Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Farnerud kritisk mot Blåvitt: "Måste hänga med och modernisera"

Det blåser snålt kring IFK Göteborg efter derbyförlusten.
Nu kritiserar den tidigare Blåvitt-mittfältaren klubben.
- Nu är det 2017 och då måste man kanske förändra sin strategi, säger Pontus Farnerud i podcasten ”Tilläggstid”.

Efter förnedrande 4-0 i derbyt mot Häcken, trots att man spelade hela andra halvlek med en man mer, har det stormat i IFK Göteborg den senaste veckan. Sportchefen Mats Gren ville direkt efter förlusten inte svara på om tränaren Jörgen Lennartsson satt säker, ett uttalande han senare hävdar att han blivit felciterad på, och kritiken i supporterled har varit frän.

Pontus Farnerud, mittfältsstjärnan som spelade i klubben mellan 2012 och 2013 men som tvingades lägga av på grund av en höftskada, är gäst i podcasten ”Tilläggstid”. Han säger sig ha förståelse för den tuffa sitsen som spelare och ledare befinner sig. Han jämför med första året i IFK då ett stjärnspäckat Blåvitt med flera tunga värvningar inte fick det att lyfta.

ANNONS

Samtidigt är han kritisk till hur klubben sköts, rent generellt, och att man blivit ifrånsprungna av Häcken.

- Jag tycker att man ska se över sättet man vill utveckla klubben på. Det sitter väldigt mycket tradition i väggarna på Kamratgården. Det är många som vill bestämma och ofta relaterar till vad som varit. Nu är det 2017 och då måste man kanske förändra sin strategi och sättet att ta en klubb vidare och framåt. Framför allt i Sverige där många klubbar satsar och försöker nå en topplacering i allsvenskan. Då måste man hänga med och försöka modernisera det lite mer än vad Blåvitt har gjort, säger Farnerud i podden.

Enligt Farnerud behöver klubben utarbeta en strategi som tydligare löper genom föreningens alla led.

- Det ska gå genom hela klubben. Det är något som ska börja underifrån och börja i unga åldrar. Häcken vann både U21-derbyt, 3-0 tror jag det var, och även 4-0 nu. Häcken gör många saker på rätt sätt och Blåvitt har faktiskt tappat där. Det borde finnas ett lite modernare tänk och en röd linje genom hela klubben så att lokomotivet A-laget är så bra som man var när man var som bäst. Det känns som att det är dags att förändra kanske lite hela klubbens sätt att driva IFK Göteborg.

ANNONS

När Fotbollskanalen ringer upp Farnerud utvecklar han sitt resonemang:

- Känslan jag får och har fått de senaste åren, som jag beskrev det i podden, är att Blåvitt är kvar lite i den gamla stilen. Många hänvisar fortfarande till den gyllene perioden på 80- och 90-talen. Det är dags att gå vidare och tänka nytt och vara mer med i den moderna fotbollsutvecklingen. Jag kan inte gå in på det mer eftersom jag inte har insikt i alla frågor.

Modernisering. Är det framför allt spelmässigt på planen du tänker på?
- Som ganska neutral åskådare så tycker jag inte att Blåvitt lyckts få fram till tillräckligt många talanger de sista åren. Ungdomsverksamheten borde kanske till viss del ifrågasättas och samtidigt tycker jag inte Blåvitt har presterat varken spelmässigt eller resultatmässigt jättebra de sista åren. Det beror mycket också på att man är tvungen att hämta spelare som… om man jämför med Häcken, de har möjlighet att hämta in väldigt duktiga spelare. Blåvitt får hämta in, jag ska inte nämna några namn, spelare på en annan nivå eftersom man inte har den ekonomiska möjligheten.

ANNONS

Han fortsätter:

- Och det är en situation man har satt sig i själv i och med att man sålt spelare under årens gång. Det har ju varit fel någonstans och det vet alla som följt Blåvitt, supportrar och ni journalister, det har funnits inkomster i form av spelarförsäljningar men det känns att pengarna försvunnit någonstans på vägen och sedan har man fått problem med ekonomin och i sin tur inte lyckats knyta till sig spelare på den nivån de borde kunna.

Farnerud har fortsatt känslor för IFK och han menar att klubben utan tvekan kommer att bli ett lag att räkna med, både denna säsong och i framtiden.

- Blåvitt kommer alltid komma tillbaka. De är starka och på hemmaplan är de och har varit ett av allsvenskans bästa hemmalag oavsett vilket lag de har haft och hur det spelmässigt har sett ut.

Vilken relation har du till laget i dag?

ANNONS
- Jag följer Blåvitt så klart i och med att det är den klubb jag spelat för i Sverige. Givetvis vill jag att det ska gå bra för dem. Jag är precis som alla andra supportrar och hoppas att det ska gå så bra som möjligt. Vem vet, en dag kanske jag har möjlighet eller chans att få vara med i klubben igen och då hoppas jag kunna bidra så mycket som möjligt. Jag hade två fina år där och trivdes jättebra.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-05-04 kl 10:19
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto