Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fem spaningar: "Blåvitts offensiv led mest av punktmarkeringen"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Djurgården besegrade IFK Göteborg med 1-0. Fotbollskanalens Andréas Sundberg var på plats på Tele2 Arena och här är hans fem spaningar.

Friskt vågat – inget vunnet
IFK Göteborg kom till Tele2 Arena och körde en klassisk punktmarkering. Mikael Boman låg som ett plåster på Kim Källström. Där Källström var, där var Boman. Hade inte sett en så tydlig punktmarkering sedan 2006 när Nicklas Carlsson tog bort Anders Svensson.

Mikael Boman var prestigelös, uppoffrande och lojal. Kim Källström fick ingen tid att hota med sin farliga vänsterfot, något som till en början ställde till det för Djurgården.

Djurgården var helt paralyserade i 45 minuter. Vad händer här? Va, punktmarkering på vår spelmotor, vad ska vi nu ta oss till?

Inga förändringar i den första halvleken. Men i den andra började Källström att röra på sig. Mittfältaren lämnade sina försvarares knän och valde ofta att utgå högre upp i banan, vilket tvingade Boman att slita ännu mer. Ofattbart att det dröjde 45 minuter innan man hittade på något, innan man hittade på just det.

Det öppnade upp för andra spelare som fick större ytor, och Källström tog till och med flera djupledslöpningar, något man inte är van vid att se. Djurgårdens anfallsspel blev mycket bättre och bortalaget trycktes ner.

Gustav Engvall led av punktmarkeringen…
Mycket av förhandssnacket handlade om Gustav Engvall, främst för att han hade gått ut i media och svingat mot sin förre sportchef Mats Gren.

Engvall som gjorde en uppmärksammad flytt från IFK Göteborg till Bristol City misslyckades i England men när han återvände till allsvenskan var det inte till sitt förra lag utan till Djurgården. Som en extra krydda valde han alltså innan matchen att attackera Mats Gren. Inget snack om att det var ett laddat möte.

Men Gustav Engvall var den, förutom Källström, som led mest av IFK Göteborgs punktmarkering. Anfallaren fick inte de fina bollarna han brukar få och hade det svårt mot sina förra lagkamrater.

… men mest led Blåvitts offensiv
IFK Göteborg har haft stora problem med sitt offensiva spel och att då offra en anfallare för att spela punktmarkering, ja det gjorde inte att offensiven blev bättre. Offensivt hade inte Blåvitt mycket att komma med. Man hotade för sällan och det var mest kontringsförsök eller långa bollar från ytterbackarna Sebastian Eriksson och Emil Salomonsson.
Nio mål på åtta matcher är för dåligt av IFK Göteborg. Blåvitt har två segrar, fyra oavgjorda och två förluster. Man är redan tio poäng efter Malmö FF. Efter 0-1 mot Djurgården lär det inte bli lugnare på Kamratgården. På torsdag är det match mot AIK. Får vi då se en bättre anfallsidé?

Jacob Une Larsson blir en startspelare i U21-EM
Jonas Olsson var en tung värvning av Djurgården men på grund av skada har han missat flera matcher. Då har Jacob Une Larsson klivit fram och tagit ett stort ansvar. Une Larsson har gjort flera fina insatser och har nu varit med och hållit nollan i två raka matcher. Han känns mer och mer given i U21-landslagets startelva i EM.

Bra start, Djurgården
Flera sena värvningar gjorde att det var svårt att veta var man hade Djurgården. Efter åtta omgångar vet vi lite bättre. Fyra segrar, två oavgjorda och två förluster (en mot ettan MFF). 14 poäng gör att man nu är trea i allsvenskan. Djurgården vill framåt. Man vill anfalla. Man vill vinna. Gustav Engvall har visat att han kan göra mål, Magnus Eriksson har återuppstått, man kan försvara utan Jonas Olsson, och nu har man lärt sig att hantera en punktmarkering på sin motor Kim Källström.

Publicerad 2017-05-15 kl 21:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons