FEM SPANINGAR: "En Blåvitt-seger som ger lite andrum"

IFK Göteborg tog en övertygande seger mot Sundsvall, och här är Linus Petterssons fem spaningar efter matchen.

En fullständigt ologisk första halvlek

3-0 till IFK Göteborg i paus. Ingen förstod någonting. GIF Sundsvall hade varit laget som fört spelet (74-26 i bollinnehav efter 25 minuter). De hade haft 9-6 i avslut (5-4 på mål) och såg intressanta ut. Ändå var det ett trögt och baktungt IFK Göteborg som ledde med 3-0. Hur kunde det bli så? Effektivitet och skärpa i straffområdet såklart (Tobias Hysén), men också domsluten på rätt sida när Mikael Boman gick omkull i duell med Marcus Danielsson. Ibland behövs det inte mer än så för att avgöra fotbollsmatcher.

Tobias Hysén har en målnäsa som ingen annan blåvit

Ut med Elias Omarsson och in med Tobias Hysén. Det var den enda förändringen Jörgen Lennartsson gjorde i startelvan jämfört med Djurgårdsmatchen senast. "Avslutsförmågan är hans spetsegenskap. Vi hoppas sätta honom i ett par lägen", förklarade tränaren innan avspark. Det tog 32 minuter innan de lyckades och 1-0 var ett faktum. Det tog 45 minuter innan Hysén själv hade nosat upp ett läge för att trycka dit ännu en boll. Mål nummer 100 och 101 i allsvenskan. Imponerande. Hysén har hoppat lite in och ut ur IFK Göteborgs startelva ända sedan han återvände hem från Kina. Målen mot Sundsvall visar att det borde vara slut med det. Hysén ska vara given. Han har målskyttsegenskaper som ingen annan av truppens anfallare har.

Sundsvalls defensiv rasade ihop ...

Ända sedan den 26 april har det inte gått att göra mål på GIF Sundsvall. AIK, IFK Norrköping, Jönköpings Södra och Örebro har alla försökt, men kammat noll. Med hjälp av det ramstarka försvarsspelet har Sundsvall hittat både form och poäng. Mot IFK Göteborg rasade dock allt det där ihop. Vid 1-0 tappade de bort Tobias Hysén, vid 2-0 välte Marcus Danielsson omkull Mikael Boman, vid 3-0 var det två tveksamma försvarsnickar och vid 4-0 borde Tommy Naurin ha kunnat nå Mads Albaek distansskott. Illa, illa och ett tungt bottennapp för Sundsvall.

...och även offensivt fanns det mycket mer att önska

Mycket boll och mycket chanser. Bollen ville dock inte in. Linus Hallenius var den största syndaren i hemmalaget Sundsvall. Anfallaren hade en boll i virket och en nick som räddades på mållinjen av Henrik Björdal. Totalt hade GIF Sundsvall 15 avslut under matchen. Inget nådde nätet. Sett över de senaste sju matcherna har laget bara mäktat med tre mål framåt. Spelet ser lovande ut, de har mycket boll och kombinerar fint, men det spelar ju ingen större roll om förmågan att hitta rätt inne i straffområdet inte finns där.

En Blåvitt-seger som ger lite andrum

Det var inte speciellt vackert, men vad spelar det för roll? 4-0, tre poäng och en chans för hela IFK Göteborg att andas ut. Stormen som har blåst runt klubben, både på och utanför planen, mojnade en aning och tillåter nu laget att i lugn och ro arbeta fram emot helgens möte med Elfsborg. Det är sex dagar tills dess. IFK Göteborg behöver använda dem till att leta fram ett fartfyllt anfallsspel och en jämnhet (Det går inte blanda 4-0-förluster mot Häcken och 4-0-segrar mot Sundsvall). De blåvita behöver komma in i ett segerstim för att vända på den här svaga säsongsstarten. Segern i Sundsvall kan ha varit ett steg på vägen.

Publicerad 2017-05-22 kl 21:19

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.