FEM SPANINGAR: "Blir inte förvånad om Djurgården värvar en mittback"

STOCKHOLM. Djurgården besegrade Metta med 3-1.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar - om bland annat hur det gick för debutanterna och Jacob Une Larssons ersättare.

Jesper Löfgren och Jacob Une Larsson.

Tre debutanter från start
Piotr Johansson, Pierre Bengtsson och Victor Edvardsen spelade från start. Störst förväntningar är det kanske på Edvardsen med tanke på alla poäng han gjorde i Degerfors och att Djurgårdens "nior" hade svårt att få till det förra säsongen. Men Edvardsen hade svårt att imponera i debuten. Det blev mycket spel felvänd och som bollmottagare, och det med blandat resultat. Han blixtrade till två gånger i den första halvleken. Först vann han boll långt ner på egen planhalva, och drog upp en bra kontring, hittade ut till Elias Andersson, som dock slarvade bort läget. Kort efter en ny bra aktion med ny kontring, den här gången släppte Edvardsen ut till Adam Bergmark Wiberg, som dock sköt utanför. Och ej att förglömma, en bra löpning som gav yta till Haris Radetinac vid 1-0.

Då stack Piotr Johansson och Pierre Bengtsson ut mer. Båda var bra. Inga misstag i defensiven, spelade enkelt och klokt med bollen, och tog sig gärna med upp i offensiven. Johansson var nära en assist efter fint inlägg som Hjalmar Ekdal nickade i kryssribban. Bengtsson fick en assist efter ett bra inlägg som Haris Radetinac nickade in i mål.

Ersätter Löfgren Une Larsson?
Jacob Une Larsson har flyttat till Grekland och frågan är vem som ersätter honom? Mot Metta startade Jesper Löfgren bredvid Hjalmar Ekdal. Tränaren Thomas Lagerlöf tycker att Löfgren var lagets bäste spelare. Nja. Tycker inte att han imponerade så mycket, utan gjorde för många misstag mot ett svagt motstånd. Han blandade och gav lite för mycket i både positionsspelet och i passningsspelet. Någon gång var det ett rakt uppspel fast in gen medspelare var där så att motståndarna kunde kontra. Någon gång kom han fel och fick jaga hemåt i en kontring, och dra ner motståndaren så att det blev frispark. Frisparken blev en av bortalagets bästa chanser, men Jacob Widell Zetterström gjorde en bra räddning.

I den andra halvleken kom Isak Hien in i stället för Ekdal. Även han hade svårt att imponera tillräckligt mycket för att vara given bredvid Ekdal. Hien bjöd på motståndarnas 2-1-mål. Först slog han bort en boll, strax utanför eget straffområde, rakt på en motståndare. Han försökte bryta tillbaka men försvarade svagt och motståndaren kom förbi och satte bollen i mål.

Skulle inte bli förvånad om Djurgården värvar in en ny mittback.

Om det hade varit en tävlingsmatch med så som truppen är nu - utan att veta hur bra 19-årige nyförvärvet Frank Odhiambo är - så är det nog inte omöjligt att Rasmus Schüller hade fått spela mittback med Hjalmar Ekdal. Och då med Elias Andersson, Hampus Finndell och Magnus Eriksson på mitten.

Så gick det för förra årets utlånade spelare
Elias Andersson och Adam Bergmark Wiberg fick återigen starta och chansen att visa upp sig. Andersson gjorde en bra insats, men känslan är att han kan ännu bättre. Han var väldigt involverad i början av matchen, men föll sedan ur och syntes inte lika mycket. Han behöver hålla en hög nivå under längre tid i matcherna, framför allt offensivt. Men en godkänd insats. För Bergmark Wiberg, som först spelade ytter och sedan som nia, gick det okej. Han blandade och gav och hade behövt vara mer distinkt i offensiven.

Givna startspelare var bäst
Rasmus Schüller, Hjalmar Ekdal och Magnus Eriksson gjorde bra insatser. Schüller spelade bara i den första halvleken och visade då hur viktig han är. Den centrala mittfältaren imponerade med sitt positionsspel, blick och spelvändningar. Han låg bakom 1-0-målet efter just en spelvändning ut till vänster där Pierre Bengtsson slog inlägget till Haris Radetinac. Magnus Eriksson spelade den andra halvleken och var på spelhumör och involverad. Samarbetet med Albion Ademi vid lagets andra mål var väldigt fint. Hjalmar Ekdal - kapten i den första halvleken - höll ihop det i backlinjen och spelade smart.