FEM SPANINGAR: “Allt talar för en mittenplacering för Blåvitt”

GÖTEBORG. IFK Norrköping vann mot IFK Göteborg efter två mål i den första halvleken på Ullevi, där en Marcus Berg-reducering efter pausen inte räckte för Blåvitt.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Peking behövde inte förta sig inledningsvis
Tre skott sköts i den första halvleken på Ullevi. Två av dessa gick i mål och kom efter anfall från IFK Norrköping, medan IFK Göteborg inte mäktade med något avslut alls. Ledningsmålet i den 20:e minuten kom efter ett vackert anfall av Peking, där Samuel Adegbenro dribblade sig loss på högerkanten och hittade Kristoffer Khazeni centralt, som spelade vidare till en framstormande Victor Agardius på vänstersidan. Försvararen spelade vänsterytter ikväll, men avslutet höll högsta forwardsklass och gick i mål trots den snäva vinkeln. Som bekant saknar Peking inte målgörande anfallare heller. I den 34:e minuten  ställde Norrköping om efter en hemmahörna, där Blåvitt sedan fick inte undan bollen på ett par försök, vilket gav Carl Björk ett friläge. 21-åringen avslutade säkert med vänsterfoten och gjorde sitt tredje allsvenska mål. Skottstatistiken visar en imponerande effektivitet från gästerna. Men IFK Norrköping behövde heller inte förta sig, utan stod rätt i försvaret och såg oftast till att de var fler man centralt mittfältet.

Bara en kort, bra period för Blåvitt - igen
Hemmalaget kom ut bättre i andra halvlek och sköt sitt första avslut genom Sebastian Eriksson efter bara en minuts spel. Reduceringen stod Marcus Berg för tio minuter senare, när han utan bekymmer nickade in ett Alexander Jallow-inlägg från högersidan. Blåvitt skapade flera chanser under andra halvlek, mycket tack vare att de drog ner på de längre bollarna och istället hittade inspel och kombinationer längs marken. Efter denna fina första halva av den andra halvleken avtog pressen från hemmalaget. IFK Norrköping kunde gå ner till en fembackslinje och försvara hem matchen tämligen komfortabelt. Så här har det ofta sett ut under de fem matcherna med Mikael Stahre vid Blåvitt-rodret. En bra period på kanske 30-45 minuter i matcherna, som blandas med stunder då IFK Göteborg är rejält sårbart. Då kommer också förluster som denna titt som tätt.

Ett mentalt problem i IFK Göteborg?
Ibland kommer IFK Göteborgs förluster efter individuella misstag, ibland på grund av oskärpa, men oftare för att någon sorts press verkar hitta in i spelarnas huvuden när det går emot. Flera spelare är fortfarande nya, men det borde inte drabba ett så rutinerat lag med den här frekvensen. Laget har samtidigt visat att de kan ta sig tillbaka in i matcherna, men har väldigt många och långa perioder där de balanserar på en knivsudd.

Allt talar för en mittenplacering för Blåvitt
Förlusten gör att IFK Göteborg befinner sig på nionde plats, fem poäng bakom sexan IFK Norrköping. Fem matcher med Mikael Stahre har inneburit tre förluster - däremellan vann Blåvitt två raka mot Östersund och Mjällby. På söndag väntar Hammarby på hemmaplan och sedan en bortaresa till Malmö. MFF:s och Bajens Europamatchande ger Blåvitt lite hopp, men läget är inte ljust inför dessa två möten - särskilt med tanke på att just dessa motståndare blir extremt svåra att passera i toppen. Spelet imponerar inte hos Blåvitt och lagen ovanför är nu hälften av alla i allsvenskan. Redan nu talar väldigt mycket för att det blir en mittenplacering för Blåvitt, trots högre ambitioner.

Anfallskonkurrensen spetsas till i Peking
I kväll hittade Rikard Norling en plats till både Björk och Adegbenro i startelvan, tillsammans med det tredje offensiva alternativet Kristoffer Khazeni. Adegbenro lämnade planen mållös i kväll men satte sitt avtryck i den första halvleken. Han dribblade och droppade ner i planen om vartannat, och fick ta mycket stryk matchen igenom. Björk lyckades ta chansen som center medan Jonathan Levi fick nöja sig med en inhopparroll igen, där han var aktiv och Norrköpings största hot framåt under den andra halvleken. Norling lär fortsätta att gå runt på spelare i offensiven, undantaget den givne Adegbenro förstås. Peking hakar på i toppen och är ett av sex lag med minst 20 poäng. Bara Djurgården har nått 30 i allsvenskan.

Publicerad 2021-08-02 kl 22:34