FEM SPANINGAR: "Amoo stal showen från Selmani"

VARBERG. Hammarby lyckades vända och vann mot Varbergs Bois med 1-3.
Här är Fotbollskanalens Erik
Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Hammarby gick i Varberg-fällan
En oväntad matchutveckling var den att hemmalaget skulle bli det spelförande laget. Just så blev det, när Hammarby överhuvudtaget inte kom upp i nivå under första halvlek. Varbergs Bois vann skottstatistiken (10-3) och hade även bollen mer av tiden. Viktigare för Varbergs del var att de lyckades göra ett mål. I den 34:e minuten dök det tidigare Bajen-löften Albin Mörfelt upp vid straffpunkten och placerade in sitt första allsvenska mål. Ett välförtjänt sådant, eftersom Bois var bättre än Bajen på allt; med boll, utan den, och i duellspelet. Hammarby fastnade i Varbergs fälla och kom ingenstans.

Dundereffekt på Bajens byten
Tremannamittfältet med Aimar Sher, Abbe Khalili, och Mads Fenger förlorade den fysiska duellen mot Varbergs tre centrala på mitten, och var alldeles för långsamma med bollen i egen ägo. Därför bytte Bajen-tränaren Stefan Billborn också ut två tredjedelar av mittfältet efter en knapp timme. Darijan Bojanic och Jeppe Andersen – som båda startade i 3-2-segern mot Sirius senast – kom in för Khalili och SherBillborn fick en omedelbar effekt på sina byten. Pendeln i matchen svängde för första gången till Hammarbys fördel, och åtta minuter efter bytena hade högerbacken Ouattara Aziz kvitterat på Bojanics hörna. Billborn gjorde klokt i att behålla Fenger på planen, för i den 74:e minuten var det han som gav Bajen ledningen efter en ny hörna som Bojanic satte igång. En nyckel till scenförändringen var Bojanics längre passningsspel, som sträckte ut Varberg och kunde involvera ytterbackarna bättre, och Andersens mer direkta passningsfot.

Amoo tog allt fokus från Selmani
Nästan allt fokus låg på den tidigare Bois-anfallaren Astrit Selmani, som återvände till den halländska kuststaden efter två otroligt framgångsrika säsonger i grönsvart. Selmani slet längst fram som vanligt och såg väldigt sugen ut på att göra mål mot slutet. Men det var David Accams ersättare Akinkunmi Amoo som bröt mönstret med sin utmaningsförmåga till höger offensivt. Nigerianen sköt ett skott strax utanför målet nästan direkt efter att han kommit in på planen, och det var tydligt att Hammarby behövde den dimensionen i anfallsspelet snarare än Accams snabbhet. Amoo fick också göra sitt tredje mål i allsvenskan, sedan Hammarby kontrat på tilläggstid och Gustav Ludwigson serverat Amoo till öppet mål från mållinjen i princip – om man nu ser det som att Amoo inte stal målet. Oavsett vad kommer hans egenskaper garanterat användas från start nästa gång.

Högintressant derby väntar
I en haltande tabell är Hammarby nu uppe på tredje plats och har tio poäng, precis som IFK Norrköping, Malmö FF, Kalmar FF och Elfsborg. Det har varit en lite knackig inledning, med förluster mot bland andra MFF och AIK – men nu verkar Bajen skaffat lite momentum. Tränaren Stefan Billborn sa efter matchen att det var först mot Sirius som han kände att den riktiga energi återfann sig i laget efter coronautbrottet i mars. Krafter från spelarna kommer han behöva i det högintressanta derbyt på söndag, mot ett Djurgården som ligger fem poäng före i serieledning.

Varberg var ineffektivt – och straffades
Hemmalaget kunde fått till en annan matchutveckling. Innan Billborns trippelbyte låg Varberg på och Mörfelt hade ett jätteläge att göra 2-0. Men målvakten David Ousted höll Hammarby kvar i matchen med några viktiga räddningar i det här skedet av andra halvlek. Till sist straffade sig ineffektiviteten när Bois återigen släppte in mål på fasta situationer. På tal om roterande så bytte tränaren Jocke Persson ut flera startspelare efter 3-2-förlusten mot Malmö FF senast – bland annat fick målvakten Philip Mårtensson starta för första gången. Varbergs Bois kunde, och kanske också borde fått med sig poäng från båda matcherna. Men symboliskt för ett bottenlag kammar de noll, och halkar dessutom under nedflyttningsstrecket.

Publicerad 2021-05-12 kl 22:04