FEM SPANINGAR: "60 minuter med samma frågor för AIK"

AIK föll med 2-1 borta mot Örebro i allsvenskan.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar.

30 minuter optimism, 60 minuter med samma frågor för AIK
Om vi hade fryst matchen efter 30 minuter för att känna av AIK så hade vi kunnat lyfta många bra saker. En Karol Mets som var bland de bästa på planen. En Per Karlsson som var var Per Karlsson-bra. En Stefan Silva (andra allsvenska starten på drygt ett år), en Jack Lahne, och en Henok Goitom som accentuerade den snabba kombinationsfotbollen som AIK ibland får till framför motståndarnas straffområde. AIK är bäst i allsvenskan på den typen av fotboll, när den väl fungerar.

Kollade man highlightspaketet i halvtid så såg man ett AIK som hade tre målchanser där man bara väntade på att bollen skulle vara i mål. Någon i för dålig vinkel, någon med felbeslut, någon orimlig räddning av Oscar Jansson.

Efter 90 minuter så är det istället många frågor som man har hört tidigare kring AIK. Det här är ett lag som misslyckats att göra mål i sex av åtta halvlekar i årets allsvenska. Varför? Vingbackarna letar form. Hur länge till? Rikard Norling gasar inte till när det är oavgjort läge. Borde han inte göra det? AIK värvade tre mittbackar i vintras, men ändå får allroundspelaren Panajotis Dimitriadis spela där. Den utvecklingen kan inte Björn Wesström vara nöjd med?

Men oavsett hur spelet ser ut så sa Markus Rosenberg det bra för någon vecka sedan: tänk inte för mycket på hur det ser ut under de första omgångarna, det är få lag som imponerar i april, utan tänk bara på att vinna matcher. AIK har varit för dåliga på att vinna matcher de senaste veckorna.

Filip Rogic gjorde sin grej igen

I fotbollsvärlden finns det ingen brist på slitstarka spelare som öser på och klarar av att spela på flera olika positioner. I det perspektivet är inte Rogic exceptionell, men han adderar fler saker till ett lag än att vara en Magnus Erlingmark.

Han har exempelvis gjort 14 mål på sina 44 senaste allsvenska matcher, de flesta matcher som vingback eller central mittfältare i ett lag ovanför bottenplatserna. Om vi ska gå igenom några av målen:

Segermål 2-1 i minut 73, segermål 4-3 i minut 81, kvittering 2-2 i minut 92, kvittering 1-1 i minut 84, segermål 2-1 i minut 87, segermål 2-1 i minut 93, kvittering 1-1 i minut 93, och så två mål mot AIK i dag varav ett segermål 2-1 i minut 92.

Rogic springer mer än alla andra och orkar längre än alla andra. Han blir 26 år i sommar, har en spelstil som är enkel att uppskatta, är en matchvinnare som snittar mål ungefär var tredje match, och har utgående kontrakt. Hans nästa kontrakt kommer att bli ett väldigt bra sådant.

Några 2017-vibbar i AIK

En säsongsinledning med bara en vinst på de fyra inledande matcherna. Väntan på att några fler nyförvärv ska göra bra allsvenska prestationer. Något spelartapp där man fortfarande letar efter en ny kvalitetslösning.

Rikard Norling vet att det är några trender här som måste vändas ganska snabbt för att det inte ska dras fler paralleller med 2017.

Dags för Kjäll att skapa ett momentum igen
Inför den här matchen så hade Axel Kjäll tagit 45 poäng på 42 allsvenska matcher (målskillnad: 46-64) som allsvensk huvudtränare. Alla vet att ÖSK jobbar mer långsiktigt, men även med en mer framtidsbetonad filosofi så är den poängsamlingen endast marginellt över sträcket för godkänt.

I dag visade Kjäll (och ledarstaben) fin fingertoppskänsla i den taktiska förändringen runt minut 25-30 (där de gick från 3-5-2 till 3-4-3 och kunde kontrollera AIK bättre). Nu vill vi också se ÖSK hitta momentum igen. Under Kjälls tid som tränare har laget vid några tillfällen vunnit tre-fyra matcher på kort tid, följt av en lika lång eller längre tyngre period. Vinst mot AIK i dag. Elfsborg borta och Kalmar hemma de kommande matcherna. Dags att få ihop ett momentum igen? Och kanske också snart dags att se ett totalt sett lite bättre ÖSK över längre tid?

Svajigt men fint för Björkman
En 26-årig mittback värvad från division 1, med en lång karriär bakom sig i de lägre svenska divisionerna, startar i allsvenskans omgång 4 i en match mellan Örebro SK och AIK.

Den beskrivningen inkluderar Robin Janssons allsvenska debut förra året. Den beskrivningen täcker också Daniel Björkmans andra allsvenska start. ÖSK-matchen kom fel på det några gånger i dag, men Patrik Carlgrens ungdomspolare är någon som ÖSK tror väldigt mycket på och de hoppas att han vänjer sig och växer. Han var tidigt uppskriven som en bra talang, men problem med en hjärnskakning sköt upp karriären. Det senaste året har många allsvenska lag – inkluderat AIK – tittat på Björkman, men han hoppade till slut på ÖSK-tåget.

Publicerad 2019-04-19 kl 19:14