det.

- Men sedan rök korsbandet precis innan sommaren 2014. Då fick jag börja om från noll. Men jag kämpade mig tillbaka, spelade ett halvår och kom in i det igen. Det kändes bra. Sedan fick jag en tackling under en träning. Samma knä. Korsbandet gick inte sönder, men det tänjdes ut och läkarna sa att "om du vill fortsätta spela på professionell nivå borde du göra en operation igen". Så då gjorde jag det. Gick igenom samma procedur och tog mig tillbaka. Nu har jag varit frisk sedan oktober i fjol. Nästan ett år. Peppar, peppar...

Han knackar handen i ryggen på pinnstolen.

ANNONS

- Torino ville dock ändå ha bort mig redan i januari i och med att kontraket skulle löpa ut under sommaren. Men jag kände inte att jag var redo att ta mig till en ny klubb redan då. Jag ville spela och komma tillbaka i lugn och ro, men de gav mig inte det utan jag fick sitta på bänken. Jag tycker att jag blev lite felbehandlad där. Sedan lät vi bara kontraktet gå ut. Det passade mig bra.

Att han därefter spenderade sommaren i Tyskland, tränade med Darmstadt och sedermera skrev på för Häcken vet vi vid det här laget.

Men intressant är också att spekulera i det som inte hände.

Innan korsbandsskadan 2014, när Alexander Farnerud var bättre än någonsin, kopplades hans namn samman med storklubbar som Inter och Lazio.

Kanske är det där han hade varit nu om knäet hållit sig intakt? Kanske hade han suttit i solen på en av Roms gator istället för i ett rum på en träningsanläggning i Göteborg?

ANNONS

- Efter en säsong som 2013/2014 kan allt hända. Det går så fort. Har du en sådan säsong kan nästan vilket lag som helst komma. Ett av de större lagen i Italien hade säkert hört av sig. Jag tror inte att jag hade varit kvar i Torino. 

Han tystnar. Drar handen över den kala hjässan.

- Men jag kommer aldrig få reda på hur långt det hade kunnat gå om jag inte hade fått mina skador. Det känns lite bittert. Och jag hade hoppats komma längre i min karriär. Samtidigt har jag fått vara ute och vinna franska cupen med lilla Strasbourg och Bundesliga med Stuttgart. Det är inte alla som får vara med om det. Så jag är nöjd. Man ska inte gå omkring och ångra saker.

Farnerud hade dock kunnat förlänga utlandskarriären med ett par år till. Han hade inte behövt vända hem till Sverige när kontraktet med Torino löpte ut.

ANNONS

- Crotone (Italien) hörde av sig med ett konkret erbjudande. Sedan var Panathinaikos (Grekland) intresserade.

Men du var inte sugen?
- Jag är inte mycket för den sydländska mentaliteten. Torino som klubb var okej, men väldigt oorganiserad. Jag tycker mer om den nordliga delen av Europa. Mentaliteten där. Frankrike, Tyskland, Schweiz, Sverige...

Darmstadt som du tränade med i somras då?
- De hade inga mittfältsproblem. Det var mer anfallare och yttermittfältare som de behövde. Sedan var deras budget ganska liten. Dessutom kommer de få kämpa i botten av Bundesliga. Jag kände inte att det var något för mig. Inte någon situation som jag vill vara i.

Varför blev det Häcken?
- De sålde spelare. Jag hade inget kontrakt. De tog kontakt och när vi träffades fick jag en jättebra bild av Sonny (Karlsson, sportchef). Jag kände att det kunde bli bra.

ANNONS

En annan person, vid sidan om Sonny Karlsson, som påverkade beslutet var Rasmus Lindgren. Mittbacken som kom till Häcken i slutet av maj.

31-åringen är en av Alexander Farneruds äldsta vänner. De två lirade ungdomsfotboll ihop i Landskrona BoIS och har hållit kontakten sedan dess.

- Jag pratade med honom när han kom hit. Han sa att han var nöjd och trivdes väldigt bra. Också att Häcken spelade en bra fotboll. Jag tog till mig av det. Sedan när klubben kontaktade mig hade vi ytterligare ett snack. Då kändes det som rätt val.

Snart kommer de två lira fotbollsmatcher tillsammans igen. Över tio år sedan tiden i Landskrona.

- Det ska bli skoj! Vi tänker fotboll på samma sätt, säger Alexander Farnerud som är redo för allsvensk fotboll. Visst har han inte spelat speciellt många matcher under det senaste året, men grundfysiken finns där. Dessutom har den mentala biten blivit mycket starkare. Att gå igenom den återhämtningsprocess som en korsbandsskada kräver är tufft. Att göra det två gånger är såklart ännu värre.

ANNONS

- Det tar lång tid och är ansträngande. Det är mycket träning som krävs för att bygga upp det igen. Samtidigt hade jag inga komplikationer. Det har flutit på. Peppar, peppar...

Ännu en gång knackar han handen i ryggen på pinnstolen.

- Och nu är jag nästan tillbaka 100 procent. Jag har haft en lång sommar med mycket vila. Sedan har jag försökt köra på själv och jag har fått upp ett bra flås. Lite matchträning är det som saknas. Kan jag få lite 90 minutare så kommer det kännas bra.

Hur många år har du kvar i kroppen?
- Det får vi se! Jag känner mig väldigt ung i kroppen. Jag har mycket att ge i och med att de två korsbandsskadorna har stoppat upp mig lite. Jag är hungrig för min ålder.

Så, tre och ett halvt år i Häcken. Sedan avslutar du och Rasmus Lindgren era karriär i Landskrona där allt började?

ANNONS
- Haha! Nej, det tror jag väl inte. Eller... Jag säger inte nej till det. Vi får se. Jag tar ett år i taget. Förhoppningsvis kan vi uppnå så mycket som möjligt med Häcken. Det andra är för långt fram.

Publicerad 2016-08-24 kl 06:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto