FEM SPANINGAR: ”Brutalt tufft för Blåvitt - men det finns flera glädjeämnen”

IFK Norrköping besegrade IFK Göteborg med 2-1.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

En stark bortainsats av Blåvitt…
I mångt och mycket stod IFK Göteborg för en bra bortainsats den här kvällen. Länge satt jag och såg matchen med en känsla av att så länge Peking skulle ha problem med att få igång sitt offensiva spel skulle också lagen ta ut varandra, med tanke på Blåvitts ingång i den här matchen (de visste så klart att en tuff bortamatch väntade). I den första halvleken var det överlag ett ganska initiativlöst spel och det gav gästerna en ganska bra kontroll på hemmalaget. Sett över hela matchen var Göteborg disciplinerat och det block man skapade med sin backlinje i försvarsspelet och en skyddande mittfältare framför den var svårt att bryta ner för ett ganska blekt Norrköping. Rörelsen och påhittigheten i Pekings offensiv satt inte riktigt där och hemmalaget ska vara väldigt belåtet över de tre poängen.

…men två käftsmällar blev för mycket
Det är egentligen ganska svårt att förstå att Blåvitt åtminstone inte fick med sig en poäng ifrån den här matchen. Men ett mardrömsinhopp av Kristopher da Graca (hade varit inne på plan i cirka en minut när han klumpigt mejade ner Kalle Holmberg i ryggen och gav bort en straff) gav 1-1 och det är ju rätt typiskt för Poya Asbaghi att det är Norrköpings danske nyförvärv Kasper Larsen som sedan fick avgöra matchen med sitt 2-1-mål i 95:e minuten. Inför matchen sa nämligen Göteborg-tränaren till GT att han tycker att Peking sålde sin bästa chans till guldet när man släppte Jon Gudni Fjoluson till Krasnodar. Just Larsen är ju islänningens ersättare och han stod även för nicken som ledde fram till att Holmberg kunde ordna straffen vid 1-1. Pekings tränare Jens Gustafsson valde att skicka upp mittbacken i anfallet de sista minuterna och man kan lugnt säga att han därefter var inblandad i det som utspelade sig på planen.

Guldstriden såg ut att rinna Peking ur händerna
Vid förlust eller kryss i kväll hade IFK Norrköping stått på fyra poängtapp på de fem senaste matcherna. Den dippen hade nog kostat väldigt mycket och fram till det avgörande 2-1-målet var känslan att guldstriden hade runnit laget ur händerna. Men nu har man fortsatt sju (istället för tio) poäng upp till AIK, som leder allsvenskan, och när de två lagen möts den 16 september står mycket på spel. Då kan de svartgula mycket väl slå spiken i kistan när det kommer till att hänga av Peking i guldstriden. En ytterst viktig period väntar nu för Jens Gustafssons mannar. Han sa det bäst själv efter slutsignalen, i C Mores studio: ”Vi har fått en gratisbiljett (tack vare vändningen) till att få fortsätta fajten”.

Förlust - men visst kommer Blåvitt ta farväl av bottenstriden ändå?

Efter de två fruktansvärt tunga förlusterna mot Sirius fanns det många och stora frågetecken runt IFK Göteborg. Men laget vände sin dystra trend genom en imponerande seger mot Östersund senast och även kvällens insats var ett tydligt steg i rätt riktning. Självklart är den här förlusten brutal för Blåvitt, men jag ser en annan trygghet i deras spel nu jämfört med för en tid sedan och jag hittade flera glädjeämnen mot Norrköping. Det finns en större stabilitet bakåt, de ser ut att kunna bygga upp anfall på ett mer direkt och effektivt sätt (utan att för den delen behöva slå långbollar) och dessutom ser spelare som Patrik Karlsson Lagemyr (tillbaka från skada), Robin Söder (nyförvärv) och Fredrik Oldrup Jensen (nyförvärv) ut att kunna ge en injektion framöver. Nyligen funderade man i banor om att IFK riskerade att på allvar dras in i bottenstriden och där ska väl inte Blåvitt ropa hej än, men jag har svårt att se att Göteborg kommer att falla flera placeringar i tabellen. De kommer ta farväl av det ångestfyllda skiktet framöver, även om det inte lär bli någon vidare slutplacering.

Oldrup Jensens insats lovar gott inför framtiden
Nyligen lånade IFK Göteborg in mittfältaren Fredrik Oldrup Jensen från belgiska Zulte Waregem. I veckan gjorde han debut från start i svenska cupen mot Torn och i dag kom startdebuten i allsvenskan. Hur han presterade? Bra, mycket bra. Som jag ser det var han en av de bättre på planen och han visade upp att han kan hantera ett bra tempo och att han har en fin speluppfattning. Norrmannen var trygg med bollen, bidrog en hel del i uppbyggnadsfasen och tog överlag inte många felsteg. Defensivt plockade han upp mycket av Norrköpings offensiv. Den här insatsen lovar gott inför framtiden för Blåvitt. Men frågan är var han kommer spela framöver om Poya Asbaghi väljer att satsa på André Calisir i den sittande mittfältsrollen även när han är tillbaka efter sin avstängning.

Publicerad 2018-08-27 kl 22:34