FEM SPANINGAR: "AIK har inte kommit ett dugg närmare MFF"

MALMÖ. Malmö FF slog AIK i stormötet med 3-0.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Höjdpunkter: Rivstart bäddade för MFF:s seger mot AIK
1:43
Lustig: "Det ska göra ont att möta AIK..."

MFF bäst i ryckig första halvlek
Malmö FF satte tonen i en vibrerande första halvlek på Eleda Stadion. Isaac Kiese Thelin avslutade ett mönsteranfall i mål redan i den fjärde minuten, där Jo Inge Bergets klackframspelning var den stora delikatessen. Inledningen skruvade upp matchtempot, men den fysiska kampen ledde till flera spelavbrott som gjorde halvleken ryckig. AIK saknade inte lägen att kvittera tack vare kontringsstyrkan - dock hade de svårt att etablera ett anfallsspel och Jordan Larsson och Nabil Bahoui fick för lite att jobba med. När det väl hände i slutet av halvleken prickade Bahoui stolpens insida.

Toivonens dröminhopp
I motsatt ända av planen regerade Kiese Thelin. Hans inledande aktion visade näsan för mål, och i det fysiska spelet gav han Alexander Milosevic och Sotirios Papagiannopoulos en match som knappast någon annan i serien kan göra. Efter en stämpling från Jesper Ceesay tvingades Erdal Rakip lämna planen innan pausvilan, och Kiese Thelin fick sällskap av mer offensiv spelare i Ola Toivonen. 35-åringen behövde tio minuter på planen innan han avslutade ett Martin Olsson-inlägg i mål. Det var Toivonens första mål sedan korsbandsskadan för elva månader sedan. Bland alla frågetecken som rests kring Toivonens status som fotbollspelare visade han i dag att det han tappat i tempo, finns kvar i touch och spelintelligens.

AIK hade behövt Jordan
I hemmalaget gjorde Oscar Lewicki sin första match från start i år. Hos gästerna startade BP-förvärvet Jesper Ceesay i allsvenskan för första gången. Ett gult kort efter 26 minuter var inte vad 20-åringen behövde och Ceesay blev utbytt efter 55 minuter. AIK led på det centrala mittfältet och i den andra halvleken skapade de inte en enda klar målchans innan tilläggstiden. Kiese Thelin avgjorde matchen istället med sitt andra mål elva minuter innan full tid, och Lewicki visade direkt vilken trygghet han ger MFF:s mittfält. Det har pratas mycket om anfallshemvändare som Kiese Thelin och Jordan Larsson. Spartak Moskva-lånet visade sina kvaliteter de få gånger han hade bollen, men att ha en klassanfallare som Larsson ute ur spelbilden håller inte om man ska hota Malmö.

Bergets skalle visade vägen
Under en situation i första halvlek jagade Berget ikapp Axel Björnström, glidtackade undan bollen innan han olyckligt fick AIK-spelarens sko i huvudet. Berget såg väck ut efter smällen och behövde konsultera läkarhjälp under flera minuter, liggandes på gräset. Ändå valde norrmannen att spela vidare. Galet beslut eller inte, Bergets agerande visade hur långt MFF var beredd att gå för att vinna den här matchen. Och som brukligt när lagen möts i Malmö hände det med. AIK:s svit efter förlusten är uppe i 24 allsvenska matcher i rad utan seger i Malmö. På dessa har de gjort sex mål - ett vart fjärde match.

AIK är inte ett dugg närmare MFF
Med tanke på den sviten var det ingen överraskning att AIK föll i dag. Att de inlett allsvenskan med två förluster på tre omgångar, där målskillanden på bortaplan är 2-7 - är en sak. Men efter den totalt uddlösa andra halvleken är det svårt att se ur vilken aspekt en guldkandidat som AIK kommit närmare MFF? Spelmässigt visade upp de exakt samma problem som under lagens möte förra hösten, och kollar en på de båda bänkarna går det inte ens att jämföra skillnaden i alternativ och kvalitet. AIK är alldeles för beroende av att lagets startspelare ska prestera match efter match.

Publicerad 2022-04-17 kl 17:20