Fem spaningar: "AFC fick matchen precis dit de ville"

IFK Göteborg fick nöja sig med en poäng hemma mot nykomlingen AFC Eskilstuna. Här är Linus Peterssons fem spaningar efter matchen.

En bra högermittfältare blev en bra vänsterback

Den största snackisen inför matchen var vem som skulle ersätta skadade Scott Jamieson till vänster i IFK Göteborgs backlinje. Det blev högermittfältaren Martin Smedberg-Dalence.

32-åringen började matchen med en felriktad passning mot Tobias Hysén, fortsatte med att väggspela med Mads Albaek och anfallskombinera med Sebastian Eriksson. Sedan var han inne i matchen. AFC gjorde vad de kunde för att sätta honom under press. De anföll tydligt däråt redan i matchinledningen och Ferid Ali rusade snabbt mot honom så fort bollen närmade sig. Med hjälp av Sebastian Eriksson levererade han dock en stabil prestation. Med ett större deltagande offensivt hade betyget blivit ännu bättre.

AFC ville ha 90 långsamma minuter

Det tog en kvart. Sedan hade AFC fått matchen precis dit de ville. IFK-fansen blev upprörda vid en hörna. Tobias Hysén slog ut med armarna vid en inspark. Tempot var lågt, alla fasta situationer tog tid och det orangea bortalaget hade inga som helst problem med att ligga rätt i sitt 4-4-2-block och följa med när IFK skiftade från kant till kant. Jörgen Lennartsson vevade frustrerat med armarna och försökte få igång sitt lag. Det hjälpte inte under den första halvleken, men blev aningen bättre i den andra.

Eriksson verkar sakna sin centrala mittfältsposition

Jörgen Lennartssons omskolning av Sebastian Eriksson från central mittfältare till vänsterspringare var lyckad mot Malmö FF och mot Sirius. Mot AFC då? Sådär. Sebastian Eriksson kröp gärna och ofta in centralt i banan. Alldeles för gärna och ofta. Många gånger blev vänsterkanten helt tom och med nye vänsterbacken Martin Smedberg-Dalences försiktighet att ta steg framåt i banan anföll de blåvita nästan bara till höger. Det blev alldeles för lättläst. I den andra halvleken åtgärdade tränare Lennartsson problemet genom att lyfta in Mikael Boman istället för Sebastian Eriksson och flytta ut Sören Rieks till vänster. Det blev bättre anfallsmässigt. Kanske en variant att använda sig av framöver?

AFC:s defensiv sitter inte ihop

Tre insläppta mot GIF Sundsvall, två mot Örebro. Pelle Olsson har inte lyckats pränta in någon defensiv trygghet i sitt AFC än. Inledningsvis syntes dock en förbättring mot Blåvitt. Visst hade de blåvita bollen under stora delar av första halvleken, men AFC:s försvarsmur kändes stabil. Det tog dock bara sju minuter av andra halvlek innan allt rasade. IFK:s anfall fram till 1-0 var vackert, men AFC:s försvarsspel på Emil Salomonssons inspel var uselt. Först passerade bollen förbi alla närvarande i straffområdet (de tittade bara på boll) innan den nådde en ensam och omarkerad Tobias Hysén. Med ett sånt agerande i eget straffområde plockar man inte många poäng.

Tobias Hysén ser yngre ut än någonsin

Zlatan Ibrahimovic har sagt att han känner sig som Benjamin Button. Att han föddes gammal och kommer dö ung. Frågan är om inte Tobias Hysén kan säga samma sak. Efter den fina insatsen mot Sirius senast fick anfallaren chansen från start på nytt. Han kanske inte var lika involverad i spelet den här kvällen, men balanserade upp det med att bli målskytt. Han har fyllt 35 år Hysén, men spelar som om han vore minst ett par år yngre. Vass på träningar, vass på matcher. Han löper rätt och lätt, erbjuder spelalternativ och gör dessutom mål. Behåller han den här formen får Mikael Boman och Elias Omarsson sitta kvar på bänken.

I klippet ser ni höjdpunkterna från matchen mellan IFK och AFC.

Publicerad 2017-04-17 kl 19:32