FEM SPANINGAR: "Dags att ge Asoro eller Kujovic chansen på riktigt"

STOCKHOLM. Djurgården besegrade Östersund med 2-0.
Här är Fotbollskanalens Sebastian Pearsons fem spaningar från matchen.

Se målen i TV4-sportens sändning här ovan.

Total Djurgården-dominans
Djurgården var så dominant, som en kunde räkna med på förhand, mot Östersunds FK på Tele2 Arena i Stockholm. Djurgården hade boll, styrde spelet och skapade målchanser. ÖFK hade i sin tur inte särskilt mycket boll och knappt ett eget spel under inledningen av matchen. Djurgården-målvakten Aleksandr Vasiutin stod då och då och gormade i målet, men hade annars inte speciellt mycket att göra. ÖFK stack upp ett par gånger i slutet av första halvlek, men utan att skapa någon het målchans, och stannade på två avslut, båda utanför mål efter 45 minuters spel.

Andra akten av matchen var relativt lik den första. Djurgården hade mest boll och tryckte på, medan ÖFK hade lite fler omställningar än i första halvlek. Djurgården stod dock emot bra och vann till slut helt välförtjänt med 2-0 efter mål av Jesper Löfgren. Fint målvaktsspel av Aly Keita gjorde att Djurgården fick vara nöjt med två mål den här kvällen.

Lyckan har vänt för Chilufya
I cupen öste Edward Chilufya in mål, sex mål på fem matcher, och i seriepremiären mot Elfsborg blev han noterad för ytterligare en fullträff. Sedan har han gått mållös. I segern mot Malmö FF satte han en boll i stolpen, och i förlusten mot Degerfors var han olycklig framför mål. Mot Östersund visade han åter att han är att räkna med och att det här lär bli hans säsong. Först hotade han med två farliga inspel i straffområdet och sedan stod han för en klassaktion till 1-0, då han sprintade sig förbi ett par motståndare och var kylig framför mål. Då hade bara elva minuter gått av matchen.

Lite senare var han pigg igen. I den 18:e minuten hittade han en fri yta centralt i banan och satte in bollen i straffområdet till Kalle Holmberg, som plötsligt var fri, men missade läget. Chilufya verkade vara rejält spelsugen och var även nära att smeka in bollen i mål i andra halvlek, men misslyckades med det. Han var helt enkelt bra matchen igenom.

Holmberg mållös igen - dags för Asoro eller Kujovic att starta?
Kalle Holmberg inledde säsongen med tre mål och tre assist på sex matcher i svenska cupen. Efter det har han startat i alla matcher i allsvenskan, men utan att göra mål. Holmberg har visserligen haft lite otur med någon stolpträff och liknande, men mot Östersund brände han ett friläge i första halvlek. Visserligen har Djurgården vunnit med Holmberg från start och då är det svårt att argumentera för en förändring i startelvan, men kanske är det ändå dags att ge Emir Kujovic eller Joel Asoro chansen? Kujovic och Asoro har endast fått inhopp hittills och har mer att ge. Under onsdagen hoppade dessutom Asoro in och kändes het direkt i straffområdet. Frågan är om någon av anfallarna ersätter Holmberg från start mot Hammarby eller IFK Göteborg före EM-uppehållet?

Corona-kaos inför avspark - två fall i ÖFK
Tidigare under onsdagen var det aktuellt att matchen inte skulle spelas. ÖFK:s läkare Martin Lindroth bekräftade, för Expressen, att två ÖFK-spelare har testat positivt för covid-19, samtidigt som ytterligare fyra spelare har lindriga symptom. Läkaren kunde vidare inte utesluta att fler spelare kan komma att insjukna, men trots det spelades matchen efter beslut av Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté. Rätt eller fel? Svårt att säga, då undertecknad inte är en expert. Men att matchen spelades var såklart till Djurgårdens fördel, då ÖFK saknade ett par spelare den här kvällen.

Derby väntar, bryter Djurgården den negativa trenden mot Bajen?
På söndag väntar ett derby mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 Arena. Hammarby har under inledningen av säsongen hackat, medan Djurgården imponerat. Djurgården har dock under senaste åren haft det tufft mot Bajen. Djurgården har inte vunnit ett derby mot Bajen under ordinarie tid sedan hösten 2018. Vad betyder då historien i det här fallet? Kanske inte så mycket, men den finns där och stör säkerligen många djurgårdare, spelare som supportrar.

Publicerad 2021-05-12 kl 20:32