FEM SPANINGAR: "Edwards kan bli en ny supporterfavorit"

STOCKHOLM. Djurgården körde över Sirius med 4-0.
Här är Fotbollskanalens Sebastian Pearsons fem spaningar från matchen.

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

Björnströms röda förändrade allt
Fem minuter, sedan ridå. Matchen mellan Djurgården och Sirius på Tele2 Arena hann knappt börja förrän den mer eller mindre var avgjord. Axel Björnström tog redan i femte minuten ett rött kort efter att han stoppade Edward Chilufya, utanför eget straffområde, från att komma fri framför mål. Aslak Fonn Witry sköt den efterföljande frisparken i ribban och Curtis Edwards fick göra 1-0.

Tråkigt och tungt för Sirius. Uppsala-gänget såg, hur mycket nu det går att tyda av fyra minuter, piggt ut inledningsvis och har även tidigare i år överraskat mot lag på övre halvan av tabellen, så som 1-0-segern mot Norrköping borta och krysset mot Malmö på Stadion. Visst, Djurgården är glödhett just nu och ruggigt stabilt, men den här eftermiddagen gav inte ens Sirius sig självt chans att överraska på Tele2 Arena. Niklas Busch Thor var i halvtid kritisk till att det blev rött kort och det går självklart att diskutera i all evighet, men nu blev det den utgången. Med en man färre på planen i 85 minuter blev det sedan alldeles för tufft för Sirius att stå emot.

Drömdebut för Edwards - kan mycket väl bli en supporterfavorit
Engelsmannen Curtis Edwards lämnade tidigare i sommar Östersunds FK för spel i Djurgården och fick under lördagen, i Jesper Karlströms och Astrit Ajdarevics frånvaro, göra startdebut mot Sirius hemma på Tele2 Arena. Då behövde han bara sex minuter på sig för att bli målskytt. 25-åringen slog, efter en frispark i ribban av Kevin Walker, till med ett läckert placerat skott i mål på andrabollen.

Edwards var, utöver målet, också stabil och tuff i spelet. Det var många som applåderade och ropade triumferande efter att han vann boll fint i andra halvlek med ett rejält motlägg och sedan pressade John Alvbåge till att peta ut bollen över kortsidan. Möjligen har Djurgårdens supportrar framöver en ny favorit i Edwards. Uppoffrande spel och framåtanda är det många som tycker om. Inte konstigt att engelsmannen fick stående ovationer när han i andra halvlek blev utbytt.

Edwards kommer i höst att bli nyttig för Djurgården, om än i olika roller. Jesper Karlström lär gå före även framöver, samtidigt som Fredrik Ulvestad har en fast roll på mittfältet. Astrit Ajdarevic är Astrit Ajdarevic. Han har en nivå till i sig som övriga mittfältare i laget inte har, även om han inte fått ut allt av det i år och sedan är det Kevin Walker som sällan gör en dålig match. Oavsett om det blir starter eller inhopp för Edwards i höst, så är det en fin värvning av Djurgården. Nu har laget ännu bättre konkurrens på mittfältet och är framför allt inte lika skadekänsligt.

Djurgårdens beundransvärda stabilitet
Djurgården har nu elva raka matcher utan förlust, varav nio segrar i allsvenskan. Alla gånger har det inte varit sprudlande offensiv fotboll, men poängen har än dock trillat in, mycket tack vare ett oerhört stabilt försvarsspel med Marcus Danielson som stor försvarsgeneral. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har i år, precis som spelarna själva, tryckt på att det är kollektivet som gör Djurgården starkt. En kollektiv stabilitet. Där har de också rätt. Det är egentligen bara att kolla på hur många olika målskyttar laget har den här säsongen. Ena gången är det Kevin Walker, en annan gång är det Jacob Une Larsson och en tredje gång är det Jesper Karlström, som mot Malmö. Olika hjältar, olika målskyttar i nästan varje match. En del brukar prata om vikten av att ha en ”nia” som alltid gör mål, en form av garanti. I Djurgården verkar inte det spela så stor roll. Här trillar målen in ändå.

Djurgården rycker i tabellen - men nu väntar tuffare matcher
Djurgården är, som nämndes under rubriken ovan, inne i en otroligt formstark period med elva raka matcher utan förlust, men också efter segrar mot på pappret sämre motstånd och lag på nedre halvan av tabellen, utöver segern mot Häcken och krysset mot Malmö. Djurgården leder inför nästa omgång serien med minst en poäng, men nu väntar också tuffare matcher framöver. AFC Eskilstuna i nästa skrämmer nog inte Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, men därefter väntar Malmö FF på Stadion och AIK på Friends Arena. Då får vi ser hur tungt Djurgården väger och om det är just Djurgården som kommer att ta täten i allsvenskan inför de sista omgångarna.

Sex raka utan seger - nu blir det fajt om nytt kontrakt, Sirius
Sirius hade inför eftermiddagens match fem raka matcher utan seger i allsvenskan. Efter 4-1-förlusten senast mot Häcken sa dessutom Philip Haglund att det nog var lagets sämsta match i år. Den här eftermiddagen såg det inte jättemycket bättre ut - men å andra sidan var matchen också mer eller mindre över efter Axel Björnströms röda fem minuter in i matchen. Något som är helt klart är i varje fall att det nu väntar bottenstrid i höst för Uppsala-laget. Sirius har just nu fyra poäng ner till Kalmar och AFC Eskilstuna på 14:e- och 15:e-plats, medan det är sju poäng ner till Sundsvall. Dessutom har laget, när texten publiceras, en match mer spelad.

Samtidigt är det nog ingen chock för någon, inte minst för Henrik Rydström och Mirza Jelecak. Rydström sa, sammanfattningsvis, inför eftermiddagens match till C More att hans förhoppning är att tre lag ska vara bakom Sirius när säsongen är slut och att laget förhoppningsvis spelar fin fotboll på vägen dit. Klokt sagt av den gode Rydström och nu är det hårt arbete som väntar Sirius framöver, samt något tacksammare schema. Visserligen är det Norrköping hemma härnäst, men därefter tre viktiga matcher mot Örebro, Elfsborg och Falkenberg. Sex poäng eller mer där och laget är nog nära ett nytt allsvenskt kontrakt för säsongen 2020.