FEM SPANINGAR: "Är Rönning allsvenskans bäste målvakt i år?"

STOCKHOLM. 2-2 mellan Hammarby och Elfsborg.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se målen i Sporten i spelaren ovan.

Vilken första halvlek!
De första 45 minuterna var underhållning på hög nivå. Två offensivt skickliga lag ställdes mot varandra och i anfall efter anfall kändes det som att farligheter kunde uppstå, oavsett om det var hemma- eller bortalaget som gick framåt. Hammarby hade väl ett övertag vad gäller bollinnehavet, men Elfsborg var vasst när de gick till attack och utnyttjade ofta slarv från Bajen. Exempelvis som vid 1-0-målet, när Jeppe Andersen slog bort en passning och fick se Elfsborg hugga direkt. Men Hammarby skapade också mycket framåt, borde ha fått in en kvittering tidigare än vad man fick och det var långt ifrån någon självklarhet att det stod 1-1 i paus. Det hade lika gärna kunnat stå 2-2 eller 3-3, även om hemmalaget kom till fler stora chanser.

Vansinnigt snyggt 2-1-mål
Simon Olsson ut till Johan Larsson. Boll fram till Per Frick, som felvänd chippade den vidare i djupet på Jesper Karlsson med sådan känsla att man undrade om det var Champions League-slutspel på Tele2 Arena. Och så ett stenhårt avslut direkt i bortre hörnet av Karlsson. Herregud, vilket fotbollsmål Elfsborg bjöd på till 2-1. Se det, och njut. Det var hög nivå på samtliga aktioner. Hammarby hade säkert kunnat göra saker bättre i sitt försök att stoppa målet, men mest av allt är det bara för de grönvita att lyfta på hatten.

Elfsborg är att räkna med igen
För bara några år sedan prenumererade Elfsborg på Europa-platser. Efter en tyngre period med Jimmy Thelin vid rodret har man nu hittat rätt igen och faktum är att Borås-laget på sätt och vis utmanar om SM-guldet. Visst ser Malmö ut att bli för tunga att fälla och eventuella försäljningar i sommar kan så klart försvaga de gulsvarta, men det står i alla fall klart att Elfsborg är att räkna med i toppen igen. Hammarby? En helt okej insats totalt sett och de har fortsatt häng på toppen även om det blev ett poängtapp här.

Ser ut som att Karlsson gör vad han vill
Nio mål och fem assist. Ett självförtroende och flow i spelet som innebär att det ser ut som att han gör precis vad han vill på planen. Jesper Karlsson är fullkomligt stekhet just nu. Mot Hammarby gjorde han ett klassmål och var hela tiden ett orosmoment för hemmalagets backlinje. Han är så fruktansvärt vass i en mot en-spelet. Det kan inte dröja länge innan han säljs för stora pengar. Det bara kan inte det.

Är Rönning bäst i serien just nu?
Är Tim Rönning allsvenskans bäste målvakt hittills i år? Han är i alla fall inte långt därifrån. Han har verkligen växt ut till en nyckelspelare för Elfsborg och mot Hammarby var han återigen bra mellan stolparna. Rönning stod för flera svettiga räddningar och såg exempelvis till att det bara var ett mål som Borås-laget släppt in i paus. Att han är så stor men ändå så reaktionssnabb imponerar.

Publicerad 2020-08-16 kl 16:38